Google
Arcadia CMB
Arcadia CMB
Arcadia CMB
 
miercuri, 9 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 5 (5212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,6559 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta3,9517 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   ø imagini |   ø fişiere video

Cele mai frecvente greşeli de alimentaţie

Diete bazate numai pe fructe şi legume sau reducerea numărului de mese principale pe zi la una singură: acestea sunt două exemple de greşeli frecvente care sunt făcute în dorinţa de a scăpa cât mai repede de kilograme. Un dietetician explică de ce acestea şi alte erori de alimentaţie sunt dăunătoare atât pentru siluetă, cât şi pentru sănătate.

Dieteticianul Cynthia Sass a realizat un top al celor mai frecvente greşeli de alimentaţie care au un impact major asupra sănătăţii, preluat de Huffington Post. explicând care este soluţia potrivită, în fiecare caz, pentru asigurarea unei diete corecte pe termen lung.

·        Să presupui că aşa-zisele calorii "bune" nu contează la greutate. Fibrele integrale, deşi foarte importante pentru sănătate, pot cauza câştigul în greutate dacă sunt consumate în cantităţi mari. De exemplu, potrivit lui Sass, orezul brun, fasolea, carnea de pui, brânza şi sosul guacamole sunt toate benefice pentru sănătate, dar, mâncate împreună, constituie mult prea multe calorii faţă de doza necesară la o singură masă. Adevărul este, spune ea, că dacă nu arzi atâtea calorii câte consumi, vei lua în greutate. Chiar şi fructele şi legumele se transformă în grăsime.

Soluţia: Să ştii care ar trebui să fie porţiile zilnice din fiecare clasă de mâncare. Următorul plan este potrivit pentru o femeie cu înălţimea de 1,62 metri şi greutatea de 68 de kilograme care obişnuieşte să meargă pe jos timp de 30 de minute de la două la trei zile pe săptămână:

4 porţii de legume (o porţie înseamnă o cană)

4 porţii de fibre integrale (o porţie înseamnă o felie de pâine din făină integrală sau jumătate de cană de orez brun)

4 porţii de proteine slabe (o porţie înseamnă 85 de grame de carne sau jumătate de cană de boabe de fasole)

4 porţii de grăsimi sănătoase (o porţie înseamnă o linguriţă de ulei sau un sfert de avocado)

·        Să "sari" o grupă de alimente (sau trei). Multe femei ţin diete "vegan" sau fără gluten, nu din motive etice sau de sănătate, ci ca să scape de kilograme, explică Cynthia. Problema este că, dacă nu înlocuieşti proteinele, grăsimile şi carbohidraţii pierduţi - adică macronutrienţii - aceste diete pot duce la câştigul în greutate, oboseală, iritare şi afecţiuni digestive. Macronutrienţii trebuie să fie consumaţi cu grijă: nici prea puţini, nici prea mulţi.

Soluţia: Completează o masă centrată pe legume cu jumătate de cană de boabe de fasole sau cu două linguri de nuci; asigură aportul de carbohidraţi sănătoşi prin quinoa sau orez brun.

Să nu mănânci destul de des. Oricât de tentant ar fi să "păstrezi" caloriile pentru o cină la restaurant sau pentru weekend, acest lucru îţi poate lua din energie, influenţa starea de spirit şi îţi poate forţa organismul să ardă din muşchi pentru energie, ceea ce încetineşte metabolismul. Un studiu a descoperit că atunci când oamenii mănâncă o singură masă principală pe zi au crescut riscul de diabet, spune dieteticianul Cynthia Sass.

Soluţia: Mănâncă o dată la fiecare trei-cinci ore.

·        Să mănânci în funcţie de sentimente. Cynthia dă exemplul unei cunoştinţe care exagera cu mâncarea în mod regulat. Avea un loc de muncă foarte stresant şi o familie care o solicita, iar ea era o perfecţionistă cu o casă imaculată. Când a întrebat-o ce simte când mănâncă în plus, femeia a răspuns: "Simt că mă las pradă fără să mă gândesc deloc, e ca un moment de libertate".

Soluţia: Păstrează o evidenţă cu ce anume mănânci, cât de mult, în care să treci şi sentimentele de dinainte şi de după masă. O clientă a aceleiaşi dieteticiene a observat că avea poftă de produse crocante când era nervoasă pe şeful sau pe soţul ei. Trucul acestui sistem este să înlocuieşti mâncatul cu alte mecanisme de menajare. Femeia perfecţionistă din exemplul de mai sus a început să ia cursuri de salsa şi a pierdut două măsuri în trei luni.

·        Să recurgi la o dietă cu rezultate imediate. Un regim drastic scăzut în calorii îţi aduce corpul într-o stare de conservare, deci vei arde caloriile mai încet. De asemenea, poate cauza dureri de cap, toane, oboseală şi, bineînţeles, pierderi doar temporare în greutate.

Soluţia: Scrie asta pe un bilet pe care să-l lipeşti pe frigider, după care să te fereşti de aceste diete ca de ciumă, încheie Cynthia Sass: nici o dietă drastică nu e bună pentru sănătatea sau fericirea mea

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cele mai frecvente greşeli de alimentaţie.
 Vizualizări articol: 948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cele mai frecvente greşeli de alimentaţie5.051

Iulius Mall Suceava
AnnaCori
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei