Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 5 (5212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În aşteptarea unei uniri de mult apuse

Se spune că nu poţi trăi prezentul şi viitorul dacă nu cunoşti trecutul. Istoria ne-a învăţat de-a lungul timpului că România este poate una dintre ţările cu cea mai mare putere de regenerare.

Un spaţiu mic,latin, într-o mare slavă a dăruit posterităţii oameni politici de o imensă valoare care au dat lecţii de viaţă, de politică, dar mai ales de patriotism, oameni care poate privesc acum prin fereastra absolutului spre noi şi ne judecă. Ne judecă pentru că e datoria lor să ştie că valorile propulsate, sau chiar inventate de ei,şi-au păstrat eticheta si importanţa într-un sistem românesc ce trebuia să evolueze.

De câte ori, în resemnarea noastră solitară, nu invocăm mari nume ale trecutului glorios?? Răspunsul e simplu chiar fără vreun sondaj, de nenumărate ori, asta pentru că actualitatea politică ne cutremură zilnic. Suntem spectatorii muţi ai unei scenete desprinse parcă dintr-un teatru al absurdului de mult apus, în care mai multe personaje dezorientate şi dificile duc o luptă surdă pentru obţinerea puterii sau a „caşcavalului”, uitând întru totul de oameni.

Ajungi la alienare aproape dacă încerci să raţionezi fiecare declaraţie de presă, fiecare gest, fiecare propunere de lege, fiecare alianţă.

Totuşi, ne amintim subit că facem parte dintr-o Europă dezvoltată pe toate planurile, având în centru o Germanie care a cunoscut infernul totalitarismului şi care şi-a propus să îl uite valorificând capitalismul. Am încercat şi noi reţeta. Am trăit o revoluţie aplaudată de unii ,contestată de alţii ,care ne-a adus in poziţia unui stat de drept dar şi a unei democraţii „prost înţelese” cum obişnuiesc să spună mulţi, o democraţie ai cărei stâlpi stau să cadă zi de zi. După 1990, am fost liberi să alegem, să ne decidem soarta dar „ce naşte din pisică şoareci mănâncă” şi am ajuns în imposibilitatea de a diferenţia răul de bine. Intrăm în cabina de vot nehotărâţi,indecişi. Care e răul cel mai mic??? Care va fura mai puţin??? Care sunt cei ce nu ne mint chiar în toate? -întrebări care ni se rotesc mereu în minte pentru că sunt repetate la fiecare colţ de stradă în preajma alegerilor...

Se spune că ”speranţa moare ultima dar totuşi moare” de aceea propun să nu ne poticnim în speranţe ci să trecem la judecăţi simple dar clare care,în unitatea lor, să definească un viitor mai bun şi să amintească de sufletele topite de lupta pentru crearea unui stat unit, atât pe plan regional, cat şi pe plan ideologic, a unui stat numit simplu România.

Gabriela VACARIU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În aşteptarea unei uniri de mult apuse.
 Vizualizări articol: 10297 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
În aşteptarea unei uniri de mult apuse5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei