Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 5 (5212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

AMR cere demisia de onoare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

Miercuri, 9 Ianuarie 2013 (15:31:09)

Rreprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat, miercuri, la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM.

Cererea a fost formulată de către reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) Norel Popescu şi Gabriela Baltag, care au venit miercuri la şedinţa Plenului CSM.

Aceştia au spus că cer demisia de onoare a membrilor CSM având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului.

Pe de altă parte, judecătoare Mădălina Afrăsinei, de la Tribunalul Bucureşti, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a venit la şedinţa Plenul CSM, urmând să ceară amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Judecătoarea a invocat începerea Adunărilor Generale ale Judecătorilor de revocare din funcţia de membri ai CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.

Afrăsineri a precizat că la Tribunalul Bucureşti şi la Judecătoria Sector 5 au avut loc Adunările Generale de revocare, la fel şi în Piteşti, "iar mâine urmează Clujul".

Înrebată cum vede alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al CSM, Afrăsinei a spus că "problema este a acestui procuror, în condiţiile în care mandatele de anul trecut au fost dezastruoase", magistratul făcând referire şi la mandatul judecătoarei Alina Ghica.

Totodată, Mădălina Afrăsinei a afirmat că "mai rău de atât nu crede că se poate, întrucât au arătat că nu sunt în stare să gestioneze problemele delicate ale sistemului".

"Mă îndoiesc că vor putea în acest an", a conchis Afrăsinei.

De la şedinţa Plenului CSM lipsesc Livia Stanciu şi Daniel Morar, care au comunicat că nu se vor prezenta, precum şi Adrian Neacşu şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Şedinţa Plenului CSM a fost anunţată pentru ora 15.00, pe ordinea de zi fiind şi alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Alegerea vicepreşedintelui CSM a fost amânată pentru săptămâna aceasta, după ce şedinţa din 4 ianuarie a fost suspendată din lipsă de cvorum. Atunci şi-au depus candidaturile pentru această funcţie judecătorii Alina Ghica (ce a deţinut funcţia de preşedinte în 2012-n.r.) şi Cristi Danileţ.

Anterior procedurii de desemnare a vicepreşedintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă preşedinte al Consiliului, ea începându-şi mandatul de luni, 7 ianuarie.

Luni, Judecătoria Râmnicu -Vâlcea a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii, considerând că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM, din cauză că a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei.

"În şedinţa din data de 7 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, hotărând revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii, a declanşat procedura de revocare a acestuia, în condiţiile art. 55 alin. 4 din legea 317/2004, republicată", se arată într-un comuncat de presă al Judecătoriei Râmnicu-Vâlcea remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Un demers similar va avea loc joi, 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, care va declanşa procedura de revocare din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.

Potrivit textului de lege, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Adunarea Generală a Judecătorilor din Râmnicu Vâlcea a considerat că Danileţ "şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participând activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură".

Totodată, Adunarea Generală a stabilit că poziţiile publice exprimate recent de Danileţ au lăsat unui observator obiectiv "impresia implicării mai degrabă în alte scopuri, fără a fi singurul, cel al promovării propriei sale imagini, decât a intereselor judecătorilor români".

Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor va fi transmisă celorlalte instanţe de acelaşi grad, pentru continuarea procedurii de revocare a lui Cristi Danileţ din CSM, el fiind reprezentantul judecătoriilor în Consiliu.

Este prima dată când o adunare generală a judecătorilor a votat pentru revocarea unui membru al Consiliului.

Într-un comunicat remis luni presei, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) afirmă că alegerile pentru conducerea CSM au avut loc într-un mod netransparent şi neprofesionist, fiind totodată ignorată şi cutuma respectată încă de la înfiinţarea Consiliului, de a se alege un judecător în funcţia de preşedinte.

Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat. Aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori.

Prima secţie este compusă din nouă judecători: Mircea Aron şi Adrian Bordea (ambii de la instanţa supremă), Horaţius Dumbravă (preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş), Alina Ghica (de la Curtea de Apel Bucureşti), Alexandru Şerban (vicepreşedintele Curţii de Apel Braşov), Adrian Neacşu (preşedintele Tribunalului Vrancea), Mona Lisa Neagoe (de la Tribunalul Bucureşti), Marius Tudose (preşedintele Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti) şi Cristi Danileţ (vicepreşedintele Judecătoriei Oradea).

Cea de-a doua secţie este formată din cinci procurori: Gheorghe Muscalu (de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), Oana Schmidt Hăineală (fost prim-procuror al Parchetului Tribunalului Bacău), Bogdan Gabor (prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Maramureş), Florentina Gavadia (prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6 Bucureşti), un loc fiind vacant ca urmare a excluderii din magistratură a procurorului George Bălan de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, inculpat într-un caz de corupţie.

De asemenea, din CSM mai fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi de Senat; aceştia participă numai la lucrările în plen, respectiv Corina Dumitrescu (propusă de Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir Bucureşti, rector al acestei universităţi) şi Daniela Ciochină (avocat, propusă în acest for de Uniunea Juriştilor din România).

Din CSM mai fac parte ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ei fiind membri de drept, nu aleşi.

Potrivit articolului 133 din Constituţie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de şase ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AMR cere demisia de onoare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AMR cere demisia de onoare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei