Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 5 (5212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eurobarometru: 74% dintre români cred că în ultimii 10 ani s-a deteriorat calitatea aerului

Miercuri, 9 Ianuarie 2013 (18:08:58)

Trei sferturi dintre români consideră că în ultimul deceniu s-a deteriorat calitatea aerului din România, iar peste jumătate consideră că plafoanele naţionale de emisie nu sunt adecvate, potrivit unui studiu Eurobarometru publicat miercuri de Comisia Europeană.

De asemenea, media exprimată la nivel european privind deteriorarea calităţii calităţii aerului în celelalte 26 de state membre este de numai 56%, comparativ cu procentul de 74% din România.

Potrivit Eurobarometrului, 54% dintre români consideră că plafoanele naţionale de emisie nu sunt adecvate şi ar trebui întărite, în timp ce 23% cred că acestea nu trebuie modificate.

Un număr de 51% dintre români consideră că şi standardele UE privind calitatea aerului ar trebui întărite, 28% considerând că acestea sunt adecvate. Circa 74% dintre români şi-ar dori ca UE să intervină cu măsuri suplimentare pentru asigurarea calităţii aerului.

Totodată, 39% dintre români cred că provocările legate de poluarea aerului pot fi cel mai bine rezolvate la nivel european, 35% consideră că nivelul local este cel mai indicat, iar 23% au menţionat nivelul naţional.

Pe de altă parte, 39% dintre români îşi doresc controale mai stricte ale poluării la activităţile industriale şi de producţie a energiei, 20% cred că ar trebui oferite stimulente financiare pentru produsele cu emisii reduse, 35% consideră că este nevoie de o mai bună informare publică în acest sens, 30% vor controale mai stricte privind emisiile maşinilor şi camioanelor, 21% consideră necesară restricţionarea traficului auto în oraşele poluate, 29% vor introducerea unei legislaţii mai stricte privind calitatea aerului, iar 15% şi-ar dori taxe mai mari pentru activităţile care implică poluarea aerului.

Comparativ, în Italia nu mai puțin de 81% dintre intervievați sunt de părere că s-a deteriorat în ultimul deceniu calitatea aerului din ţara lor, iar în Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria, şi Spania cred acest lucru 70-75% dintre participanţi.

"Cetăţenii doresc ca noi să acţionăm, iar noi vom răspunde aşteptărilor prin revizuirea, în 2013, a politicii în domeniul calităţii aerului. Europenii cer mai multe măsuri în sectoarele-cheie şi mai multe informaţii privind eficienţa politicilor. Pentru a răspunde acestor cerinţe, trebuie să ne coordonăm la nivel politic şi să continuăm cu acţiuni efective pe teren", a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Un alt motiv de îngrijorare la nivel european este şi impactul poluării atmosferice asupra sănătăţii şi asupra naturii. Aproape 9 din 10 europeni consideră că bolile legate de calitatea aerului, precum cele respiratorii sau cele cardiovasculare, constituie o problemă gravă. Tot probleme grave sunt considerate, de către 8 intervievați din 10, acidificarea şi eutrofizarea.

Eurobarometrul a fost realizat în toamna anului 2012 pe un număr de 25.000 de cetăţeni europeni din cele 27 de state membre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eurobarometru: 74% dintre români cred că în ultimii 10 ani s-a deteriorat calitatea aerului.
 Vizualizări articol: 631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eurobarometru: 74% dintre români cred că în ultimii 10 ani s-a deteriorat calitatea aerului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei