Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 dec 2012 - Anul XVII, nr. 297 (5202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Radu Stroe - adversar vehement al lui Traian Băsescu, trece de la Administraţie la Interne

Miercuri, 19 Decembrie 2012 (14:37:46)

Liberalul Radu Stroe, cunoscut adversar politic al preşedintelui Traian Băsescu, a fost numit la Administraţie în august, după demisia lui Victor Paul Dobre în contextul scandalului legat de cvorumul pentru referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din vară.

Acum, Radu Stroe este nominalizat pentru funcţia de ministru de Interne.

Radu Stroe este cunoscut ca adversar politic al lui Traian Băsescu, el având cu acesta mai multe divergenţe.

Un episod celebru al relaţiei celor doi a fost cel în care, în 2006, la învestirea în funcţia de secretar general al Guvernului, Băsescu i-a înmânat lui Stroe un bilet. În momentul în care Radu Stroe se pregătea să depună jurământul, Băsescu i-a înmânat acestuia un bileţel. Citirea bileţelului a părut că îl debusolează pe moment pe Stroe, în timp ce Traian Băsescu nu-şi ascundea satisfacţia faţă de reacţia liberalului.

În presă au apărut imediat mai multe explicaţii în legătură cu ceea ce putea să cuprindă bileţelul, iar Băsescu afirma că ceea ce scria pe foaie nu era secret. Radu Stroe nu a oferit detalii, sporind şi mai mult misterul.

După un an, el a oferit detalii. În februarie 2006 în CSAT s-au discutat legile siguranţei nationale, iar Băsescu le-a propus celorlalţi membri ca proiectul de lege să fie dezbătut mai întâi cu toate partidele politice înainte de a fi date publicităţii. Stroe şi-a luat angajamentul, alături de alţi membri, să nu dea presei informaţii legate de acest proiect legislativ, cu atât mai mult cu cât cele discutate aveau caracter secret. La numai câteva zile însă, în presă au apărut informaţii legate de proiectul legilor siguranţei, cel bănuit fiind Radu Stroe, ministru liberal. Biletul cuprindea angajamentul lui Stroe legat de păstrarea secretului.

În 2008, Stroe a fost desemnat pentru portofoliul Apărării de către PNL, însă, în urma unor discuţii dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, premier la acea vreme, Stroe nu a mai primit funcţia.

Stroe, nominalizat de conducerea partidului pentru postul de ministru al Apărării, declara pentru MEDIAFAX, la acea dată, că a aflat "uluit" de la televizor că premierul Tăriceanu a propus o altă persoană la şefia Ministerului Justiţiei decât Meleşcanu, pe care urma să îl înlocuiască la Apărare.

Radu Stroe este, în prezent, deputat ales în circumscripţia electorală 42 Bucureşti, Colegiul uninominal 1. A fost validat în această funcţie în 1 februarie 2010, ocupând locul rămas vacant prin demisia lui Bogdan Olteanu. El a fost ales pentru un nou mandat de deputat la scrutinul din 9 decembrie.

Stroe s-a născut la 31 august 1949, la Osoi, judeţul Iaşi, este divorţat şi nu are copii. A absolvit Institutul de Marină Civilă Constanţa în 1972, iar, în 1981, Facultatea de Drept Bucureşti.

Stroe a fost ofiţer navigaţie în flota comercială (1972 – 1974), inginer în Ministerul Transporturilor (1975 – 1985 şi 1991-1996), a lucrat în Administraţia Canal Dunăre Bucureşti (1986 – 1990) şi a fost secretar general adjunct şi secretar general al Guvernului (1997 – 2000).

În perioada 2001 – 2004 a fost deputat de Maramureş, iar între 2005 – 2008 a deţinut un mandat de senator de Maramureş dar şi de ministru coordonator al SGG. Stroe a primit Ordinul Steaua României în grad de Ofiţer.

În ceea ce priveşte activitatea politică, Stroe a fost membru PCR până în decembrie 1989, iar în PNL a deţinut mai multe funcţii, fiind inclusiv secretar general, până în mai 2011.

La capitolul "Activitate politică" din CV-ul postat pe site-ul PNL, Radu Stroe mai declara: "Nu am avut activităţi sociale".

La capitolul "Funcţii, activităţi într-o organizaţie din administraţia publică centrală sau locală", acesta preciza: "Nimic în afara funcţiilor profesionale, respectiv: director general adjunct, director general, consilier al ministrului, secretar general adjunct şi secretar general al Guvernului şi ministru".

Deputatul menţiona, în declaraţia de avere, că este posesorul unui teren agricol în comuna natală, primit moştenire. El a cumpărat, în 2008, un apartament la Predeal (Braşov), cu o suprafaţă de aproximativ 70 metri pătraţi.

Ca venituri, acesta declară indemnizaţia anuală de deputat de 50.784 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Stroe - adversar vehement al lui Traian Băsescu, trece de la Administraţie la Interne.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radu Stroe - adversar vehement al lui Traian Băsescu, trece de la Administraţie la Interne0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei