Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 dec 2012 - Anul XVII, nr. 297 (5202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

Sucevenii vor rămâne fără căldură în ianuarie, dacă nu-şi plătesc datoriile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Furnizarea căldurii şi a apei calde ar putea fi stopată în cea mai geroasă lună a anului, ianuarie, dacă sucevenii nu îşi plătesc datoriile către Termica, care au ajuns la cel mai mare nivel din istoria societăţii de termoficare.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, i-a convocat ieri pe reprezentanţii asociaţiilor de proprietari la o şedinţă în care a tras un semnal de alarmă asupra riscului ca întreg oraşul să rămână fără căldură în plină iarnă.

„Este un mare risc – astăzi vin la discuţii furnizorii de cărbune, care ne ameninţă că stopează orice transport de cărbune, iar pe de altă parte pun sechestru şi pe cel care se află în depozitele de la Termica, dacă nu îl plătim. Dacă populaţia nu plăteşte, va avea de suportat frigul şi lipsa apei calde. Nu este posibil ca pe o lună de iarnă cum este decembrie să avem încasări de numai 300.000 de lei, când încasările ar trebui să fie de minim 3 milioane de lei, pentru a acoperi costurile. Sunt unii care sunt bătuţi de soartă şi i-am ajutat şi noi, de la primărie, să achite din datorii, dar sunt unii care nu vor să plătească. Dacă oamenii nu plătesc există riscul ca din ianuarie să rămânem toţi fără apă caldă şi căldură”, le-a transmis Ion Lungu.

Edilul sucevean a cerut mai multă implicare în recuperarea datoriilor atât din partea asociaţiilor de proprietari, cât şi a celor de la Termica, îndemnându-i să facă echipe mixte, care să meargă din uşă în uşă şi să ceară oamenilor să plătească căldura şi apa caldă.

„Suceava e un caz aparte – avem unul dintre cele mai mici preţuri din ţară la gigacalorie – 185 de lei, când la Iaşi este 262 de lei, la Timişoara 300 de lei, Constanţa 330 de lei, şi cu toate astea lumea tot nu plăteşte. Dacă vom rămâne fără căldură, o parte din responsabilitate revine populaţiei, care nu a plătit. Noi am făcut tot ce s-a putut – am plătit anul acesta 200 de miliarde de lei vechi la Termica, am mai adus 200 de miliarde de lei vechi de la Guvern. De acum şi oamenii trebuie să îşi achite obligaţiile”, a adăugat Ion Lungu, care a precizat că datoriile populaţiei se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei (200 de miliarde de lei vechi).

 

Termica, în imposibilitate de plată

Problema furnizării căldurii în municipiul reşedinţă de judeţ a fost discutată ieri şi la sediul Prefecturii Suceava, unde au fost prezenţi şi reprezentanţi ai furnizorului de cărbune al Termica, SC Unicom Holding SA.

Acolo a fost analizată situaţia plăţilor pe care Termica le are de făcut pentru cărbunele livrat şi identificarea unor posibilităţi reale de finanţare.

Termica a contractat 90.000 de tone de cărbune de la Unicom Holding, din care au fost livrate până acum 79.000 de tone.

Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava, a precizat: „Lipsa fondurilor poate duce practic la sistarea furnizării de energie termică locuitorilor municipiului Suceava racordaţi la sistemul de termoficare. Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Suceava fac şi au făcut demersuri pentru a obţine şi un sprijin guvernamental, dar acesta nu va fi suficient. Facem un apel către populaţie să îşi achite facturile restante. Se înregistrează un procent foarte scăzut de colectare a sumelor şi nu vrem să ajungem într-o situaţie delicată, aceea a sistării încălzirii în lunile de iarnă. Societatea de termoficare se află în imposibilitatea achitării cărbunelui”.

Problema furnizării căldurii în Suceava este deja cunoscută la Bucureşti, dar, din semnalele transmise până acum, noi fonduri de ajutorare a societăţii de termoficare nu vor fi alocate, dacă nu se vede nici un interes din partea populaţiei să achite ceea ce consumă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii vor rămâne fără căldură în ianuarie, dacă nu-şi plătesc datoriile.
 Vizualizări articol: 1711 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Sucevenii vor rămâne fără căldură în ianuarie, dacă nu-şi plătesc datoriile5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   HA HA HA trimis de
(19 dec 2012, 12:34:16
daca dl primtaran nu facea conversi terenului de sub termica cu subventiile pe care trebuia sa le dea de la populatie nu se mai ajungea aici ,si o parte din acelasi teren acum la dat pt noua centrala, . eu cred ca e o noua minarie pt a promova in curind noua centrala pe gaz , ca doar chineji nu au vrut sa dea spaga pt centrala veche unde numai cupru daca-l duci la fier vechi faci miliarde de EURO
2.   * trimis de
(19 dec 2012, 13:08:40
Pe ritmuri şi algoritmuri democratice unii ţopăie
Iar alţii ţopăie pe unii ( intenţionat )
Politeţea disperării injectează-n venele ce colcăie
“ Încălzirea „ ( ce vine de la Stat )

Mereu alte efecte dar ( mereu ) din aceleaşi cauze
Mereu vorbe-n bumbul de la baza societăţii
Mereu aglotinări în bucle ( fără pauze )
Mereu aceeaşi … în mereu aceeaşi situaţiisad

3.   Iar metodele comuniste, toti la gramada! trimis de
(19 dec 2012, 13:29:11
..sa fie pedepsiti cei neseriosi!
3.1  RE: Iar metodele comuniste, toti la gramada! trimis de
(19 dec 2012, 13:40:35
,,Cat consumi, atat platesti!!
Nu se plateste caldura, se inchide pentru toti rau platnicii,...Dar nu se inchide caldura si apa calda pe toata asociatia, inclusiv pentru cei buni platnici!!
Smecherii in comunitatea suceava nu platesc caldura si apa furnizata de termica!!! De ce? Si nu ai ce sa le faci!!Auzi,tu, sa mergi din usa in usa sa-i rogi sa plateasca!!ESTE PENIBIL!!
Asa i-a obisnuit primarul,ca de,vin bani de la Bucuresti si treaba merge inainte! Acele vremuri au apus!!”
4.   Comentariu trimis de
(19 dec 2012, 17:38:42
Peste 90% din suceveni sunt cu plata la zi,dar sunt capusele de Asociatii de proprietari care directioneaza banii incasati in functie de comisioanele care le iau.De ce nu se factureaza individual cum ar fi normal?Pentru ca si-ar pierde pensionarii securisti de la Asociatii,salariile,primele si comisioanele,asta-i adevaratul motiv de ce Termica nu are incasari.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei