Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 dec 2012 - Anul XVII, nr. 297 (5202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liviu Dragnea - de la preşedinţia CJ Teleorman, la funcţia de vicepremier cu portofoliu

Miercuri, 19 Decembrie 2012 (14:25:03)

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, devine, prin desemnarea pentru preluarea funcţiei de viceprim-ministru şi a portofoliului Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, unul dintre cei mai influenţi oameni din Cabinetul Ponta II.

Influenţa sa se bazează în principal pe proiectul asumat de USL ca în cursul anului 2013 să elaboreze şi implementeze proiectul de regionalizare a României, al cărui artizan va fi Dragnea.

Numirea lui Dragnea în această funcţie nu este una neaşteptată, el pregătindu-se din timp pentru o carieră la vârful politicii, fiind, recent, protagonistul uneia dintre cele mai surprinzătoare mutări politice prin renunţarea la mandatul de preşedinte al CJ Teleorman şi candidatura pentru un post de deputat.

Influenţa lui Dragnea a crescut foarte mult în PSD începând cu anul 2010, anul preluării preşedinţiei partidului de către Victor Ponta, el fiind susţinătorul "proiectului Ponta" şi "prieten şi camarad" cu acesta.

Dragnea este, de altfel, unul dintre artizanii "proiectului politic USL", prin cacre au fost câştigate alegerile locale şi parlamentare din 2012.

Pe de altă parte, Dragnea şi-a crescut influenţa în USL prin candidatura la alegerile parlamentare în tandem cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, la Teleorman: Dragnea - Cameră, Antonescu - Senat.

Dragnea a mai deţinut, la începutul anului 2009, portofoliul Administraţiei şi Internelor, în Guvernul PSD-PDL, dar numai pentru 12 zile, prelunând ministerul în urma demisiei lui Gabriel Oprea.

El demisionează la rândul său după numai 12 zile, în 3 februarie, invocând ca motiv oficial insuficienţa fondurilor alocate ministerului în raport cu îndeplinirea obiectivelor pe care şi le fixase.

Demisiile succesive ale lui Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea au dus la o zdruncinare a guvernării PSD-PDL, imaginea publică fiind aceea a luptei interne din PSD pentru funcţii.

În presă s-a vehiculat faptul că demisia lui Dragnea de la MAI ar fi avut la bază refuzul premierului de atunci, Emil Boc, de a-i nominaliza pe Ionel Georgescu şi Mincu Silvestru la şefia DGIPI. Ionel Georgescu şi Mincu Silvestru ar fi fost susţinuţi de liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, care l-ar fi sprijinit pe Dragnea să ajungă ministru în schimbul nominalizării celor doi pe posturile enumerate.

Liviu Dragnea a fost, pe de altă parte, şi un personaj cheie al referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din vara anului 2012.

Legat de acest lucru, Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul, în septembrie 2012, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Mai mult, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Dragnea pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Potrivit procurorilor, Dragnea ar fi iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

După ce procurorii au anunţat că îl cercetează pe Liviu Dragnea, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că el şi toţi membrii BPN şi CExN ai PSD au semnat autodenunţuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.

Dragnea a deţinut, între anii1996-2000, funcţia de prefect al judeţului Teleorman.

În anul 2000 el obţine primul mandat de preşedinte al CJ, candidând din partea PD, iar în acelaşi an părăseşte PD şi se înscrie în PSD.

În 2005 este ales vicepreşedinte al PSD, odată cu preluarea mandatului de preşedinte de către Mircea Geoană. În 2009, devine secretar general al PSD. Dragnea a coordonat, din această poziţie, apropea toate scrutinele la care a participat PSD.

Dragnea s-a născut pe 28 octombrie 1962, în comuna Gratia, Teleorman. Este inginer, absolvind Facultatea de Transporturi din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Dragnea a mai absolvit Facultatea de Management şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii Ecologice Bucureşti.

Dragnea e căsătorit cu Bombonica Dragnea şi are doi copii.

Dragnea este considerat de presă ca fiind unul dintre "baronii PSD", iar averea sa a fost un subiect predilect.

Într-una dintre declaraţiile de avere din 2012, Dragnea precizează că deţine trei terenuri, unul de 4036 mp. în municipiul Alexandria, altul de1315 mp. în Buşteni şi altul de 2913 mp. în Turnu Măgurele.

Dragnea mai are un apartament de 80 mp. în Turnu Măgurele; o casă în construcţie în Alexandria, o clădire de 1527 mp. în Turnu Măgurele.

Liviu Dragnea deţine şi un autoturism Dacia Logan cu an de fabricaţie 2008 şi o Skoda Superb fabricată în anul 2006. Dragnea are trei conturi bancare, unul de 13.677 USD, altul de 76.061 RON şi altul de 943 RON şi deţine investiţii de 85.850 RON la SC Hotel Turris din Turnu Măgurele şi încă 180.000 euro în acelaşi hotel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liviu Dragnea - de la preşedinţia CJ Teleorman, la funcţia de vicepremier cu portofoliu.
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liviu Dragnea - de la preşedinţia CJ Teleorman, la funcţia de vicepremier cu portofoliu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei