Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2012 - Anul XVII, nr. 279 (5184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Streinu Cercel: 157 de persoane care îşi injectează intravenos droguri au HIV

Miercuri, 28 Noiembrie 2012 (17:06:18)

Un număr de 157 de persoane care îşi injectează intravenos droguri au HIV, noul aspect epidemiologic, cu evoluţie relativ rapidă în rândul consumatorilor de halucinogene, obligând autorităţile să dezvolte programe speciale de prevenţie pe acest segment, a declarat, miercuri, Adrian Streinu-Cercel

La sfârşitul lunii octombrie 2012, în România erau înregistrate 11.399 de persoane cu HIV-SIDA, dintre care 9.475 în evidenţă activă, conform ultimelor statistici ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA.

Dintre acestea, 237 sunt copii cu vârste cuprinse între zero şi 14 ani, iar 9.238 au peste 14 ani.

"Aceleaşi statistici semnalează un nou aspect epidemiologic, cu evoluţie relativ rapidă, în rândul consumatorilor de droguri injectabile, aşa-zisele etnobotanice. Vorbim, astfel‚ în anul 2012, în cifre absolute, de un număr de 157 de persoane, utilizatori de droguri injectabile intravenos, care sunt seropozitive", a explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Pentru anul 2013, Comisia Naţională de Luptă împotriva HIV-SIDA şi-a fixat ca obiective scăderea transmiterii materno-fetale a infecţiei HIV cu 1-2 la sută, încurajarea programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile intravenos, testarea constantă a femeii gravide, relansarea programului "Prezervativul", a Programului de Educaţie pentru Sănătate în Şcoli şi a Programului de Testare Voluntară.

Infecţia cu HIV reprezintă una dintre cele mai răspândite forme, fiind responsabilă de decesul a peste 25 de milioane de persoane în ultimii 30 de ani, prin SIDA, fază finală, complicată cu diverse infecţii.

Ponderea bărbaţilor şi a femeilor infectate este egală. În acest context, trebuie supravegheată răspândirea infecţiei pe cale materno-fetală.

La sfârşitul anului 2011, aproximativ 34,2 milioane de persoane erau diagnosticate cu infecţie HIV.

Virusul imunodeficienţei umane (HIV) ţinteşte sistemul imunitar şi slăbeşte mecanismele de apărare şi supraveghere ale organismului împotriva infecţiilor, precum şi împotriva anumitor tipuri de cancer. Virusul deteriorează funcţia celulelor imune şi le distruge, persoanele infectate devenind treptat imunodeficiente. Imunodeficienţa duce la o rezistenţă scăzută în faţa unui număr mare de infecţii şi boli, la care oamenii cu sistem imunitar intact fac faţă mult mai uşor.

Cel mai avansat grad al infecţiei HIV este Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA), care se dezvoltă într-un interval de aproximativ 15 ani. Acest stadiu este definit prin apariţia unor infecţii severe şi a unor tipuri de cancer specific, asociate infecţiei cu HIV, aceasta fiind cea care determină prabuşirea imunităţii.

Data de 1 decembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, este în fiecare an o ocazie pentru oamenii din întreaga lume de a-şi demonstra interesul faţă de acest subiect, precum şi solidaritatea cu persoanele infectate cu HIV.

În acest an, România se va solidariza cu cele 34 de milioane de persoane afectate de HIV în lume, dedicând această zi intensificării eforturilor ce au loc la nivel mondial pentru prevenirea şi tratarea acestei grave infecţii, precum şi luptei împotriva discriminării acestor persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Streinu Cercel: 157 de persoane care îşi injectează intravenos droguri au HIV.
 Vizualizări articol: 613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Streinu Cercel: 157 de persoane care îşi injectează intravenos droguri au HIV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei