Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2012 - Anul XVII, nr. 279 (5184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dosar la final

Fostul primar Marian Ionescu şi fostul director economic al Primăriei Suceava, Neculai Bujor, condamnaţi pentru corupţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După cinci ani şi jumătate de procese şi zeci de termene de judecată, dosarul care-i vizează pe Marian Ionescu, fost primar al municipiului Suceava în perioada 2000-2004, şi pe Neculai Bujor, fost director economic al administraţiei locale, a ajuns la final. Tribunalul Iaşi a dat prima decizie, care nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel la instanţa superioară. Nu s-a dat nici o condamnare cu executare, ci doar cu suspendare, iar în unele cazuri s-a luat şi decizia achitării inculpaţilor pentru anumite fapte, iar pentru alte infracţiuni s-a constatat că a intervenit prescripţia faptelor.

Pentru Marian Ionescu condamnarea rezultantă din capetele de acuzare cuprinse în rechizitoriul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, este de doi ani cu suspendare sub supraveghere, în timp ce pentru Neculai Bujor magistraţii Tribunalului Iaşi au pronunţat o condamnare de trei ani cu suspendare sub supraveghere.

Bogdan Ioan Dumitraş, fost auditor în cadrul Compartimentului de Audit Public Intern al Primăriei Suceava, a primit şi el o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în timp ce fostul administrator al Primăriei Suceava, Constantin Bâta, a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni, tot cu suspendare.

Foştii administratori ai Bazarului Suceava, Mihai Strugaru şi Mircea Botezatu, au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare.

Teodor Cristian Lauric, referent la Primăria Suceava în acea perioadă, şi Ştefan Vasile Lucaciuc, electrician al instituţiei, au primit şi ei condamnări, fiecare de câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. O altă angajată a Primăriei Suceava, magazionera Emilia Şveica, a fost condamnată la un an de închisoare sub supraveghere.

Pentru infracţiuni de corupţie sau conexe acestei fapte, dar şi pentru complicitate la înşelăciune, a fost judecat şi Vasile Trifan, administrator la SC Elsarova SRL Suceava, acesta fiind condamnat la un an de închisoare sub supraveghere. Aceeaşi pedeapsă, de un an de închisoare cu suspendare, a primit şi Dragoş Radu Târpan, administrator la SC Total Net SRL Solca. Pentru complicitate la înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale au fost trimişi în judecată trei gestionari, Liviu Dumitru Cârlan, angajat al SC Genius SRL Suceava, respectiv Dumitru Ţipurlea şi Veronica Caciuc, ambii angajaţi ai SC Elcris SRL Suceava, condamnările fiind de un de închisoare cu suspendare.

Inculpaţii au fost obligaţi şi la plata unor despăgubiri către Primăria Suceava. Este vorba de suma de 513.235 de lei (5,13 miliarde de lei vechi), în timp ce Ioan Bogdan Dumitraş şi Teodor Cristian Lauric vor avea de achitat şi suma de 10.000 de lei către ANAF Bucureşti.

 

Ancheta a durat mai bine de doi ani, iar procesul mai bine de cinci ani

Ancheta a durat mai bine de doi ani, iar pe masa instanţei de judecată vor fi trimise 18 dosare care numără aproape 10.000 de file. De altfel, numai rechizitoriul a avut 460 de pagini în care sunt descrise acuzaţiile la adresa celor 14 persoane învinuite de fapte de corupţie sau infracţiuni conexe celor de corupţie.Principalii acuzaţi din acest dosar sunt fostul primar Marian Ionescu,  şi Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava până în 2004. Totuşi, mecanismul fraudării în acest dosar l-a avut drept pion principal pe Bogdan Ioan Dumitraş, fost auditor în cadrul Compartimentului de Audit Public Intern. În cazul acestuia au fost stabilite nu mai puţin de 30 de capete de acuzare pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni conexe celor de corupţie. Escrocheriile care au provocat prejudiciul de 5,63 de miliarde de lei vechi s-au derulat în perioada noiembrie 2001-iunie 2004, în mai multe etape şi în mai multe moduri.

 

Bazarul, raiul şpăgilor

Bazarul a fost una din sursele folosite de o parte dintre inculpaţi pentru a-şi umfla buzunarele. În perioada 28 iulie 2003-31 august 2003, în Bazarul Suceava s-a derulat un audit efectuat de Bogdan Ioan Dumitraş. Concluziile raportului au fost că în Bazar s-a creat pentru anul 2003 un prejudiciu de 1,291 miliarde de lei vechi. La inventarierea şi compararea suprafeţelor înscrise în contractele de închiriere pentru anul respectiv şi suprafeţele din evidenţa operativă s-a constatat că există diferenţe semnificative. Din motive ştiute doar de reprezentanţii primăriei, care aveau funcţii de răspundere pe această linie la vremea respectivă, raportul de audit a fost înregistrat abia în februarie 2004, iar debitul de 1,291 miliarde de lei vechi a fost înregistrat în iunie 2005, în urma unui control al Curţii de Conturi. Procurorii anticorupţie au stabilit că vinovaţi de aceste întârzieri sau omisiuni deliberate se fac Marian Ionescu, Neculai Bujor şi Bogdan Ioan Dumitraş. Cei trei au ştiut de existenţa neregulilor, dar pe lângă faptul că nu au luat măsuri pentru stoparea fenomenului, nici nu au sesizat organele abilitate să declanşeze o anchetă.

De altfel, ştiind de acest control, Poliţia a cerut în repetate rânduri concluziile raportului de audit, dar de fiecare dată s-au găsit scuze şi acesta nu a ajuns unde trebuia. De exemplu, în adresele trimise către Poliţie şi semnate fie de Marian Ionescu, fie atât de Marian Ionescu, cât şi de Neculai Bujor, se arăta că „nu au reieşit abateri de la normele legale” sau „nu s-au constatat abateri grave cu privire la modul de încheiere a contractelor”. După mai multe tergiversări, în martie 2004, la aproape două luni de la înregistrarea raportului de audit în evidenţele primăriei, actele de control şi concluziile cuprinse acolo au ajuns, în sfârşit, şi la Poliţie.

Motivaţia acestor amânări repetate este legată de faptul că s-a încercat muşamalizarea acestui caz, atât de către primarul Ionescu, directorul economic Neculai Bujor şi auditorul Bogdan Ioan Dumitraş, dar şi de către cei doi administratori ai Bazarului din perioada 2002-2004, Mircea Botezatu şi Mihai Strugariu. Potrivit procurorilor de la DNA Suceava, cei doi administratori ai Bazarului au cotizat, în total, cu circa 400 de milioane de lei vechi, pentru ca totul să fie trecut sub tăcere.

 

Funcţionarii Dumitraş şi Lauric erau şi furnizori către Primăria Suceava

O altă pagubă, în valoare de circa 1,3 miliarde de lei vechi, a fost stabilită din actele fictive cu care primăria figura că ar fi achiziţionat diferite bunuri. În perioada noiembrie 2001-ianuarie 2002, SC RALF IMPEX SRL Suceava a figurat că a livrat materiale către primărie, când, în realitate, s-a constatat că este vorba de facturi emise în fals şi recepţionate aşijderea. Interesant este că firma distribuitoare aparţinea lui Bogdan Ioan Dumitraş, Teodor Cristian Lauric, referent la Primăria Suceava în acea perioadă, şi Ştefan Vasile Lucaciuc, electrician la primărie.

Din cercetări s-a stabilit că cele 11 facturi fiscale au fost falsificate de Bogdan Dumitraş, iar bonurile de recepţie din cadrul primăriei de către Cristian Lauric. Şi pentru ca totul să se deruleze fără probleme, „tăticul” Bujor şi mâna sa dreaptă, Constantin Bâta, administratorul primăriei, au încasat comisioanele de rigoare. Astfel, pentru înţelegerea de care a dat dovadă, Neculai Bujor a primit în jur de 130 de milioane de lei vechi, în timp ce Bâta s-a mulţumit doar cu aproximativ zece milioane de lei vechi. Un alt amănunt interesant este că relaţia dintre SC RALF IMPEX SRL Suceava şi primărie s-a încheiat după ce pe fir a apărut un alt distribuitor de calibru, Tamara Chiribucă, cumătra lui Neculai Bujor.

 

Deconturi fictive de 1,61 de miliarde de lei vechi

Deconturile fictive au reprezentat un alt punct prin care bugetul local a fost prejudiciat consistent. În perioada ianuarie 2002-iunie 2004, din casieria primăriei s-au ridicat ca avans, în baza unor referate întocmite în fals, aproape 1,61 de miliarde de lei vechi. Partea leului şi-a tras-o, ca de fiecare dată, ex-directorul economic al instituţiei. Neculai Bujor a băgat în buzunar din aceste deconturi, prin intermediul electricianului Ştefan Vasile Lucaciuc, suma de 1,268 miliarde de lei vechi. Lista este completată de Bogdan Ioan Dumitraş, cu 305 milioane de lei vechi, Marian Ionescu, cu 25,7 milioane de lei vechi, şi Constantin Bâta, cu 17 milioane de lei vechi. Primele deconturi fictive au plecat de la sume mici, de circa un milion de lei vechi, pentru ca în final să ajungă chiar şi la 40 de milioane de lei vechi. Modalitatea prin care banii ajungeau în buzunarele celor enumeraţi mai sus era simplistă. În cârdăşie cu reprezentanţii unor societăţi comerciale din Suceava se tăiau chitanţe la dublu. Astfel, la firmă rămâneau facturi cu sume modeste, iar pentru primărie erau completate altele, cu valori mult umflate, care erau prezentate spre decontare.

 

Escrocherii prin intermediul şcolilor

Pentru Bogdan Dumitraş, perioada din mandatul lui Marian Ionescu s-a dovedit una extrem de prolifică. După ce a pierdut „dreptul” de a livra diferite bunuri către Primăria Suceava, Dumitraş s-a reorientat rapid. A înfiinţat două firme, SC Electrofabo SRL şi SC Kyrfa SRL, pe care le-a administrat din umbră făcând afaceri cu şcolile bugetare din municipiul Suceava. În perioada mai 2002-ianuarie 2003, având şi aportul lui Neculai Bujor, care s-a implicat direct în a-i convinge pe directorii din şapte şcoli să cumpere diferite bunuri, Bogdan Dumitraş a livrat, prin firma SC Electrofabo SRL, calculatoare şi mobilier. Pentru ajutorul dat, fostul director economic al Primăriei Suceava a primit bunuri în valoare de 116 milioane de lei vechi. În februarie 2004, Bogdan Dumitraş a livrat nouă calculatoare unei alte şcoli, de această dată prin firma SC Kyrfa SRL. În majoritatea cazurilor, valoarea bunurilor era supraevaluată, uneori un calculator second-hand în valoare de 10-15 milioane de lei vechi fiind vândut către unităţile şcolare cu sume de ordinul a 60-70 de milioane de lei vechi. În total, prejudiciul adus bugetului local se ridică la 1,054 miliarde de lei vechi.

 

Marian Ionescu “a uitat” să declare jumătate de hectar de teren cumpărat la Metro

Fostul primar Marian Ionescu a fost judecat pentru comiterea a şapte infracţiuni de corupţie sau infracţiuni conexe celei de corupţie. Printre acuzaţii se numără cele de primire de foloase necuvenite, abuz în serviciu, delapidare, dar şi fals în declaraţii.

Ultima faptă constă în aceea că edilul a cumpărat 5.000 mp de teren în zona Metro, în cursul anului 2002, pe care ulterior, în toamna anului 2003, l-a înstrăinat la un preţ de câteva ori mai mare faţă de cel de achiziţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul primar Marian Ionescu şi fostul director economic al Primăriei Suceava, Neculai Bujor, condamnaţi pentru corupţie.
 Vizualizări articol: 4034 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.19/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 16 voturi
Fostul primar Marian Ionescu şi fostul director economic al Primăriei Suceava, Neculai Bujor, condamnaţi pentru corupţie3.2516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Telenovela trimis de
(28 nov 2012, 12:13:38
Dumnezeule mare, parca e un scenariu de prost gust dintr-o telenovela, mai ales ca am avut nenorocul sa cunosc personajele implicate... nu e decat partea vizibila a aisbergului, restul gros si murdar a fost musamalizat...
2.   Incredibil trimis de
(28 nov 2012, 15:39:18
astia au furat de au rupt si le au dat cu suspendare,unu o gaina {cu executare}
3.   P.D.S.R = P.S.D trimis de
(28 nov 2012, 15:41:15
Au finalizat dosarul acum,cat mai au un ministru al justitiei la dispozitie. Perioada de "glorie" ptr. P.D.S.R-isti dupa care acestia tanjesc. Ionescu primar,Mirza presedinte C.J, Nastase premier,Iliescu presedinte..parlamentari etc. Cum mai "munceau" ei ptr.bunastarea romanilor.Au terminat in acea perioada si bruma de industrie pe care-o mai aveam. Acum sa-i votam din nou? Nu zic ca PDL-isti sunt imaculati. Au "gresit" si ei cu vre-o sala de sport,c-un patinoar, dar in mare parte a fost ban U.E si raul produs a fost cu mult mai mic decat falimentul national introdus de privatizarile P.D.S.R. Hai ("laducu" lui ma-ta),aici nu te bagi sa mananci rahat?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei