Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 nov 2012 - Anul XVII, nr. 278 (5183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

...noi cerşim din poartă-n poartă!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lung prilej de vorbe şi de ipoteze: referendum în judeţul Alba – 35 de comune sunt chemate să decidă, prin vot, dacă vor sau nu reluarea mineritului (şi) la Roşia Montană. Rezultatul este previzibil: prea mare-i şomajul (84%) şi sărăcia în zonă (peste 40.000 de moţi şi-au luat lumea în cap, părăsind Valea Arieşului), prea îmbătrânite aşezările (75% femei de vârsta a treia la Roşia), prea făr-de speranţe viaţa într-un areal în care 2.000 de ani s-a trăit în primul rând din minerit – acum lichidat. Faţă de asemenea triste realităţi, aproape că trec în planul al doilea al interesului cele 314 tone de aur şi 1.480 de tone de argint cât tăinuiesc străfundurile Apusenilor. Duduie presa română, ticsită de relatări privind luări de poziţie „responsabile şi patriotice” ale feluritelor ONG-uri şi SONG-uri ce poartă cu eroică semeţie drapelul ecologist mai verde decât steagul Profetului: „Salvaţi Roşia Montană!” Dacă, Doamne fereşte, ai altă opinie, ţine-o pentru tine, altfel eşti declarat nepatriot, antieuropean, vândut ş.a.m.d., cale de mijloc nu există, iar ingerinţa politicului tinde să compromită total seriozitatea şi echilibrul dezbaterii.

Cum s-a întâmplat şi la Iaşi, unde ansamblul Palas, acum unanim ovaţionat, a fost carotat din răsputeri ani în şir, fiind considerat creaţie a PSD. Iată şi reversul: mai puţin contează îngrijorările ecologiştilor, cât respingerea de plano a unui proiect susţinut de Băsescu. Emanaţiile zăcământului de antipatie pe care „şeful statului” l-a exploatat din plin vreme de opt ani determină instinctiv reacţii adverse: dacă ideea o susţine Băsescu, atunci... e de rău! Şi iată-mă în postura de susţinător al preşedintelui!

Am fost la Roşia Montană, m-am documentat câteva zile, urmărind argumentaţia ambelor părţi, nu scriu după ureche, precum mulţi dintre petiţionarii totdeauna dispuşi să-şi agaţe numele de câte un „salvaţi!” menit, de fapt, să-i salveze pe ei din anonimat. Aţi citit undeva vreun demers de răsunet pro-redeschiderea minei de la Roşia? Circulă, şi pe internet, şi în presa scrisă, doar sumedenie de litanii, de predicţii tenebroase şi dramatice, parcă desprinse din calendarul mayaşilor: cu siguranţă, drobul de sare se va prăvăli de pe horn!

Simpatica şi populara doamnă Monica Macovei decretează: „tehnologia cu cianură nu este sigură”. Moromete ar întreba-o „pă ce te bazezi?”, când în toată lumea funcţionează zeci de mine utilizatoare a unicei tehnologii posibile la mari adâncimi, lucrând sub privegherea unor stricte reglementări internaţionale. În felul lor, toate-s nesigure: trenurile pot deraia, podurile să se prăbuşească, preşedinţii să fie suspendaţi - ăsta-i argument pentru a renunţa la trenuri, poduri, preşedinţi? În SUA, limita maximă de concentraţie a cianurilor în apa lacului de decantare se exprimă prin cifra 50. Uniunea Europeană stabileşte o limită mult mai joasă: 10. La Roşia, Gold Corporation se angajează să obţină o cifră înjumătăţită, 5, maximum 7, ceea ce înseamnă că în apa lacului se va afla tot atâta cianură cât conţine ceaşca noastră matinală de cafea! Argumentele pro (2.300 + 880 de locuri de muncă, 4 miliarde de dolari beneficii pentru statul român, ecologizarea minelor închise, acum intens poluatoare ale Arieşului, punerea în valoare a siturilor arheologice din vremea romanilor etc.) sunt combătute, de regulă, cu informaţii incomplete, incorecte sau pure speculaţii.

Adevărat, Cehia şi Ungaria au interzis mineritul cu cianuri. Le convine: Cehia şi Ungaria... n-au mine de aur. Dar numeroase ţări îşi exploatează de decenii zăcămintele prin procedeul cianurării, profitabil şi în deplină siguranţă, cum ar fi Turcia (cel mai mare producător de aur din Europa), Grecia (tocmai a autorizat două noi asemenea exploatări în oraşul lui Aristotel, Halkidiki), Suedia (deschide aproape în fiecare an două noi mine) ş.a. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, până în 2004, şi la Roşia s-a folosit cianura. Unde au fost ONG-urile?

Actualul proiect de la Roşia respectă standardele cele mai restrictive ale UE! Cade drobul? De ce să cadă? Că e prea modestă cota ce revine României, asta-i altă discuţie, pare-se, întemeiată, şi se cuvine reluată. Regretabil rămâne faptul că, încremenit într-un stand-by păgubos de ani de zile, Roşia Montană se ruinează pe zi ce trece, pâraiele neepurate din vechile mine otrăvesc Arieşul, iar Ţara Moţilor se goleşte de moţi. De vorbit se vorbeşte emoţional şi politizat, lipsesc informaţiile elementare, gândul rămâne la vot şi mai puţin la ţară. Stăm cu fundul pe o comoară (numai aur este de patru ori mai mult decât cel aflat în întreg Tezaurul românilor volatilizat la Moscova!), hamletizăm la poala muntelui şi cerşim împrumuturi de la străini!

Place, nu place, de data asta Băsescu are dreptate. Dacă, mai ştii, intervenţia prezidenţială n-o fi aurită cu vreo susţinere de la Gold Company...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ...noi cerşim din poartă-n poartă!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
...noi cerşim din poartă-n poartă!4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa ne bazam pe ceva. Altceva decat Basescu! trimis de
(27 nov 2012, 16:13:28
 ☭  ☭ www.formula-as.ro/2004/606/spectator-38/conf-dr-horia-ciugudean-4826
Cer scuze ca citez din Formula As. In anul 2004, conf.dr. Horia Ciugudean acorda un interviu in care motiveaza opozita fata de proiectul Gold Corporation de exploatare a aurului. El arat acolo distrugerea pe care o sufera si o va suferi patrimoniul national in cazul exploatarii. Puteti citi acolo. Deci, nu despre Basescu e vorba, si nu din spirit de contradictie fata de Basescu au aparut miscarile anti-exploatare abuziva si, implicit, anti-cianura. In 2004, Basescu nu era presedinte si, cred, nici nu-i venise ideea de a se ralia taberei pro-exploatare. Dsa a hotarat sa se demareze exploatarea aurului prin 2010, parca, iar critici la adresa Gold Corporation existau din 2004! Poate ca dl autor nu e totusi nevoit sa-i dea dreptate lui Basescu, ci lui Adrian Nastase. Insa, la adresa de mai sus, si regimul Ceausescu este acuzat de exploatare-distrugere de vestigii.
Horia Ciugudean -  ☭  ☭ arheologie.ulbsibiu.ro/membri/cvciugudean.htm:
este "cercetator senior in arheologie si profesor asociat in conservarea patrimoniului". De asemenea, Aurel Santimbrean, fostul sef al Exploatarii Miniere de Stat se opune si el abuzului, si critica distrugerea galeriilor romane (deja infaptuita).  ☭  ϑ - aici este unul dintre interviurile date de Santimbrean, in cazul de fata pentru saptamanalul Kamikaze (destul de cunoscut pentru pozitia pro-Basescu). Chiar nu e vorba de Basescu, the "everlasting"! Mai ales, ca onor autorul spune despre Monica Macovei, ca exploatarea e "nesigura"...
2.   Precizare, nu "repetitie" trimis de
(27 nov 2012, 16:26:03
Nu am intentionat sa fac vreo "repetitie" a vreunei fraze, si cu atat mai putin... spam (asa aparea sus undeva, motivatia respingerii comentariului). Eu voiam doar sa precizez sursa, publicatia Kamikaze, precizand link-ul respectiv. Oricum, dand cautare: Aurel Santimbrean Kamikaze se poate gasi. E bine de stiut ca aceasta publicatie (Kamikaze) inseamna "spam". Asadar acel "v" incarligat care apare acolo inseamna, de fapt, rezultatul cautarii (daca intereseaza pe cineva faptul ca Basescu NU este initiatorul disputei descrise in articol).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei