Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2012 - Anul XVII, nr. 279 (5184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CFR Călători vrea să cumpere 5.000 de tone de motorină, la Bursa Română de Mărfuri

Miercuri, 28 Noiembrie 2012 (16:07:52)

CFR Călători va organiza luni, la Bursa Română de Mărfuri, o nouă procedură pentru achiziţia de motorină Euro 5, estimând că va plăti 19,9 milioane lei pentru 5.000 de tone de motorină, cantitate reprezentând circa 10% din consumul anual de carburanţi al companiei.

"Procedura (...) se va finaliza cu încheierea unui contract de furnizare a unei cantităţi de 5 000 tone motorină, de la data atribuirii acestuia şi până la data de 31 decembrie 2012", se arată într-un comunicat al companiei.

Valoarea estimată a contractului nu include TVA şi acciză, care se va adăuga valorii estimate conform prevederilor Codului Fiscal. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut, iar sursa de finanţare este asigurată din fonduri proprii.

"Stocurile din depozitele CFR Călători împreună cu cantitățile de motorină împrumutate de la rezerva de stat, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, asigură derularea activităţii în condiţii optime de siguranţă şi confort, pentru perioada următoare", se spune în comunicat.

CFR Călători este unul dintre marii utilizatori de produse petroliere, cu un consum anual estimat de aproximativ 53.000 tone. Compania precizează că are în pregătire achiziţiile anuale de combustibil pentru 2013 şi că va relua procedurile de achiziţie în prima jumătate a lunii decembrie.

Guvernul a aprobat marţi scoaterea din rezervă a doar 2.000 tone motorină pentru CFR Călători, pentru funcţionarea transportului feroviar de călători pe timp de iarnă, deşi ministerul de resort a prezentat public o cerere pentru o cantitate de zece ori mai mare, arătând că altfel asigurarea acestui serviciu este în pericol.

În proiectul de ordonanţă prezentat public în urmă cu o săptămână, Ministerul Transporturilor explica însă că este nevoie ca din rezerva de stat să fie scoasă în favoarea CFR Călători, cu titlu de împrumut până la 31 octombrie 2013, o cantitate de 20 000 tone motorină pentru motoare diesel şi 500 tone combustibil lichid uşor pentru centrale termice, avertizând că neluarea acestor măsuri pune în pericol asigurarea transportului feroviar de călători în perioada următoare.

Ministerul explica faptul că CFR Călători întâmpină greutăţi deosebite în achiziţionarea de combustibil pentru motoarele diesel, întrucât, pe de-o parte, la licitaţiile pentru achiziţia de motorină organizate la Bursa Română de Mărfuri nu se prezintă ofertanţi, iar, pe de altă parte, asigurarea transportului feroviar de călători pe timp de iarnă determină creşterea consumurilor medii zilnice şi lunare de combustibili, cu influenţe negative asupra preţului de cost al transportului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CFR Călători vrea să cumpere 5.000 de tone de motorină, la Bursa Română de Mărfuri.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CFR Călători vrea să cumpere 5.000 de tone de motorină, la Bursa Română de Mărfuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei