Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 nov 2012 - Anul XVII, nr. 265 (5170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi asigură măsurile de ordine şi paza secţiilor de votare

Luni, 12 Noiembrie 2012 (17:31:27)

Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi asigură măsurile de ordine, precum şi paza şi protecţia celor 18.751 de secţii de votare organizate pentru alegerile parlamentare care au loc în 9 decembrie.

Asigurarea ordinii publice la nivel naţional pe întreaga perioadă a campaniei pentru alegeri şi, în mod deosebit, în ziua votării va fi făcută în baza Planului General de Măsuri, pentru coordonarea activităţii structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, lucrători ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi angajaţi ai altor structuri ale MAI sunt mobilizaţi pentru desfăşurarea scrutinului electoral din 9 decembrie.

Ministerul Administraţiei şi Internelor asigură protecţia secţiilor de votare şi a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile de circumscripţie, respectiv la Biroul Electoral Central, precum şi pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării.

Structurile MAI vor prelua paza secţiilor de votare în 8 decembrie, începând cu ora 18.00.

Jandarmii vor asigura ordinea şi siguranţa publică, precum şi protecţia participanţilor la adunările publice care vor fi organizate în perioada campaniei electorale. Jandarmeria va stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice în condiţii de legalitate.

Poliţia locală va asigura integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal.

Poliţia Română va dispune măsurile necesare pentru asigurarea exercitării dreptului la vot de către persoanele încarcerate, aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităţilor de poliţie.

Sub aspect preventiv, Ministerul Administraţiei şi Internelor va desfăşura campania de prevenire a infracţiunilor electorale "Tu decizi! Votează legal!".

Potrivit MAI, campania are ca scop responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot în mod legal, "neinfluenţat de mita electorală indiferent de formele ei de manifestare". Pentru această campanie au fost realizate 60.000 de afişe, 500.000 de fluturaşi, un spot video şi un spot audio, un banner web precum şi o pagină specială de Internet - www.votlegal.ro.

MAI a precizat că, potrivit Legii 35/2008, constituie contravenţii: semnarea listei de susţinători cu încălcarea dispoziţiilor legii; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite; refuzul de a se primi şi înregistra o sesizare scrisă înaintată în conformitate cu prevederile legale; refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris; continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 de lei şi 10.000 de lei, în funcţie de tipul contravenţiei.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea articolului 55 al Legii 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare. Nu intră în categoria acestor tipuri de bunuri materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri. De asemenea, sunt exceptate şi alte obiecte inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri a căror valoare depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales, precum şi fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani.

Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la doi la şapte ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi asigură măsurile de ordine şi paza secţiilor de votare.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi asigură măsurile de ordine şi paza secţiilor de votare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei