Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 oct 2012 - Anul XVII, nr. 230 (5135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul aprobă mutarea colecţiei naţionale de timbre de la Poşta Română la BNR

Marţi, 2 Octombrie 2012 (18:30:53)

Plenul Senatului a adoptat marţi proiectul de lege prin care colecţia de timbre a României, cu aproximativ 15 milioane de mărci, deţinută în prezent de CN Poşta Română trece în patrimoniul BNR, în baza unui audit realizat de specialişti în domeniu.

Legea cu caracter ordinar, iniţiată de 11 deputaţi PSD, a fost aprobată cu 46 de voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi 14 abţineri, Senatul fiind prima cameră sesizată.

Proiectul legislativ are două articole, potrivit cărora colecţia de timbre a României, deţinută în prezent de CN Poşta Română, trece în patrimoniul BNR, iar predarea şi primirea urmează să se facă "pe baza unui audit realizat de cei mai buni specialişti în domeniu, desemnaţi de Academia Română şi de alte instituţii specializate în acest domeniu".

Argumentele iniţiatorilor au fost că Poşta Română are un caracter comercial, nu cultural, neavând fonduri şi specialişti pentru păstrarea şi dezvoltarea colecţiei. De asemenea, reprezentantul Guvernului a cerut adoptarea legii având în vedere că a început procesul de privatizare a CN Poşta Română şi există riscul înstrăinării colecţiei naţionale de timbre.

De asemenea, iniţiatorii afirmă că mărcile poştale nu sunt înregistrate în conturile bilanţiere ale companiei Poşta Română, iar faţă de valoarea reală estimată la aproximativ 700 de milioane de euro, valoarea contabilă înregistrată la companie este de aproximativ 1 milion de euro.

Totodată, iniţiatorii arată că Poşta Română nu recunoaşte că timbrele aparţin patrimoniului public al statului şi consideră că aparţin patrimoniului privat al companiei, contestând şi în instanţă o decizie a Curţii de Conturi referitoare la apartenenţa la patrimoniul public de stat.

Trecerea la BNR ar asigura o păstrare şi valorificare culturală corespunzătoare, precum şi protejarea de factorul politic.

Textul de lege a primit un raport negativ de la Comisia juridică, preşedintele acesteia, Toni Greblă, arătând că predarea-primirea ar trebui să se facă în baza unei anexe cu inventarul exact al timbrelor.

De asemenea, senatorul Iulian Urban (PDL) a arătat că "prin votul de azi se acoperă ce s-a furat din tezaurul filatelic naţional timp de 23 de ani", el cerând să se facă şi un raport privind mărcile lipsă din colecţie şi responsabilii pentru dispariţia acestora.

Colecţia naţională de timbre deţine 3.000 de piese unicat, fiind mai importantă ca valoare decât faimoasa colecţie de timbre a regelui Carol al II-lea, considerată în perioada interbelică a treia din lume.

În timpul Primului Război Mondial, colecţia de timbre a BNR a fost evacuată la Moscova şi repatriată parţial în 1935. În 1967 colecţia de timbre a BNR a fost transferată Poştei Române. În 1985 întreaga colecţie oficială de timbre a revenit la BNR şi înregistrată ca Tezaurul Filatelic Naţional. În februarie 1990, Consiliul Naţional al Frontului Salvării Naţionale a emis un decret privind trecerea colecţiei în administrarea Poştei Române. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul aprobă mutarea colecţiei naţionale de timbre de la Poşta Română la BNR.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul aprobă mutarea colecţiei naţionale de timbre de la Poşta Română la BNR0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei