Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 oct 2012 - Anul XVII, nr. 230 (5135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România are cel mai mare număr de cazuri de TBC din UE, 77 de oameni se îmbolnăvesc zilnic

Marţi, 2 Octombrie 2012 (17:04:15)

România are cel mai mare număr de cazuri de TBC din Uniunea Europeană, 77 de oameni se îmbolnăvesc zilnic, de aceea trebuie asigurat un tratament continuu, Ministerul Sănătăţii lansând, marţi, Planul naţional de prevenire a tuberculozei multidrog rezistente.

Planul naţional de prevenire şi management al tuberculozei multidrog rezistente a fost lansat de Ministerul Sănătăţii în prezenţa comisarului european pentru Sănătate, John Dally, şi a directorului regional OMS, Zsuzsanna Jakab.

Consilierul de stat pe probleme de Sănătate al premierului, Vasile Cepoi, a declarat că Ministerul Sănătăţii este preocupat să identifice toate cazurile de tuberculoză multidrog-rezistentă şi să asigure accesul pacienţilor la tratament.

"Am dezvoltat, împreună cu reţeaua anti-tuberculoză, un program care să răspundă acestor deziderate. Dorim să asigurăm un tratament eficient pentru toţi pacienţii diagnosticaţi, care să nu cunoască discontinuităţi datorate unor impedimente administrative, iar evoluţia pacientului să fie urmărită pe toată durata acestuia, astfel încât să poată fi rapid surprinsă o evoluţie nefavorabilă ce ar impune modificarea atitudinii terapeutice", a spus fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi, cu ocazia lansării Planului naţional de prevenire şi management al tuberculozei multidrog-rezistente.

Conform documentului, autorităţile sanitare din România vor dezvolta reţeaua naţională de tratament a cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă.

Planul naţional de prevenire şi combatere a tuberculozei cu rezistenţă extinsă la medicamente este un răspuns la o problemă de sănătate publică din ce în ce mai mare, căreia îi cad victime anual 80.000 de oameni în Regiunea Europeana a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Documentul prevede că, până în 2015, cel puţin 80 la sută din cazurile estimate vor fi diagnosticate şi tratate cu o rată de succes de 75 la sută. Planul va fi implementat cu un buget de 23 milioane euro pe parcursul a patru ani.

Deşi răspândirea tuberculozei este în scădere în regiunea europeană, numărul cel mai mare de cazuri din Uniunea Europeană se găseşte în România, unde 77 de persoane se îmbolnăvesc zilnic de TBC şi patru decedează din cauza acestei boli.

În fiecare an, 1.300 de pacienţi dezvoltă o formă de TBC rezistentă la medicamente care au fost eficiente zeci de ani.

"Creşterea cazurilor de îmbolnăvire cu tuberculoză rezistentă la medicamente a generat o problemă ce trebuie abordată de urgenţă. Acţiunile întreprinse de România împotriva îmbolnăvirii cu TB M/XDR constituie un răspuns concret la angajamentul unanim pe care ţările europene şi l-au luat anul trecut, în vederea prevenirii şi combaterii acestei boli până în 2015", a spus director regional OMS.

Zsuzsanna Jakab a precizat că acţiunile de prevenţie şi control ale tuberculozei au un dublu avantaj deoarece se îmbunătăţeşte tratamentul şi în acelaşi timp se reduc şansele ca boala să avanseze într-o formă rezistentă la medicamente.

"De asemenea este o investiţie prevăzătoare deoarece a trata tuberculoza obişnuită poate fi de o sută de ori mai ieftină faţă de tratamentul TB M/XDR", a mai spus directorul regional OMS

Comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, John Dalli, a spus că tuberculoza multidrog rezistentă este o cauză serioasă de îngrijorare pentru România, dar şi pentru întreaga Europă.

"Pentru a o combate avem nevoie de voinţă politică, cooperare solidă şi mijloace eficiente. Salut planul de acţiune al României lansat astăzi şi sunt pregătit să sprijin Guvernul român în implementarea acestuia. Comisia Europeană este angajată să îşi îndeplinească partea ei în lupta împotriva tuberculozei prin învestirea unor eforturi substanţiale în cercetare, supraveghere, prevenţie şi control", a adăugat John Dalli.

Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Uniunea Europeană, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Biroul Regional pentru Europa, a elaborat un plan de acţiune M/XDR-TB prin care să fie asigurată depistarea, tratamentul şi monitorizarea pacienţilor cu tuberculoză.

"În ceea ce priveşte tuberculoza multidrog-rezistentă, Ministerul Sănătăţii are în vedere asigurarea resurselor pentru tratamentul tuturor acestor pacienţi cu medicamente specifice, procentul lor fiind de circa patru la sută din totalul infecţiilor TBC înregistrate anual", a mai precizat Vasile Cepoi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România are cel mai mare număr de cazuri de TBC din UE, 77 de oameni se îmbolnăvesc zilnic.
 Vizualizări articol: 602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România are cel mai mare număr de cazuri de TBC din UE, 77 de oameni se îmbolnăvesc zilnic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei