Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iul 2012 - Anul XVII, nr. 172 (5077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE anunţă că a finalizat expedierea materialelor pentru secţiile de votare din străinătate

Joi, 26 Iulie 2012 (12:33:28)

 

Ministerul Afacerilor Externe informează că a finalizat expedierea către misiunile României din străinătate a materialelor necesare celor 306 de secţii de votare din afara ţării, printre acestea numărându-se şi cele 600.000 de buletine de vot.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis joi MEDIAFAX de MAE, materialele care au fost repartizate constau în: 600.000 de buletine de vot; 400.000 de autocolante, prezentate sub formă de benzi conţinând 15 autocolante pe bucată; 1.000 de ştampile cu inscripţia VOTAT; 301 de ştampile cu inscripţia ANULAT; 301 de ştampile cu numărul de control alocat secţiilor; 10 tuşiere.

MAE precizează că repartizarea materialelor s-a făcut în funcţie de o serie de principii: pentru stabilirea numărului de buletine de vot alocate fiecărei secţii s-a utilizat ca referinţă numărul de votanţi prezenţi la urne la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009, dat fiind faptul că acesta a reprezentat cel mai mare număr de votanţi la ultimele prezentări la urne. Astfe, numărul de buletine alocate a fost calculat după formula 1 X 4, formulă folosită şi la precedentele prezentări la urne, fiind avute în vedere atât posibilitatea prezentării unui număr mai mare de electori, cât şi posibilitatea anulării buletinelor, din diferite considerente.

În capitalele statelor pe al căror teritoriu se află un număr mare de cetăţeni români au fost repartizate mai multe buletine de vot, astfel încât să existe posibilitatea redistribuirii, pe bază de solicitări, la misiunile din teritoriu sau din vecinătate.

Pentru stabilirea numărului de autocolante s-a făcut diferenţierea între statele din spaţiul UE şi alte câteva state unde cetăţenii români au dreptul de a circula şi pe baza cărţii de identitate (de ex. Albania, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Serbia) şi restul statelor. În acest sens, în spaţiile UE şi apropiate, având în vedere preponderenţa votului cu cartea de identitate, distribuirea autocolantelor s-a realizat conform formulei consacrate la buletine, în procent de 80%. În afara UE, unde se votează preponderent cu paşaport, s-a luat în calcul dublul numărului de votanţi din 2009, benzile fiind multiplu de 15 autocolante; (spre exemplificare, pentru un număr de 100 de votanţi în 2009, a fost dublată cifra, respectiv 200, şi s-a rotunjit - în plus sau în minus - astfel încât cifra finală să reprezinte multiplu de 15, rezultatul final fiind 210 sau 180).

Repartizarea ştampilelor cu inscripţia VOTAT s-a realizat, de asemenea, prin raportare la numărul de votanţi din 2009, astfel: două ştampile pentru secţiile la care s-au prezentat sub 500 de votanţi; trei ştampile pentru secţiile cu 500 – 1000 de votanţi; patru ştampile pentru secţiile cu 1000 – 1500 de votanţi şi cinci ştampile pentru cele cu peste 1500 de votanţi. Excepţia au constituit-o secţiile nou înfiinţate, la propunerea misiunilor şi a comunităţilor româneşti din străinătate, la care au fost repartizate între trei şi patru ştampile în funcţie de buletinele alocate. Secţiile suplimentare au fost stabilite în regiuni cu comunităţi mari de cetăţeni români şi în zone turistice, dată fiind perioada în care se va desfăşura referendumul, de exemplu Italia, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, precizează MAE.

Ştampilele ANULAT şi cele cu numărul de control al secţiilor au fost repartizate câte una pentru fiecare secţie. Tuşierele au fost repartizate câte opt în teatrul de operaţiuni din Afganistan şi două la Biroul Electoral pentru secţiile de votare din afara ţării (BES), mai menţionează MAE.

MAE a finalizat în 23 iulie lista cu secţiile de votare organizate în afara ţării pentru referendum, aceasta conţinând un număr de 306 de secţii de votare.

Lista este disponibilă pe pagina de internet a MAE, în secţiunea "Referendum 29 iulie 2012", link :
http://www.mae.ro/sites/default/files/file/userfiles/hcoc_2012/referendum_2012/lista_sectii_votare_strainatate_inclusiv_suplimentare-23_iul-ora_14-30(1).pdf.

Potrivit listei publicate de MAE, numărul secţiilor de votare pentru referendumul din 29 iulie este de 54 în cazul Italiei şi de 46 în Spania, acestea fiind ţările cu cele mai numeroase comunităţi de cetăţeni români. De asemenea, în Republica Moldova vor fi 14 secţii, în SUA vor fi 24 de secţii (faţă de 21 secţii în 18 iulie), în Franţa - 10, în Marea Britanie - 8, în Germania - 5, în Austria - 5, în Canada - 4, în Grecia - 4, în Cipru - 3, în Turcia - 5 secţii de votare.

La alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de secţii de votare în străinătate, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în Republica Moldova, nouă în Franţa, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada şi 28 în SUA.

În 2009 au fost trimise în străinătate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de români în secţiile din străinătate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost înregistraţi 147.600 de votanţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE anunţă că a finalizat expedierea materialelor pentru secţiile de votare din străinătate.
 Vizualizări articol: 459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE anunţă că a finalizat expedierea materialelor pentru secţiile de votare din străinătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei