Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iul 2012 - Anul XVII, nr. 172 (5077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Acţiune

Manifestare dedicată evreilor din Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Municipiul Rădăuţi a fost ieri scena unei manifestări dedicate evreilor din Rădăuţi, manifestare organizată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Comunitatea Evreilor Rădăuţi şi The American Jewish Joint Distribution Commitee. Puţin după ora 10.00, Templul Mare din municipiu a fost reinaugurat, după o serie de lucrări, în cadrul unei festivităţi care a cuprins montare mezuza, dezvelirea unor plăci comemorative şi oficierea unui serviciu religios de către rabinul Rafael Shaffer şi Prim Cantorul Iosif Adler. Cu această ocazie au rostit alocuţiuni preşedintele Comunităţii Evreieşti din Rădăuţi, Igo Koffler, primarul municipiului, Aurel Olărean, preşedintele FCER, dr. Aurel Vainer, şi Israel Sabag, director Joint România. După prezentarea Punctului Muzeistic, de către Janina Ilie de la FCER, a fost vernisată expoziţia „Evreii din Sudul Bucovinei”, expoziţie pregătită şi prezentată de dr. Anca Ciuciu. Imediat după cocteilul pregătit de organizatori la The Geralds Hotel, a urmat un simpozionul cu tema „Evreii din Rădăuţi”, unde au expus dr. Jose Blum, prof. univ.dr. Liviu Rotman, dr. Lza Benjamin, dr. Janina ilie, dr. Aurel Vainer, şi dr. Harrz Culler. Manifestarea s-a încheiat cu un dialog interactiv, susţinut de Liviu Cărare, de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” Cluj-Napoca, prof.dr. Marian Olaru – directorul Institutului Bucovina al Academiei Române, istoricul Daniel Hrenciuc şi  Natalia Lazăr – CSIER.

 

Dr. Aurel Vainer: Comunitatea Evreilor din Rădăuţi este foarte mică acum

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, deputat în Parlamentul României, a declarat: „ Comunitatea Evreilor din Rădăuţi este foarte mică acum, poate 20-30 de persoane, deşi la un moment dat, în trecut, aceasta număra circa şase mii de oameni. Noi avem o foarte mare grijă faţă de aceste lăcaşuri lăsate moştenire de înaintaşii noştri.  Templul Mare din Rădăuţi este unul dintre cele mai frumoase din cele 807 pe care le mai avem astăzi în România, faţă din cele aproape o mie care au fost înainte de război. Cu sprijinul Guvernului, al autorităţilor locale şi al unor sponsori, am pornit un program de refacere a acestor monumente istorice arhitectonice şi de mare valoare pentru cultura iudaică. Astăzi (n.r. ieri) am făcut o reinaugurare a Templului Mare, după o perioadă de patru ani în care au fost executate o serie de lucrări, şi în acelaşi timp au inaugurat un punct muzeistic care prezintă viaţa evreilor din Rădăuţi, de-a lungul timpului”. La manifestarea de ieri au mai participat primarul municipiului, Aurel Olărean, viceprimarul Dumitru Ciubotariu, preşedinţii Comunităţilor Evreieşti din Suceava, Piatra Neamţ, Bacău, Iaşi, Botoşani, Roman, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestare dedicată evreilor din Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 1924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Manifestare dedicată evreilor din Rădăuţi4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Manifestari dedicate ROMANILOR aveti? trimis de
(26 iul 2012, 14:26:36
Atat ne-a mai ramas de sarbatorit in Romania? Doar cei 30 de evrei din Radauti? Pe cand si o sarbatoare dedicata masonilor?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei