Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iul 2012 - Anul XVII, nr. 172 (5077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Sunt o mulţime de lucruri legate de Legea educaţiei care trebuie corectate

Joi, 26 Iulie 2012 (13:06:20)

 

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că sunt o mulţime de lucruri legate de Legea educaţiei care trebuie corectate, adăugând că speră ca în luna septembrie Senatul să facă acest lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ecaterina Andronescu a fost întrebată ce şanse există ca MECTS să primească cei 6 la sută din PIB.

"Mai întâi trebuie să modificăm legea. Cei care s-au aflat la putere au scos prin lege acel articol (legat de alocarea a 6 la sută din PIB educaţiei- n.r.). Sunt o mulţime de lucruri legate de Legea educaţiei care trebuie să fie corectate, sperăm ca în prima parte a lunii septembrie Senatul să facă acest lucru întrucât avem un proiect de lege cu modificările ce se impun. Nu ştiu dacă vor fi 6 procente din PIB, dar am o convingere de aproape sută la sută că nu vom avea sub 3 la sută, cum avem în acest an”, a spus ea.

Andronescu a declarat că niciodată bugetul educaţiei nu a fost atât de scăzut ca anul acesta.

"Apare întrebarea, cu revoltă din partea mea, cum este posibil ca nişte oameni să bage 1,5 miliarde de euro în buzunarele lor fără să facă nimic şi aici unde avem 3,5 milioane de copii, unde se pregăteşte ziua de mâine, să dai un buget atât de mic?", a spus Ecaterina Andronescu.

Ulterior, la o întâlnire cu directorii de şcoli din judeţ, Andronscu a declarat că va încerca să introducă în Legea educaţiei şi alte aspecte.

"Din punctul meu de vedere, dacă aş avea susţinere, aş încerca să introduc în lege un grad mai mare de autonomie şi unităţilor din învăţământul preuniversitar şi să stipulăm foarte clar autonomia profesională a dascălului. Dascălul trebuie să fie cel care, în faţa clasei, nu este umilit, e stăpânul disciplinei pe care o predă, în sensul pozitiv al lucrurilor, în sensul că stăpâneşte materia şi găseşte mijloacele adecvate de a transfera cunoaşterea către cei care se află în clasă", a spus ea.

Andronescu a declarat că este conştientă că se va putea discuta de alte rezultate decât cele de acum (de la evaluarea naţională şi bacalaureat) cu condiţia atragerii mai multor resurse financiare spre sistemul de învăţământ. Adresându-se directorilor de şcoli, ea a spus: "Şi dumneavoastră să fiţi mai bine motivaţi decât sunteţi acum".

"Este un lucru care mă preocupă, mă frământă şi pentru care o să încerc să mă bat pentru că nu se mai poate aşa. Niciodată învăţământul nu a avut un buget atât de mic cum are în acest an bugetar. Nu poţi să arăţi ca atunci când te îmbraci de la Dior, atunci când te îmbraci de la second-hand, ca să dau un exemplu plastic. Trebuie să îi dai şcolii ce se cuvine şcolii, în aşa fel încât pretenţiile şi rezultatele şcolii să fie pe măsură. Dacă şcoala nu dă rezultate astăzi, şi dramatic este că nu se văd rezultatele imediat, societatea nu va fi mai performantă mâine, iar generaţiile care urmează vor fi afectate de situaţia pe care o vedem acum", a declarat Andronescu.

Ea a spus că o bună parte din situaţia şcolii de azi se datorează comasării unităţilor şcolare.

"Nu cred că să închizi 2.000 de şcoli nu lasă consecinţe. Cred că îndepărtarea copiilor de şcoală nu a adus o performanţă mai mare nici lor, nici şcolilor respective", a declarat ea.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a făcut o vizită de două zile în Bistriţa-Năsăud. Ea a participat, miercuri seară, la un miting USL la Beclean, s-a întâlnit cu reprezentanţii PSD Bistriţa-Năsăud şi apoi cu directorii de şcoli, după care a făcut o vizită la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu" unde mai multe cadre didactice se pregătesc pentru clasa pregătitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Sunt o mulţime de lucruri legate de Legea educaţiei care trebuie corectate.
 Vizualizări articol: 729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andronescu: Sunt o mulţime de lucruri legate de Legea educaţiei care trebuie corectate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei