Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iul 2012 - Anul XVII, nr. 172 (5077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

De la 1 august

Femeile bătute şi copiii abuzaţi de părinţi, „la adăpost” într-un centru social deschis ieri la Humor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Femeile bătute de soţi sau concubini, copiii abuzaţi de părinţi, familiile marginalizate social vor putea fi „la adăpost”, începând cu 1 august, într-un centru social deschis ieri la Gura Humorului. În evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt deja 30 de femei abuzate care aşteaptă să fie primite în Centrul multifuncţional destinat victimelor violenţei în familie. Cu o capacitate, pentru început, de 12 locuri, centrul s-a înfiinţat la etajul întâi al clădirii în care a funcţionat, până în anul 2006, un centru de plasament.

Valoarea totală a proiectului a fost de 189.210 euro, din care suma solicitată pentru finanţare prin Programul de Incluziune Socială a fost de 102.963 de euro, iar contribuţia locală -  86.247 de euro, din care 11.500 euro în numerar şi 74.747 de euro contravaloare clădire.

 

Găzduire şi îngrijire, între 60 şi 90 de zile

Beneficiarii centrului vor primi găzduire şi îngrijire pentru o perioadă de 60 de zile, perioadă care poate fi prelungită până la 90 de zile, dacă femeia abuzată şi copiii acesteia nu şi-au găsit o locuinţă şi sunt nevoiţi să se întoarcă în casa agresorului.

Mamele bătute primesc, împreună cu copiii lor, în centrul nou inaugurat la Gura Humorului, după cum au precizat şi invitaţii la eveniment, secretarul general al Consiliului Judeţean Suceava, Dumitru Paşniciuc, şi directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, „servicii specializate de asistenţă socială, recuperare, îngrijire, consiliere juridică, consiliere psihologică în vederea adaptării la o viaţă activă pentru realizarea inserţiei sociale şi profesionale a victimei, promovarea unor programe de reinserţiei socială, asistenţă medicală, inclusiv evaluare în cadrul serviciilor de medicină legală”. Toate serviciile sunt gratuite.

 

Terapie de grup

La Centrul multifuncţional destinat victimelor violenţei în familie nu se vor face angajări noi, personalul specializat lucrează deja la Serviciul alternativ de tip familial, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava (psihologi, asistenţi sociali, asistenţi medicali, jurişti, etc.). Femeile lipsite de apărare, bătute şi agresate de partenerii de viaţă vor fi ajutate de grupuri terapeutice, în vederea depăşirii traumei şi a reintegrării socio – profesionale şi familiale.

 

Număr de urgenţă - 0230233310

Persoanele care sunt frecvent afectate de violenţa domestică, copiii afectaţi de violenţa din familie, dar şi familiile marginalizate social pot să sune la numărul de telefon 0230233310, pentru a putea beneficia de spijinul angajaţilor centrului social de la Gura Humorului, loc în care victimele vor fi în siguranţă, centrul având serviciu de pază propriu. Agresorii, fie că sunt soţi, concubini, fraţi, părinţi ale victimelor, nu vor avea acces la victime pe perioada cât acestea sunt internate în acest centru. Orice persoană din judeţul Suceava care a fost agresată poate să ceară ajutor personalului de la centrul pentru victimele violenţei în familie, unde va primi consiliere gratuită. Familiile care trec prin drame generate de violenţa domestică vor fi ajutate să se reintegreze în viaţa comunitară, să-şi îmbunătăţească echilibrul economico-social al familiei, prin găsirea unor locuri de muncă.

 

Trei ani de cazare pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului

Tot ieri, la Gura Humorului, la etajul al doilea şi al treilea al aceluiaşi centru de plasament humorean, unde s-a amenajat centrul destinat victimelor violenţei în familie, s-a inaugurat şi un centru social care va deservi, tot începând cu 1 august, aproximativ 40 de tineri care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, după finalizarea unei forme de învăţământ.

Tinerii vor beneficia, pentru o perioadă de maxim trei ani, de cazare, masă şi servicii de consiliere socio-profesională, servicii de consiliere socio – profesională şi psihologică, orientare profesională, informare, educaţie civică şi pentru sănătate, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, autonomă.

 

Internare pe bază de dosare

Am aflat de la reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava că în acest moment sunt 74 de tineri aflaţi în situaţia de a părăsi sistemul de protecţie socială, dar doar 40 ar avea loc în noul centru. Fiecare dosar va fi studiat de o comisie de specialitate, iar tinerii care vor fi internaţi în centru vor semna un contract, prin care vor fi responsabilizaţi pentru a duce o viaţă semiindependentă. Tinerii vor putea să înveţe o meserie în cadrul atelierelor ocupaţionale care funcţionează la centrul din Gura Humorului.

Valoarea totală a proiectului a fost de 492.630,68 euro, din care suma solicitată pentru finanţare prin Programul de Incluziune Socială este de 297.947,15 euro, contribuţia locală - 194.683,53 euro, din care 18.350 euro în numerar şi 176.333,53 euro contravaloare clădire. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeile bătute şi copiii abuzaţi de părinţi, „la adăpost” într-un centru social deschis ieri la Humor.
 Vizualizări articol: 3180 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Femeile bătute şi copiii abuzaţi de părinţi, „la adăpost” într-un centru social deschis ieri la Humor5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei