Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 iun 2012 - Anul XVII, nr. 127 (5032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blaga şi Anastase îi scriu lui Laszlo Kover, recomandându-i să-şi amâne vizita în România

Luni, 4 Iunie 2012 (17:28:30)

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, i-au adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciază că ar fi "utilă" amânarea vizitei acestuia "pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale".

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului îi cer omologului ungar să-şi amâne vizita în România pentru perioada post alegerile locale din 10 iunie, motivând faptul că este "imperios necesar" ca participarea la procesul alegerilor să fie "liberă de orice ingerinţă".

"Pentru România şi Ungaria, existenţa comunității maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veți înțelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanților acestei comunități să fie liberă de orice ingerință", susţin în scrisoare preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precum şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

În finalul scrisorii se menţionează că, "dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade", preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului consideră "utilă amânarea vizitei" pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale.

"Suntem convinși că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neînțelegeri şi ar da expresie celor mai bune tradiții de dialog şi responsabilitate din relațiile noastre", se precizează în scrisoarea semnată de Blaga şi Anastase.

În plus, cei doi lideri politici spun că dificultățile cu care se confruntă cetățenii celor două state "impun nevoia unor politici publice echitabile şi curajoase, ferite de derapaje de orice natură". "Perioade precum cea pe care o traversăm acum cer mai mult ca oricând disponibilitate pentru un dialog responsabil, moderat şi constructiv care să vizeze întărirea legăturilor dintre statele noastre și apărarea intereselor comune ale cetățenilor noștri pe plan european și global. Într-un asemenea moment, România și Ungaria au ocazia de a demonstra că își înțeleg obligațiile și responsabilitățile care decurg din subscrierea la un set de valori comune celor 27 de state membre ale Uniunii Europene", se mai arată în documentul citat.

Totodată, Vasile Blaga şi Roberta Anastase îi transmit preşedintelui Parlamentului ungar că orice raportare directă contravine spiritului european al celor două ţări. "Am luat notă de intenția dumneavoastră de a vizita în perioada următoare unele localități din România. Înțelegem și apreciem dorința de a rămâne în contact cu membrii comunității maghiare din țara noastră. Sunteți la fel de binevenit acum ca și în ocaziile trecute în care am avut plăcerea de a vă întâlni. Acestea fiind spuse, apreciem în mod deosebit dacă implicarea domniei voastre rămâne în cadrul bine definit al relațiilor noastre bilaterale. Orice raportare directă la procesul democratic intern este, în opinia noastră, în contrast cu spiritul european, fiind contraproductivă în raport cu nevoile și aspirațiile atât ale societăților noastre, cât și ale minorității maghiare", se precizează în scrisoarea transmisă oficialului ungar.

Preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va susţine, marţi, candidaţii partidului în opt localităţi din judeţ - printre care Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului şi Sovata - şi va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM la Târgu Mureş.

Acesta a adăugat că vizita lui Kover nu ar trebui să deranjeze pe nimeni şi că speră că lucrurile "se vor normaliza" după perioada alegerilor locale.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, sâmbătă, la Arad, că preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România. Kelemen Hunor a spus acest lucru întrebat fiind dacă este de acord că Ungaria ar trebui să-şi ceară scuze României, în urma unor declaraţii ale preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că "a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal" şi că "a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa" acestuia.

Sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile "defăimătoare" la adresa Guvernului României făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo şi că aştepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a mai programat o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii la Bucureşti a mai multor lideri europeni, deoarece era mai important să se ajungă la un acord pe Declaraţia comună a summit-ului, dar că va discuta cu acesta cu prima ocazie.

Sâmbătă, la Craiova, premierul Ponta a declarat că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blaga şi Anastase îi scriu lui Laszlo Kover, recomandându-i să-şi amâne vizita în România.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blaga şi Anastase îi scriu lui Laszlo Kover, recomandându-i să-şi amâne vizita în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei