Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 mai 2012 - Anul XVII, nr. 123 (5028)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Localele pot modifica raportul de forţe în Parlament. USL grăbeşte legiferarea

Miercuri, 30 Mai 2012 (16:11:16)

Mulţi parlamentari, mai ales USL, ar putea deveni aleşi locali după scrutinul din 10 iunie, astfel că actuala majoritate care susţine Guvernul Ponta încearcă să treacă în Parlament în această sesiune toate priorităţile legislative, întrucât din toamnă raportul de forţe în Legislativ se poate schimba

Actuala majoritate parlamentară care sprijină Cabinetul Victor Ponta se va reduce numeric după alegerile locale din 10 iunie, ca urmare a câştigării unui mandat de primar sau preşedinte de CJ de către unii dintre cei 25 de parlamentari PSD, PNL sau UNPR care şi-au depus candidatura.

De asemenea, după alegerile locale, va scădea şi numărul total al parlamentarilor - care în acest moment este de 460 - ca urmare a câştigării unui mandat de primar sau preşedinte de CJ de către unii dintre cei 39 de parlamentari - aparţinând tuturor partidelor parlamentare - care candidează la scrutinul din 10 iunie.

La alegerile locale din 10 iunie şi-au depus candidatura 10 parlamentari PSD, 10 parlamentari PNL, cinci parlamentari UNPR, 12 parlamentari PDL şi doi parlamentari UDMR, astfel:

PSD - 10 parlamentari

Primării - Olguţa Vasilescu (Craiova), Iulian Bădescu (Ploieşti), Trifon Belacurencu (Tulcea), Robert Negoiţă (Sectorul 3).

CJ - Horia Teodorescu (Tulcea), Cătălin Nechifor (Suceava), Ioan Cindrea (Sibiu), Adrian Duicu (Mehedinţi), Adrian Ţuţuianu (Dâmboviţa), Radu Moldovan (Bistriţa)

PNL - 10 parlamentari

Primării - Călin Potor (Alba-Iulia), Marius Nicoară (Cluj-Napoca), Nicolae Robu (Timişoara)

CJ - Teodor Atanasiu (Alba), Cristian Adomniţei (Iaşi), Horea Uioreanu (Cluj), Cornel Popa (Bihor), Ciprian Dobre (Mureş), Florin Ţurcanu (Botoşani), Cristinel Bîgiu (Buzău)

UNPR - 5 parlamentari

Primării - Anghel Iordănescu (PGMB), Tudor Ciuhodaru (Iaşi)

CJ - Liviu Câmpanu (Botoşani), Culiţă Tărâţă (Neamţ), Ion Tabugan (Caraş-Severin)

PDL - 12 parlamentari

Primării - Silviu Prigoană (PGMB), Sulfina Barbu (Sectorul 4), Theodor Paleologu (Sectorul 1), Marius Necula (Galaţi), Alin Trăşculescu (Focşani), Nicuşor Păduraru (Iaşi)

CJ - Stelian Fuia (Călăraşi), Mihai Stănişoară (Mehedinţi), Dan Marian (Vaslui), Cornel Ştirbeţ (Sibiu), Cezar Preda (Buzău), Petru Movilă (Iaşi)

UDMR - 2 parlamentari

Primării - Gyorgy Frunda (Târgu-Mureş), Cseke Attila (Oradea)

Legea 161/2003 privind transparenţa în funcţiile publice prevede că postul de parlamentar este incompatibil cu cel de ales local şi stipulează că deputatul sau senatorul aflat în acest caz are la dispoziţie 15 zile pentru a informa Biroul permanent al Camerei din care face parte.

Legea stipulează că în termen de 60 de zile de la expirarea celor 15 zile parlamentarul în cauză trebuie să opteze între mandatul de parlamentar şi cel de ales local, demisionând din una dintre funcţii.

În aceste condiţii, parlamentarii care vor fi aleşi pe 10 iunie în funcţii de primari sau de preşedinţi de CJ vor putea să-şi exercite şi mandatele de parlamentari în actuala sesiune legislativă, care se încheie la sfârşitul lunii iunie, dar în niciun caz în sesiunea legislativă care debutează în septembrie - acest lucru în situaţia în care renunţă la mandatul de parlamentar.

Conducerea USL are în vedere deja această modificare în sensul reducerii numerice a majorităţii parlamentare, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din PSD şi PNL.

Sursele citate au precizat că USL va folosi la maximum perioada de după alegerile locale pentru a trece în Parlament toate legile restante, dar şi legile considerate importante de către Cabinetul Ponta.

În acest sens, mai mulţi deputaţi USL, membri ai conducerii Camerei, s-au pronunţat dând asigurări că toate proiectele de lege aflate în circuitul legislativ vor fi dezbătute şi supuse votului până la 1 iulie - data la care se va încheia actuala sesiune legislativă - întrucât se va lucra "pe bandă rulantă", inclusiv joia şi vinerea.

Reducerea numărului total de parlamentari ca urmare a demisiei celor care vor opta pentru un mandat de ales local va conduce, automat, şi la diminuarea numărului necesar de voturi pentru demiterea, respectiv învestirea unui Cabinet.

Guvernul Ponta a fost votat de către 284 de parlamentari din totalul celor de 460, necesarul fiind de 231 de voturi.

Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Localele pot modifica raportul de forţe în Parlament. USL grăbeşte legiferarea.
 Vizualizări articol: 590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Localele pot modifica raportul de forţe în Parlament. USL grăbeşte legiferarea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei