Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 apr 2012 - Anul XVII, nr. 97 (5002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Persoanele trecute de 45 de ani rămân principalii vizitatori la Bursa locurilor de muncă

Vineri, 27 Aprilie 2012 (17:07:15)

Bursa generală a locurilor de muncă adună în continuare un număr mare de participanţi, însă, spre deosebire de anii anteriori, predomină persoanele trecute de 45 de ani, care reclamă că angajatorii nu le mai dau nicio şansă, numărul tinerilor care îşi caută aici un loc de muncă fiind în scădere.

Aproape 300 de persoane aşteptau, înainte de deschiderea Bursei generale a locurilor de muncă de la Bucureşti, întâlnirea cu cei peste 170 de angajatori care au venit cu oferte de încadrare în muncă. Tăcuţi, resemnaţi, majoritatea trecuţi de 45 - 50 de ani.

Unii, ajunşi în faţa angajatorilor, studiau oferta şi treceau mai departe. Locurile în care se opreau pentru a pune întrebări erau puţine, mai ales dacă nivelul lor de pregătire este peste cel al studiilor medii.

Doar nouă la sută dintre posturile oferite erau pentru absolvenţi de studii superioare, iar salariile, în cele mai multe cazuri, nu "răsplăteau" şi experienţa cuiva trecut de 45 - 50 de ani.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, Elvira Andronescu, crede că experienţa oamenilor trecuţi de o anumită vârstă ar trebui folosită, însă nu are o soluţie pentru atitudinea angajatorilor.

"Pentru cei care au studii superioare şi nu se regăsesc în această ofertă, poate reuşesc să convingă un angajator dintr-un domeniu tangenţial cu calificarea lui. Poate reuşesc să-şi găsească un loc de muncă, fie el şi temporar, dar printr-o reconversie profesională poate să dobândească noi competenţe. Un loc de muncă temporar poate fi o uşă deschisă spre o carieră care se poate dezvolta neaşteptat chiar la locul de muncă respectiv. E important să folosim experienţa acestor oameni şi ea poate fi pusă în valoare dacă îi dai omului o şansă să desfăşoare o activitate lucrativă, chiar dacă nu este pe specializarea sa", este de părere preşedintele ANOFM.

Contrar opiniei majorităţii celor care au venit la Palatul Copiilor să-şi caute de muncă, Elvira Andronescu spune că "oferta pare generoasă, cu foarte multe locuri de muncă în domenii diferite".

Elisabeta Vlad are 52 de ani şi este şomeră din luna octombrie. Absolventă de studii medii, femeia spune că a lucrat în multe domenii până la vârsta aceasta, inclusiv ca strungar, iar de când a rămas şomeră s-a recalificat din nou, pe banii ei, făcând un curs de reflexoterapie.

A venit cu gândul de a se angaja în acest domeniu, însă doar un singur angajator venit la târgul de locuri de muncă, un centru pentru bătrâni, avea un post de kinetoterapeut.

Femeia spune că nu îi este uşor să-şi găseasca ceva de muncă, deoarece toţi angajatorii menţionează din start în anunţuri că au nevoie de "persoane tinere".

Elena, o tânără de până în 25 de ani, absolventă a unei facultăţi cu specializare finanţe-bănci, este şomeră de două luni.

"Nu am reuşit niciodată să lucrez în domeniul pentru care m-am pregătit", spune tânăra, precizând că a lucrat însă în comerţ încă de pe vremea studenţiei.

Un astfel de post căuta şi la Bursa de vineri, dar salariile oferite i se păreau "mult prea mici pentru cât e de muncă". Programul nu este fix, niciodată nu poate să ştie când termină, iar angajatorii oferă între 700 şi 1.000 de lei.

Reprezentanţii firmelor venite cu oferte de muncă spun că sunt puţini oameni care chiar doresc să muncească, cei mai mulţi fiind interesaţi din start de bani mulţi pentru muncă puţină.

"Vin şi întreabă care e programul şi câţi bani le dăm. Nu vine nimeni să spună ce ştie să facă şi să ceară să negociem un salariu în funcţie de competenţele pe care le are. Eu aşa ştiu, că salariul se negociază", spune Georgiana Hulea, reprezentanta unei firme de vânzări online.

Printre cei care îşi căutau un loc de muncă era şi un grup de tineri instituţionalizaţi, însoţit de două angajate ale Direcţiei de asistenţă socială şi protecţia copilului Sector 3.

Luminiţa Bălan, una dintre însoţitoare, spune că tinerii instituţionalizaţi sunt aduşi la astfel de evenimente pentru a învăţa să discute cu angajatorii, dar şi pentru a-şi găsi locuri de muncă ce le-ar permită să se întreţină singuri.

Gabriel Enache are 21 de ani şi este deja angajat, dar a venit la Bursa locurilor de muncă sperând că va găsi un post pentru care să primească un salariu sigur, în prezent reţeaua de fast food pentru care lucrează plătindu-l în funcţie de orele lucrate.

"Luna asta pot să iau 200 de lei, luna viitoare 700. Niciodată nu ştiu. Luna trecută am lucrat 176 de ore şi mi-au dat doar 600 de lei", a povestit tânărul, care îşi depusese CV-ul la patru angajatori din domenii diferite.

Situaţia nu a fost aceeaşi pentru domnii grizonaţi cu pantaloni la dungă şi servietă în mână, care plecau după doar 10 - 15 minute, cât dura o tură prin faţa angajatorilor.

Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele trecute de 45 de ani rămân principalii vizitatori la Bursa locurilor de muncă.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Persoanele trecute de 45 de ani rămân principalii vizitatori la Bursa locurilor de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei