Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 apr 2012 - Anul XVII, nr. 96 (5001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Revista Securităţii?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Revista atribuită fostei Securități, „Vitralii”, a ajuns la nr.10. De fapt, așa cum se precizează în subtitlu, este „revista veteranilor din serviciile române de informații”, deci, și a S.I.E. și a altor foste structuri informative, mai puțin compromise în ochii marelui public. Întrebarea „ce mai vor și ăștia?”, aparent legitimă, este parată preventiv de unul dintre autori (dr. Gelu Neamțu) cu justificarea „cine-și  va lua inima în dinți și reușește să citească «Vitralii» de la început până la sfârșit va afla lucruri uimitoare, care ne dezvăluie cele mai bine păzite secrete...” Și chiar așa-i!

Noi ne-am luat „inima în dinți” și chiar am avut prilejul să aflăm, cu surprindere dusă până la uimire, despre sumedenie de întâmplări, împrejurări, situații, conjuncturi, până atunci ignorate. Drept pentru care încercarea de a opera o anume pre-triere a cititorilor („«Vitralii» nu are rost să fie citită de persoanele cărora le-au fost spălate creierele, pentru că neputând judeca evenimentele drept și obiectiv, nu vor înțelege nimic din frământarea ultimelor 2-3 decenii”) ni  se pare și inutilă și contra-productivă: mai ales acestei prezumtive categorii de cititori i-ar fi  de folos lectura revistei! Pe de altă parte, nici „Vitralii” nu lasă impresia că poate „judeca evenimentele drept și obiectiv”,  câtă  vreme din prestigiosul Consiliu editorial, alături de remarcabilii Dinu C. Giurăscu, Gh. Buzatu, Filip Teodorescu, Cristian Troncotă ș.a., aflăm numele lui Alex. Mihai Stoenescu, bine cunoscut turnător de altădată, copios dat în vileag de CNSAS. Vitraliile par, aici, ciobite – și-i păcat, fiindcă publicația se citește cu interes, chiar dacă nu-i chiar ceea ce se consideră a fi („Cea mai interesantă și serioasă revistă de istorie recentă”- pag. 13).

Rămâne utilă și necesară câtă vreme vine cu noi contribuții la stabilirea (ori re-stabilirea) unor adevăruri cariate de varii interese politicianiste. Fără a fi deloc, cum se spune, „fată mare”, Securitatea anilor ’80 este incorect a fi așezată în același chenar  tip «wanted!» cu predecesoarea din anii ’50-60’. Fiecare, cu-ale sale! „Vitralii” vine cu  argumente extrase mai ales din vâltoarea finalului de an 1989, când, între altele, țara era realmente potopită de „turiști” străini și de alte categorii de provocatori, iar Securitatea raporta… și  cu asta se rămânea. Cine și de unde să știe că, „turiștii” sovietici cazați la Tr.  Severin (24.XII.1989) s-au adunat dimineața în careu în curtea hotelului (!) după care, pe DE-70, au trebuit să fie opriți cu baraj de foc? Răniții, vizitați a doua zi de reprezentantul Ambasadei URSS, au fost transportați mintenaș (și fără niciun protest oficial) în Jugoslavia, apoi repatriați în URSS… Cine să știe că gen. Militaru („de etnie țigan; se numea Lepădat”)  a fost debarcat (vezi p. 112) de Iliescu pentru un motiv (de fapt, picătura!)… de operă bufă ? Croitorul l-a dat de gol: generalul și-a comandat costum de… mareșal! Stănculescu i-ar fi dus lui Iliescu pachetul cu uniforma trădătoare, așa că a urmat destituirea!  Știe cineva că tele-prezentul căpitan Lupoi fusese văzut înainte de revoluție (în revistă se scrie, constant, cu ghilimele, „revoluție”) vizitându-l  frecvent, acasă, pe primul secretar al  Ambasadei URSS, Maiorov?

 Dar ițele evenimentelor de la Tg. Mureș, din martie 1990, cum să le descâlcești fără noile informații aduse de prof. univ.  Corvin Lupu?  Mult mediatizatul caz Brevoiești apare, conform imaginii oferită de „Vitralii”, ca o banală acțiune administrativă prost organizată, copios speculată de presă. O fi – numai că acolo au fost distruse, alături de biete plicuri cu antet depășit, și sute de dosare privind surse de informare ale Securității, dimpreună cu câteva zeci ale unor persoane „lucrate sau monitorizate”. Este riguros analizată inacceptabila și incredibila „Declarație de la Budapesta”, cu referiri convingătoare la condamnabila timiditate a românilor, care interziceau cărțile lui Ion Lăncrănjan și Romulus Zaharia dedicate istoriei adevărate a Transilvaniei, în vreme ce, tot atunci, maghiarii publicau fără nici o reținere „Istoria Transilvaniei” evident iredentistă. Pagină cu pagină, se rotunjește un sumar din care  ai ce alege pentru lectură profitabilă, urmând ca, după ce analizezi bogăția de noi informații, să-ți edifici un anume punct de vedere. Autorii publicației nu par a fi încercați nicăieri de umbra vreunei îndoieli. Cititorul are, însă, dreptul să-și construiască propriile concluzii. Surprinzător ori nu, de multe ori se întâmplă să coincidă!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revista Securităţii?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Revista Securităţii?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei