Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 mar 2012 - Anul XVII, nr. 70 (4975)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lincu: Nu există obligativitatea testării periodice a poliţiştilor români

Duminică, 25 Martie 2012 (15:17:12)

Legea nu prevede obligativitatea testării psihologice periodic, iar unii poliţişti sunt trimişi la testare după ce ies din tura de noapte, deşi ei ar trebui să fie odihniţi, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu.

Liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a spus că fiecare poliţist este testat psihologic la angajare şi tot atunci o echipă din unitatea în care acesta urmează să fie angajat face verificări la domiciliu şi la fostul loc de muncă pentru a stabili cum se comportă în societate.

Testarea psihologică mai este obligatorie atunci când angajatul schimbă arma, când participă la concursuri, când şeful direct solicită acest lucru şi când revine din misiuni, a precizat Lincu.

"Testarea ar trebui făcută în condiţii normale, când angajatul este odihnit şi relaxat. Uneori, astfel de testări se dau cu oameni care ies din tura de noapte", a declarat preşedintele "Pro Lex", Vasile Lincu.

El a mai precizat că testul psihologic este similar celui pentru examenul auto şi pot exista diferenţe în funcţie de postul pe care urmează să-l ocupe cel testat.

Lincu a mai spus că, în toată lumea, poliţiştii sunt predispuşi către acte de violenţă domestică, în Statele Unite ale Americii situaţia fiind chiar îngrijorătoare.

În opinia lui Vasile Lincu, psihologul ar putea fi foarte util, însă în România rolul unui astfel de specialist este greşit înţeles, iar oamenii se feresc.

"La noi nu se înţelege asta şi ajunge să fie o teamă să mergi la psiholog. Chiar anumiţi psihologi au stricat această stare de normalitate pentru că au executat nişte ordine ale şefilor. Ei ar trebui să fie independenţi, dar au fost cazuri în care şefii au trimis pe cineva la testare şi au vorbit cu psihologul că nu trebuie să primească avizul pentru a avea armament, şi atunci oamenii nu au încredere în psihologi", a mai spus liderul "Pro Lex".

Ministrul de Interne a declarat în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, că în urma verificărilor dispuse au apărut deja semne de întrebare privind 52 de angajaţi care deţin arme letale şi care sunt în analiza Direcţiei medicale pentru că au avut probleme de natură psihologică.

Ministrul Gabriel Berca a spus că în cazul lui Gheorghe Vlădan problema nu este faptul că avea permis de port-armă, ci că Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) nu a avut o activitate de cunoaştere a comportamentului acestuia.

"Nu este o problemă dacă ai permis de port-armă şi mergi la vânătoare. Avem nevoie de oameni în sistem pe care să ne bazăm din toate punctele de vedere, adică oameni cu integritate în familie, oameni care nu au deviaţii de comportament", a spus ministrul.

Gabriel Berca a reafirmat că a dispus ca, la nivelul ministerului, toţi cei care deţin arme letale să fie verificaţi.

"Avem vreo 52 de cazuri cu semne de întrebare. În momentul în care vom avea toate aceste date, vom vedea câţi astfel de oameni, potenţiali infractori sau potenţiali oameni care pot să le creeze probleme cetăţenilor, avem şi vom vedea ce vom face. Avem deocamdată 52 de oameni, nu care au un comportament deviant, ci care au avut probleme de natură psihologică şi care în acest moment sunt în analiza Direcţiei medicale, şi pentru care vom lua măsurile de urgenţă", a spus ministrul Gabriel Berca.

Întrebat dacă celor 52 de persoane le-au fost retrase armele, Berca a răspuns: "După ştiinţa mea şi dispoziţiile mele, nu mai au arme. Eu sper ca acest lucru chiar să se întâmple, şi verificările sunt permanente".

Ministrul de Interne a precizat că în acest moment se discută de o problemă care nu a fost analizată foarte mulţi ani şi este bine ca această analiză să fie făcută cu seriozitate şi rigurozitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lincu: Nu există obligativitatea testării periodice a poliţiştilor români.
 Vizualizări articol: 515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lincu: Nu există obligativitatea testării periodice a poliţiştilor români0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei