Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mar 2012 - Anul XVII, nr. 53 (4958)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul scoate şi în acest an bani din trezorerie pentru a plăti datoriile primăriilor la încălzire

Luni, 5 Martie 2012 (14:43:56)

Datoriile acumulate de primării faţă de furnizorii locali de energie termică vor fi plătite şi în acest an din bani obţinuţi de stat din privatizare şi păstraţi la trezorerie, fondurile urmând să fie puse la dispoziţie de Guvern prin împrumuturi pe termen de cinci ani, cu perioadă de graţie de un an

Împrumuturile, care vor fi acordate în limita sumei de 500 milioane lei, vor putea fi rambursate după o perioadă de graţie de un an.

"În 2012 Ministerul Finanţelor acordă unităţilor administrativ-teritoriale împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei, cu o dobândă de 5,50%, cu termen de rambursare de maximum 5 ani şi cu o perioadă de graţie de un an, în limita sumei de 500 milioane lei, pentru achitarea obligaţiilor de plată restante înregistrate de acestea la 31 decembrie 2011 faţă de operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului", prevede un act normativ pregătit în acest sens de Guvern.

Împrumutul va fi acordat prin excepţie de la Legea finanţelor publice locale, care stabileşte printre altele că unităţilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la împrumuturi dacă totalul datoriilor anuale reprezentând ratele scadente la împrumuturile contractate şi/sau garantate, dobânzile şi comisioanele aferente acestora, inclusiv ale împrumutului care urmează să fie contractat în anul respectiv, depaşeşte 30% din media veniturilor proprii.

După încheierea perioadei de graţie de un an, împrumutul va fi rambursat în tranşe lunare pe parcursul celor cinci ani.

O procedură similară, argumentată de Executiv prin volumul mare al plăţilor restante înregistrate de primării faţă de furnizorii locali de servicii, prin datoriile bugetare ale acestor furnizori şi prin înţelegerile între Guvern şi Fondul Monetar Internaţional privind eliminarea plăţilor restante, a fost aprobată şi în 2010, prin ordonanţă de urgenţă, cu acordarea unui împrumut în limita a 1,5 miliarde lei, cu dobândă de 6,25%, pentru achitarea datoriilor acumulate de primării până la 31 decembrie 2009 în relaţia cu operatorii de energie termică.

Prin Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă, emisă în primăvara anului trecut, s-a decis ca acest împrumut să acopere inclusiv datoriile acumulate până la 31 decembrie 2010.

În cadrul acordului stand-by semnat de România cu FMI în luna mai 2009, statul a raportat constant datorii restante către firme cu peste 90 de zile şi a cerut derogare de la îndeplinirea ţintelor stabilite la fiecare evaluare trimestrială a acordului.

La nivelul bugetului general consolidat, plăţile restante de peste 90 de zile totalizau 928 milioane de lei la finele lunii septembrie 2011, iar cea mai mare parte a plăţilor restante era înregistrată la bugetele locale, respectiv 88,6% din stocul de arierate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul scoate şi în acest an bani din trezorerie pentru a plăti datoriile primăriilor la încălzire.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul scoate şi în acest an bani din trezorerie pentru a plăti datoriile primăriilor la încălzire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei