Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mar 2012 - Anul XVII, nr. 53 (4958)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Acţiune dificilă

Turişti rămaşi în zăpada mare de un metru de pe Giumalău, salvaţi după câteva ore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Excursia pe care un grup de nouă tineri din Suceava şi-au programat-o din Mestecăniş spre cabana Giumalău era pe cale să se transforme într-un coşmar.

Din cauza stratului foarte gros de zăpadă afânată căzută în ultima perioadă, care depăşea un metru înălţime, traseul s-a dovedit mult prea dificil chiar şi pentru cei care erau echipaţi corespunzător şi aveau şi experienţă.

Turiştii au plecat spre cabana Giumalău vineri, în jurul orei 11.00, pe un drum care în condiţii normale se străbate în cinci-şase ore.

După aproape nouă ore de luptă cu nămeţii, în jurul orei 19.30, grupul reuşise să parcurgă abia 70% din traseu.

„În jurul orei 19.00 grupul ajunsese la ieşirea în golul alpin în zona Poiana Ciungi. Aici zăpada atingea pe alocuri 1,20 m. Pentru că afară se întunecase deja, iar drumul era tot mai dificil, unul dintre membrii grupului a anunţat personalul de la cabana Giumalău, care a sunat la Serviciul Salvamont Vatra Dornei”, a explicat Petrică Ariciuc, şeful salvamontiştilor dorneni.

 

Misiunea de salvare s-a terminat aproape de miezul nopţii

Salvatorii montani au plecat imediat la drum, nu înainte de a le cere turiştilor să nu părăsească zona unde se aflau.

Accesul s-a făcut direct din Vatra Dornei, pe traseul de creastă ce leagă oraşul staţiune de cabana Giumalău.

Salvamontiştii au ajuns la turişti în jurul orei 20.45 şi au constatat că o persoană de sex feminin era epuizată fizic, iar dacă ajutorul mai întârzia câteva ore exista riscul să intre în şoc hipotermic.

„În această situaţie s-a luat decizia de a transporta grupul cât mai repede la cabana Giumalău, fiind cel mai apropiat spaţiu încălzit. Traversarea golului alpin, a grupului şi a bagajelor, până la aproape 800 m de cabană, unde se afla următoarea intrare în pădure, s-a făcut în mai bine de o oră. Din cauza profilului terenului şi a cornişelor de zăpadă, deplasarea în continuare cu snowmobilul a fost imposibilă. Din acest motiv, s-au făcut urme cu schiurile de tură până la cabană, întreg grupul ajungând în condiţii de siguranţă la ora 23.15”, a menţionat Petrică Ariciuc.  

Acesta a ţinut să-i felicite pe turişti pentru modul în care au acţionat şi pentru că nu s-au aventurat mai departe pe traseu, în condiţiile în care una din persoane era epuizată, era noapte, iar zăpada era foarte mare.

„Au anunţat în momentul cel mai potrivit că sunt în imposibilitatea de a continua drumul, nu s-au aventurat în golul alpin unde cu siguranţă s-ar fi rătăcit şi au preferat să rămână la adăpostul pădurii. O rătăcire urmată de un blocaj în gol alpin, zonă supusă permanent vântului, cu o persoană epuizată fizic s-ar fi terminat cu consecinţe grave”, a concluzionat Petrică Ariciuc.

 

Către turiştii blocaţi în nămeţi veneau alte două echipe de salvatori

După ce au primit apelul de urgenţă de la personalul cabanei Giumalău, salvamontişii dorneni i-au anunţat şi pe colegii lor de la Serviciul Savamont Suceava. Aceştia au trimis o echipă cu un ATV pe traseul Mestecăniş-Giumalău şi o altă echipă, formată din salvamontiştii din Dorna Arini, pe pârâul Rusca spre Giumalău şi apoi spre zona Ciungi.

„În momentul în care s-a avut confirmarea că salvamontiştii de la Vatra Dornei au ajuns la grup şi nu sunt probleme majore, cei cu ATV-ul s-au întors la bază. Mulţumim celor care au participat la această acţiune, în mod deosebit celor de la Vatra Dornei, care au reuşit în final să ajungă cu snowmobilul, lucru moralizator pentru cei din grupul de turişti, şi au reuşit să ajungă cu bine până la cabană cu turiştii, fără alte evenimente majore”, a declarat Voicu Raia, şeful Serviciului Public Salvamont Suceava.

 

Recomandări pentru turişti

Salvamontiştii au făcut apel către toţi turiştii care doresc să plece pe trasee montane în această perioadă, să aleagă doar trasee uşoare. ”Recomandăm turiştilor să nu rişte inutil, este sigur pentru ei să abordeze doar traseele facile de acces la cabanele montane. Pentru Rarău recomandăm traseele care urmăresc drumurile de acces spre motelul alpin şi care pleacă din Pojorâta, Câmpulung (pe Izvorul Alb) şi Chiril. Pentru Giumalău recomandăm traseul pe pârâul Rusca - cabana Giumalău. Celelalte trasee montane sunt foarte dificile, chiar şi cu rachete de zăpadă sau schiuri de tură, din cauza stratului gros de zăpadă care nu este tasat”, a explicat Voicu Raia.

Daniel NEAGU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turişti rămaşi în zăpada mare de un metru de pe Giumalău, salvaţi după câteva ore.
 Vizualizări articol: 2412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 6 voturi
Turişti rămaşi în zăpada mare de un metru de pe Giumalău, salvaţi după câteva ore3.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei