Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mar 2012 - Anul XVII, nr. 53 (4958)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ 300 de mineri de la Lonea, Vulcan şi Paroşeni au plecat în marş spre CNH

Luni, 5 Martie 2012 (13:33:10)

Aproximativ 300 de mineri de la minele Lonea, Vulcan şi Paroşeni, care ar fi trebuit să intre, luni, în schimbul al doilea, au plecat în marş spre sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, minerii fiind nemulţumiţi că Ministerul Economiei nu le respectă drepturile.

Celor 50 de mineri din schimbul întâi de la Mina Lonea care protestau în sala de pontaj refuzând să intre în subteran li s-au alăturat alţi aproximativ o sută de ortaci, colegi din schimbul al doilea, toţi hotărând să meargă la sediul CNH din Petroşani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Minerii sunt îmbrăcaţi în salopetele de muncă şi strigă "Hoţii, hoţii".

În paralel, alţi aproximativ trei sute de mineri de la exploatările miniere Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au soldarizat cu colegii lor de la Lonea, refuzând să intre în schimbul al doilea în subteran.

Ortacii de la Paroşeni şi de la Vulcan, circa 150, au hotărât să plece pe jos spre sediul CNH pentru a protesta împreună cu cei de la Mina Lonea.

Minerii de la Lupeni au rămas în sala de pontaj, împreună cu liderul lor de sindicat, Petre Nica, aceştia urmând să decidă ce vor face în continuare.

Ceilalţi mineri din Valea Jiului, de la Petrila, Livezeni şi Uricani, au intrat în schimbul al doilea, programul de la unităţilor lor desfăşurându-se, în prezent, normal.

La CNH din Petroşani lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

Luni dimineaţa, aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrează, luni, în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran, reclamând că nu le sunt respectate drepturile, liderii de sindicat susţinând că oamenii sunt decişi să meargă la sediul CNH pentru a cere explicaţii conducerii companiei.

"Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

Memorandumul aprobat de ministrul Ariton nu a fost respectat şi, în consecinţă, actul adiţional la contractul colectiv de muncă semnat de mineri în baza acestui memorandum nu poate fi aplicat.

Săptămâna trecută, liderii de sindicat din Valea Jiului şi conducerea CNH au participat, în Capitală, la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Finanţelor, discuţiile vizând aceste revendicări. O nouă întâlnire va avea loc în cursul zilei de marţi, când reprezentanţii minerilor împreună cu cei ai ministerelor, vor reanaliza posibilităţile de rezolvare a problemelor ortacilor din Valea Jiului.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului (Petrila, Paroşeni, Livezeni, Lupeni, Uricani, Lonea şi Vulcan) care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 300 de mineri de la Lonea, Vulcan şi Paroşeni au plecat în marş spre CNH.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproximativ 300 de mineri de la Lonea, Vulcan şi Paroşeni au plecat în marş spre CNH5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei