Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 feb 2012 - Anul XVII, nr. 25 (4930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ 200 de mineri de la Lupeni s-au alăturat celor de la Lonea, la sediul CNH din Petroşani

Miercuri, 1 Februarie 2012 (15:53:27)

Aproximativ 200 de mineri de la Lupeni, mai exact cei care nu au intrat, miercuri, în schimbul al doilea şi au protestat în sala de pontaj, s-au alăturat ortacilor de la Lonea aflaţi în curtea sediului Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Circa 200 de ortaci de la Mina Lupeni, care au refuzat să intre în subteran în schimbul al doilea, au ajuns, miercuri după-amiază, la sediul CNH din Petroşani, pentru a se alătura minerilor de la Lonea aflaţi deja acolo.

Minerii discută în continuare cu directorul general al CNH, Constantin Jujan.

Ortacii au scandat "Unitate, unitate" şi "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi".

Minerii din schimburile întâi şi al doilea de la Exploatarea Minieră Lonea - adică aproximativ 200 de persoane - au ajuns, miercuri, în jurul orei 13.30, la sediul CNH din Petroşani, după ce au parcurs pe jos distanţa de aproximativ cinci kilometri dintre mină, aflată în localitatea Petrila, şi sediul companiei.

Pe traseu, ei au scandat "Unitate, unitate", "Jos Guvernul" şi "Cozma (Miron Cozma - n.r.), unde eşti, să ne duci la Bucureşti?". De altfel, unul dintre liderii de sindicat de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, este fratele fostului lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

Protestatarii au început să discute în curtea CNH cu directorul general al companiei, Constantin Jujan, care a coborât în mijlocul oamenilor.

Jujan le-a explicat minerilor care este contextul economic actual al CNH, companie care nu are un buget aprobat pentru anul 2012, şi care sunt paşii legali pe care compania trebuie să îi parcurgă pentru a le putea îndeplini solicitările.

Liderul minerilor de la Lonea, Tiberiu Cozma, i-a cerut directorului general al CNH să încheie un act adiţional la contractul colectiv de muncă, în care să fie cuprinse solicitările minerilor, tocmai pentru ca aceştia să aibă garanţia rezolvării problemelor.

Minerii cer un preţ pe cărbune care să acopere costurile de producţie a acestuia (75 de lei pe gigacalorie, faţă de 64 de lei cât primesc în prezent), actualizarea sporului de periculozitate aferent muncii în subteran la nivelul prevăzut de legislaţia în vigoare, dar şi angajare de personal în minerit şi condiţii mai bune de muncă.

Actul adiţional cu solicitările minerilor nu poate fi încheiat legal în acest moment întrucât CNH nu are un buget aprobat.

Totodată, termocentralele Mintia şi Paroşeni, cele care cumpără cărbune de la CNH, au negociat, luni, la Ministerul Economiei cu conducerea CNH, pentru luna februarie, un preţ al cărbunelui de 75 de lei.

Minerii spun că majorarea preţului pentru o singură lună nu le asigură locurile de muncă pe viitor.

Primii care au declanşat protestele de miercuri au fost minerii de la Lonea şi Paroşeni. Astfel, minerii care ar fi urmat să intre în schimbul întâi la Mina Lonea au refuzat să coboare în subteran, iar alţi 41 de ortaci de la Mina Paroşeni, care au lucrat în schimbul de noapte, au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit. Cei 41 de mineri care refuzau să iasă din subteranul Minei Paroşeni au ieşit la suprafaţă după circa trei ore de la terminarea programului de lucru.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului (Petrila, Paroşeni, Livezeni, Lupeni, Uricani, Lonea şi Vulcan) care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea, au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

După negocieri telefonice între minerii de la Petrila şi Vulcan, conducerea CNH şi sindicate, cei aproximativ 400 de ortaci au fost convinşi să iasă la suprafaţă, cu o oră mai târziu decât cea la care trebuiau să îşi încheie programul de lucru.

Totodată, minerii care ar fi trebuit să înceapă schimbul al doilea, la ora 12.00, la minele Petrila, Livezeni şi Paroşeni au ales să intre în subteran, afirmând că, dacă până la terminarea programului de lucru, adică ora 18.00, problemele lor nu sunt rezolvate, ei nu vor mai ieşi din subteran.

Ca urmare, se mai află în grevă spontană ortacii de la minele Uricani, Lupeni, Vulcan şi Lonea.

Sindicaliştii şi conducerea CNH au discutat, marţi, până târziu în noapte, pentru identificarea unor soluţii la nemulţumirile oamenilor, însă negocierile dintre cele două părţi vor continua şi miercuri.

Minerii cer un preţ mai mare pe gigacalorie, angajări de forţă de muncă tânără, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reaşezarea grilei de salarizare în funcţie de actualele reglementări.

Sindicaliştii susţin că ministrul Ion Ariton le-a dat asigurări, în urmă cu două săptămâni, atunci când a fost semnat un protocol, că aceste probleme vor fi rezolvate până la 1 februarie, însă acesta nu s-a ţinut de promisiunea "semnată".

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate.

Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 200 de mineri de la Lupeni s-au alăturat celor de la Lonea, la sediul CNH din Petroşani.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproximativ 200 de mineri de la Lupeni s-au alăturat celor de la Lonea, la sediul CNH din Petroşani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei