Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 feb 2012 - Anul XVII, nr. 25 (4930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anastase: Opoziţia nu a anunţat protestul în BP şi a cerut răgaz să decidă în ce deplasări merge

Miercuri, 1 Februarie 2012 (14:49:48)

Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat pentru MEDIAFAX că la şedinţa Biroului Permanent nu a existat un anunţ oficial din partea opoziţiei privind protestul, ci, "mai mult", reprezentanţii PSD şi PNL au cerut "un răgaz" până luni ca să decidă la ce deplasări externe participă.

"Până în acest moment, nu există un anunţ oficial făcut de cele două grupuri parlamentare în sensul unui protest, indiferent ce formă va îmbrăca acest protest. Mai mult decât atât, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei, în momentul în care am ajuns la deplasări externe, reprezentanţii PSD şi ai PNL au solicitat un răgaz până luni în care să decidă la ce deplasări externe participă", a precizat Roberta Anastase.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat conducerea Camerei că opoziţia începe boicotarea activităţii Legislativului, iar la întrebările ziariştilor privind sumele pe care le vor încasa şi dacă le va fi achitată cazarea, el a răspuns iritat şi le-a catalogat ca fiind "tendenţioase".

Mircea Duşa a declarat, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei, că a anunţat conducerea forului legislativ că parlamentarii opoziţiei vor începe de miercuri protestul la adresa puterii, adică nu vor participa la şedinţele de plen, de comisii şi ale Biroului.

Duşă a arătat însă că opoziţia îşi va desemna reprezentanţii în noul Birou Permanent al Camerei Deputaţilor, care este ales la începutul fiecărei sesiuni parlamentare.

"Am anunţat că vom începe de astăzi protestul nostru parlamentar împotriva faptului că cei de la putere nu înţeleg să asculte strada şi să-şi dea demisia", a declarat Mircea Duşa.

El a fost iritat de întrebările ziariştilor legate de veniturile pe care le vor încasa parlamentarii opoziţiei în cazul în care nu participă la lucrările Parlamentului.

Mircea Duşă a precizat că se va aplica legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor, adică, în cazul neparticipării la şedinţe a parlamentarilor, li se va diminua indemnizaţia acestora proporţional cu numărul de zile în care absentează.

Duşă a sugerat că parlamentarii opoziţiei vor continua să stea la hotel chiar dacă nu participă la lucrările legislativului şi le-a spus ziariştilor care cereau detalii pe acest subiect că pun "întrebări tendenţioase".

De asemenea, Mircea Duşă a ţinut să precizeze că este vorba despre un protest, un boicot al parlamentarilor opoziţiei, şi nu despre o grevă.

Liderul deputaţilor PSD a precizat că acest protest ar putea ţine până la declanşarea alegerilor anticipate.

Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că opoziţia va desemna, în principiu, reprezentanţi în Birourile permanente ale celor două Camere şi că va participa la votarea acestora în plen.

"În principiu, vom nominaliza reprezentanţi în Birourile permanente şi vom participa la votarea lor, urmând ca ulterior să punem în practică decizia de a ne retrage din Parlament", a spus Nicolăescu.

El a precizat că o decizie definitivă în această privinţă, ca şi toate deciziile tehnice referitoare la retragerea opoziţiei din Parlament, va fi luată la ora 15.00, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL.

Nicolăescu a mai spus că parlamentarii opoziţiei vor renunţa, ca urmare a retragerii lor din Parlament, la indemnizaţia de şedinţă, care nu are o valoare fixă, ea fiind proporţională cu numărul de şedinţe la care un demnitar participă.

Parlamentarii opoziţiei vor încasa, însă, în continuare, indemnizaţia de bază, a cărei valoare este, în medie, de 4.000 de lei, dar şi sumele forfetare din care sunt plătiţi consilierii din birourile parlamentare din teritoriu.

Totodată, parlamentarii opoziţiei vor continua să beneficieze de cazare gratuită în Bucureşti, precum şi de abonamentul la telefonul mobil, plătit de Parlament.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că USL va intra în grevă parlamentară până la alegeri, arătând că opoziţia a ajuns la un acord în ceea ce priveşte retragerea parlamentarilor PSD, PNL şi PC din activităţile uzuale ale Legislativului, ca măsură de protest la adresa puterii.

Antonescu a spus că toţi parlamentarii celor trei partide din opoziţie, fără excepţie, se vor retrage din "activitatea uzuală" a Parlamentului în toate formele.

El a precizat că senatorii şi deputaţii PSD, PNL şi PC îşi vor păstra "mandatul şi dreptul de vot" pe care să le activeze "în situaţii de maximă importanţă".

Antonescu a menţionat că astfel de situaţii sunt legate de "chestiuni care pot să ofere soluţii crizei politice", referindu-se la decizii, hotărâri sau legi privitoare la alegerile parlamentare anticipate, moţiune de cenzură, suspendarea actualului preşedinte, modificarea legislaţiei electorale.

El a precizat că durata acestui protest este "până la alegeri", anticipate sau nu, ori până la momentul în care s-ar putea ajunge la un acord oficial putere-opoziţiei în vederea alegerilor anticipate, acord care ar trebui transpus în realitate printr-un vot în Parlament.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, că parlamentarii opoziţiei îşi vor încasa, pe durata protestului USL, indemnizaţiile de bază, pe care nu le pot refuza, însă le vor dona unor fundaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anastase: Opoziţia nu a anunţat protestul în BP şi a cerut răgaz să decidă în ce deplasări merge.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anastase: Opoziţia nu a anunţat protestul în BP şi a cerut răgaz să decidă în ce deplasări merge0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei