Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 dec 2011 - Anul XVI, nr. 289 (4887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senat:Comisia juridică,fără cvorum, Predoiu nu a putut susţine proiectul privind confiscarea extinsă

Miercuri, 7 Decembrie 2011 (17:37:48)

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu nu a putut susţine, miercuri, la Comisia juridică a Senatului, proiectul de modificare a Codului penal privind confiscarea extinsă din cauza absenţei de la lucrări a majorităţii senatorilor puterii, fapt ce a determinat suspendarea lucrărilor din lipsă de cvorum.

Potrivit ordinii de zi, membrii comisiei de specialitate ar fi trebuit să dezbată şi să voteze, miercuri, proiectul de lege pentru completarea Codului Penal şi a Legii 286/2009 privind Codul penal, privind confiscarea extinsă, la şedinţă fiind prezent şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Proiectul propus de Executiv ocupa prima poziţie pe ordinea de zi, fiind urmat de iniţiativa legislativă a unui grup de parlamentari PSD şi PNL privind regimul juridic al averilor ilicite.

Senatorul PSD Dan Şova a cerut, la începutul lucrărilor, ca propunerea semnată de el, alături de Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Voicu şi Valeriu Zgonea să fie dezbătură şi votată cu prioritate, deoarece a fost depusă anterior propunerii Guvernului, care are acelaşi obiect de reglementare.

"Reglementând acelaşi lucru, cea propusă de Executiv nu poate fi luată în considerare. Ministerul, poate, eventual, să depună amendamente la proiectul USL", a arătat senatorul PSD.

În replică, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat că este vorba despre două proiecte cu obiect diferit, "chiar dacă ele se intersectează la un moment dat pe o anumită zonă de reglementare".

"Din punct de vedere procedural, ministerul nu poate face niciun amendament. Mandatul nostru este foarte strict. Potrivit reglementărilor de tehnică legislativă, noi putem susţine doar iniţiativa noastră", a adăugat demnitarul.

De asemenea, senatorul PDL Iulian Urban, unul dintre cei doi reprezentanţi ai puterii la dezbaterile Comisiei juridice, alături de senatorul UDMR Cseke Atilla, a arătat că acestă comisie a fost sesizată cu proiectul PSD şi PNL mai târziu. Urban a propus să se dea direct votul final la propunerea de act normativ care aparţine Guvernului şi să se considere că dezbaterile s-au încheiat în şedinţa anterioară, propunere respinsă de senatorul Şova.

"În practica parlamentară, nu avem posibilitatea să conexăm iniţiativele legislative", i-a spus preşedintele Comisie juridice, Toni Greblă, senatorului Dan Şova, adăugând că o comisie poate dezbate proiectele fără să aibă importanţă ordinea.

El l-a atenţionat pe Şova că nu a menţionat niciun text din Regulament în argumentarea solicitării sale şi că o astfel de cerere trebuie să fie supusă la vot.

"Dacă vrem să fim aroganţi, eu o să vă citesc cele două texte de lege în paralel, că sunt în limba română amândouă. (…) O să vă spun de la şcoală că nu se defineşte un material prin titlu, ci prin conţinut, asta pentru că aţi fost arogant un pic cu mine", a continuat Şova schimbul de replici cu colegul de partid.

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a intervenit arătând că solicitarea lui Dan Şova nu se poate supune la vot, pentru că nu este cvorum. "Guvernul nu are susţinere. Majoritatea nu este prezentă la lucrări. (…) Ne punem într-o situaţie proastă toţi. Nu e cvorum … nu se poate dezbate nici punctul 1, nici punctul 2", a conchis social-democratul.

În urma discuţiilor în contradictoriu dintre senatorii PSD şi în lipsa majorităţii, şedinţa comisiei a fost suspendată de preşedinte din lipsă de cvorum.

După încheierea lucrărilor, şi-a declarat speranţa ca în cel mai scurt timp posibil unul dintre cele două proiecte să poată intra în vigoare pentru a da un semnal că Parlamentul dă justiţiei mijloacele penale la îndemână pentru a lupta eficient împotriva corupţiei.

El a spus că şedința a fost suspendată din cauza absenţei senatorilor puterii.

"Au lipsit senatorii. În primul rând au lipsit senatorii puterii, astfel încât nu mai înţelegem care este atitudinea actualei puteri faţă de probleme importante care sunt în dezbaterea Senatului", a arătat Toni Greblă.

Întrebat în ce fel pot fi sancționați membrii comisiei care absentează de la lucrări, el a răspuns că eventuale sancţiuni pot fi decise de Biroul Permenent.

"Biroul Permanent poate să ia şi astfel de hotărâri. Eu nu pot decât să constat dacă există sau dacă nu există cvorum. Grupurile parlamentare sunt organizate pe principiul politic, astfel încât colegii mei din Comisia juridică nu îmi sunt subordonaţi pentru a putea să iau vreo măsură. Este atitudinea politică a puterii, care nu îşi trimite parlamentarii la dezbaterile importante din comisie. Parlamentarii care susţin Guvernul nu l-au onorat (pe ministrul Cătălin Predoiu – n.r.)", a spus acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senat:Comisia juridică,fără cvorum, Predoiu nu a putut susţine proiectul privind confiscarea extinsă.
 Vizualizări articol: 860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senat:Comisia juridică,fără cvorum, Predoiu nu a putut susţine proiectul privind confiscarea extinsă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei