Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 dec 2011 - Anul XVI, nr. 289 (4887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Cartel Alfa" cere o analiză a sistemului fiscal şi impozitarea în trepte a salariilor

Miercuri, 7 Decembrie 2011 (17:37:16)

Confederaţia "Cartel Alfa" susţine ideea impozitării în trepte a salariilor şi solicită premierului Emil Boc declanşarea unei analize de fond a sistemului fiscal, ca măsură de primă urgenţă care ar putea aduce resurse suplimentare la buget şi ar putea proteja persoanele cu venituri mici.

Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) "Cartel Alfa" consideră că analiza ar trebui realizată atât în cadrul Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, împreună cu reprezentanţii mediului academic, cât şi într-o dezbatere publică.

"Această analiză trebuia să se facă şi asupra variantei de impozitare în trepte a veniturilor sau a unei supratăxari a averilor. Această acţiune asupra sistemului fiscal ar trebui să devină o măsură de primă urgenţă a Guvernului, fiind o soluţie care să aducă, pe de o parte resurse suplimentare la buget care să permită stimularea investiţiilor şi chiar scăderea impozitării generale pe locurile de muncă, pe de altă parte să protejeze, în mod real şi eficient, pe cei cu venituri mici şi foarte mici, realizând o distribuire echitabilă a efortului de depaşire a crizei", scriu sindicaliştii "Cartel Alfa" într-o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc.

CNS "Cartel Alfa" consideră că actuala clasă politică este necoerentă faţă de situaţia actuală, arătând că este nefiresc să se stabilească veniturile la bugetul de stat, iar mai apoi să se discute despre o scădere a fiscalităţii. O astfel de abordare ar putea duce, în opinia confederaţiei, la situaţia ca, peste şase luni, să fie necesară fie o reducere salarială, încă o dată nejustificată, fie o reducere a locurilor de muncă.

Sindicaliştii arată în scrisoare că realitatea economică internă şi internaţională, criza economică şi cea financiară obligă pe toată lumea la eforturi şi sacrificii, dar acestea trebuie distribuite în mod proporţinal către toţi cetăţenii, iar responsabilitatea realizării acestei politici de distribuire a efortului aparţine Guvernului.

"Impozitarea, în conformitate cu principiul cotei unice, a fost o măsură care a crescut în realitate fiscalitatea pentru micul contribuabil. Creşterea cotei de impozitare de la 14 la sută la cota unică de 16 la sută în 2005 nu a fost percepută ca o creştere de impozitare datorită creşterii salariului minim garantat în plată, dar a determinat o creştere a diferenţei veniturilor reale. Nu se mai poate vorbi despre o distribuire proporţională a eforturilor financiare, ci de accentuarea diferenţei între cei bogaţi, care au devenit şi mai bogaţi, şi cei săraci, care au resimţit cel mai acut efectele austerităţii financiare şi au devenit din săraci şi mai săraci", se precizează în scrisoarea adresată premierului.

"Cartel Alfa" mai arată că, în acest context, ideea de a scădea fiscalitatea numai pentru persoanele cu venituri mici nu înseamnă decât că Guvernul doreşte stimularea evaziunii fiscale pe piaţa muncii şi încurajarea fraudei în sector - acţiune pe care Executivul s-a angajat, oficial că urmăreşte să o descurajeze.

"O astfel de măsură ar avea, în plus ca efect, o subvenţionarea indirectă a patronatelor (în special din IMM), fapt care contravine interesului general, dar şi ideii de distribuire a eforturilor implicate de austeriatatea economică către toţi cetăţenii în mod proporţional. Măsura în acelaşi timp nu ar conduce la creşterea veniturilor nete ale lucrătorilor, deoarece în mare parte din unităţi salarizarea este încă determinată în valori nete şi nu brute (taxele şi impozitele plătite cumulat de angajat şi angajator variază de la 56,78 la sută pentru un salariu net de 1.000 de lei, la 82,22 la sută pentru un salariu net de 2.100 de lei)", se mai arată în scrisoarea deschisă.

"Cartel Alfa" consideră că factorii de decizie politici trebuie să regândească din temelii sistemul de impozitare a salariilor, fiind evident că este necesară trecerea la impozitarea în trepte.

"Impozitarea în trepte, practicată în toate ţările Uniunii Europene cât şi în SUA, reprezintă o cale firească prin care eforturile financiare făcute de către contribuabili ar respecta ideea proporţionalităţii acestui efort, între toţi cetăţenii, raportat la veniturile reale ale fiecăruia. Impozitarea în trepte a veniturilor ar elimina ajutoarele sociale acordate celor care muncesc şi care sunt contribuabili la buget şi totodata ar putea permite şi o reducere a fiscalităţii, oricum prea mari, aplicate pe locul de muncă, ceea ce ar determina, în mod natural, o creştere firească a numărului locurilor de muncă şi, implicit a celor care contribuie la buget", susţine sindicaliştii.

Tododată, aceştia consideră că impozitarea în trepte va stimula proprietarii să fie mai interesaţi în reinvestirea în economie a profitului obţinut, şi nu preluarea acestuia sub forma dividendelor, prin diferenţa valorii de impozitare pentru reinvestiţii şi cea pentru venit propriu.

Un argument în favoarea necesităţii unui astfel de demers al politicilor economice este, în opinia "Cartel Alfa", şi faptul că diferenţele între veniturile celor săraci şi veniturile celor bogaţi s-au accentuat, mai ales în contextul crizei economice şi al măsurilor de austeritate.

"România are indicele 6 al inegalităţii veniturilor, o situaţie mai proastă fiind doar în Lituania - 7,3, Letonia şi Spania (cu câte 6,9), diferenţele între proporţia veniturilor celor mai bogaţi 20 la sută şi ale celor mai săraci 20 la sută dintre cetăţeni venind tocmai din raportul celor care sunt şomeri şi reducerea beneficiilor sociale", mai arată CNS "Cartel Alfa".

Premierul Emil Boc a transmis patronatelor şi sindicatelor că Guvernul analizează varianta creşterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece în lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii între 700 lei şi 1.000 lei

Potrivit calculelor efectuate de Guvern, reducerea fiscalităţii ar avea impact pentru aproximativ 600.000 salarii aflate în grila cuprinsă între 700 lei şi 1.000 lei.

Discuţia pe tema salariului minim a avut loc, marţi, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, din care fac parte reprezentanţi ai Guvernului, ai patronatelor şi ai confederaţiilor sindicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Cartel Alfa" cere o analiză a sistemului fiscal şi impozitarea în trepte a salariilor.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Cartel Alfa" cere o analiză a sistemului fiscal şi impozitarea în trepte a salariilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei