Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 dec 2011 - Anul XVI, nr. 289 (4887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IGPR:Aproximativ 80% din fraudele comise de români pe internet vizează persoane sau companii din SUA

Miercuri, 7 Decembrie 2011 (16:33:22)

Aproximatix 80% dintre fraudele comise de români pe internet vizează persoane sau companii din SUA şi constau în postări de licitaţii fictive pe site-uri, atacuri de tip phishing sau care urmăresc compromiterea serverelor unor companii şi agenţii, precum NASA şi US Army, potrivit Poliţiei Române.

"Infractorii specializaţi în comitere de infracţiuni informatice şi organizaţi în grupări de crimă organizată vizează în special cetăţeni sau instituţii financiare din străinătate, un procent semnificativ reprezentându-l cetăţenii şi instituţiile americane; circa 80 la sută din fraudele prin internet comise de cetăţeni români vizează cetăţeni sau companii din SUA", se arată într-un comunicat de miercuri al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Colaborarea dintre poliţiştii români şi americani, îndeosebi în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea infracţiunilor de criminalitate informatică, a fost apreciată ca fiind excelentă atât de către şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, cât şi de directorul FBI, Robert S. Mueller, în cadrul întâlnirii care a avut loc miercuri la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În cadrul discuţiilor, directorul FBI a mulţumit pentru eforturile depuse de Poliţia Română în soluţionarea cazului baschetbalistului american Chauncey Hardy.

Cei doi oficiali au mai discutat pe tema priorităţilor FBI legate de contra-terorism, contra-informaţii, criminalitate informatică şi implicaţiile pentru România, operaţiunile comune în domeniul criminalităţii organizate, precum şi despre unicitatea şi succesul Task-Force-ului FBI - DCCO, prin colaborarea în timp real, a precizat Poliţia Română.

La finalul discuţiilor, delegaţiile română şi americană au efectuat un tur al Task-Force-ului FBI - DCCO.

Evaluările recente au arătat reorientarea unor grupuri criminale din România către infracţiuni de criminalitatea informatică, respectiv fraude prin internet, infracţiuni cu cărţi de credit, pornografie infantilă prin internet sau activităţi de hacking.

Fraudele pe internet constând în postări de licitaţii fictive pe site-uri de comerţ electronic din SUA sau prin victimizarea cetăţenilor americani fac parte din sfera criminalităţii informatice având ca sursă România. De asemenea, americanii sunt fraudaţi de români prin cărţile de credit, atât prin atacuri de tip phishing, cât şi prin transmiterea de informaţii despre cărţile de credit prin internet. O a treia componentă a criminalităţii informatice a românilor în SUA o reprezintă atacurile informatice, fie cele îndreptate împotriva unor instituţii financiare din SUA, fie cele care vizează compromiterea serverelor unor companii sau agenţii, precum NASA sau US Army, potrivit Poliţiei Române.

Task-Force-ul FBI-DCCO este operaţional din anul 2006 şi are ca obiective identificarea cazurilor comune aflate în investigare de către structurile Poliţiei Române şi de către FBI cu privire la activităţi de criminalitate informatică, precum şi realizarea unor întâlniri şi schimburi operative de date şi informaţii.

Alături de cei doi oficiali, român şi american, la întâlnire au mai participat, din partea Poliţiei Române, adjunctul inspectorului general, Florentin Robescu, directorul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Cătălin Dragotă, şeful Serviciului de Combaterea Criminalităţii Informatice Virgil Sipridon şi un ofiţer din cadrul Serviciului Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale.

Din delegaţia americană au mai făcut parte directorul asistent al Diviziei Operaţiuni Internaţionale Joseph Demarest, asistent special al directorului FBI Laura Bucheit şi ataşatul FBI la Bucureşti, Timothy O'Malley.

Operaţiuni comune ale FBI şi autorităţilor române de combatere a criminalităţii cibernetice, similare celei din luna iulie, care a dus la arestarea a peste 100 de persoane, vor mai avea loc, a declarat directorul FBI după întâlnirea cu şeful SRI, George Maior.

În luna iulie, o reţea formată din peste 100 de persoane care se ocupau cu infracţiuni pe internet şi care au păgubit în jur de 1.000 de persoane cu aproximativ 20 de milioane de dolari, a fost destructurată prin cooperarea autorităţilor române şi americane.

Anchetatorii au stabilit că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.

În România au fost arestate preventiv 23 de persoane, care însă au fost eliberate prin decizia instanţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IGPR:Aproximativ 80% din fraudele comise de români pe internet vizează persoane sau companii din SUA.
 Vizualizări articol: 563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IGPR:Aproximativ 80% din fraudele comise de români pe internet vizează persoane sau companii din SUA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei