Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 dec 2011 - Anul XVI, nr. 287 (4885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Camera respinge legea care extinde sfera abaterilor disciplinare pentru magistraţi

Luni, 5 Decembrie 2011 (18:51:55)

Camera Deputaţilor a respins, luni, proiectul privind modificarea Statutului magistraţilor şi a Legii CSM, care prevede extinderea sferei abaterilor disciplinare pentru magistraţi, doar 119 deputaţi votând în favoarea actului normativ, faţă de 166 cât erau necesari.

Astfel, voturile înregistrate la acest proiect de lege au fost 119 "pentru", 91 "împotrivă" şi şapte abţineri. Fiind o lege organică, pentru adoptarea acesteia ar fi fost necesare 166 de voturi favorabile.

Proiectul pentru modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor şi a Legii CSM introduce opt abateri disciplinare suplimentare, cum sunt nerespectarea deciziilor de recurs în interesul Legii pronunţate de ICCJ, nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti sau a actelor judiciare ale procurorilor, ori motivarea în mod voit contrară raţionamentului juridic, menită să afecteze prestigiul justiţiei.

Alte abateri disciplinare introduse se referă la manifestările magistraţilor care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale şi prestigiului justiţiei, săvârşite în exerciţiul funcţiunii sau în afara atribuţiilor de serviciu, lipsa totală a motivărilor în legătură cu hotărârile judecătoreşti şi cu actele judiciare ale procurorilor, nerespectarea de către procuror a dispoziţiilor procurorului ierarhic superior date în scris în conformitate cu legea.

Proiectul mai prevede înfiinţarea Inspecţiei Judiciare ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM. Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de un judecător se execută de către Inspecţia Judiciară, ministrul Justiţiei sau preşedintele ICCJ. Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de un procuror se execută de Inspecţia Judiciară, ministrul Justiţiei sau procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ.

Proiectul mai extinde şi regimul sancţiunilor. Astfel, creşte limita maximă pentru două sancţiuni şi este introdusă o nouă sancţiune privind suspendarea din funcţie a magistratului pe o perioadă de până la şase luni.

Proiectul a fost dezbătut fără raportul Comisiei juridice, iar opoziţia a criticat acest lucru, arătând că este pentru recredibilizarea justiţiei şi pentru răspunderea magistraţilor, dar nu pe o lege emanată de Ministerul Justiţiei. Opoziţia a susţinut că actul normativ trebuie modificat.

Reprezentanţii puterii au invocat urgenţa adoptării acestui proiect pentru aderarea României la spaţiul Shengen.

Camera Deputaţilor este prim for sesizat cu acest proiect, iar Senatul este Cameră decizională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camera respinge legea care extinde sfera abaterilor disciplinare pentru magistraţi.
 Vizualizări articol: 1011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Camera respinge legea care extinde sfera abaterilor disciplinare pentru magistraţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei