Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 dec 2011 - Anul XVI, nr. 287 (4885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu,despre comasare: Igaş face exerciţii de vorbire şi scriere; apar lideraşi şi spun să vedem

Luni, 5 Decembrie 2011 (16:04:26)

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni, comentând eventuala angajare a răspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor, că nu are rost o discuţie despre acest subiect câtă vreme ministrul Traian Igaş "face exerciţii de vorbire şi de scriere".

"Care moţiune de cenzură? Care angajare de răspundere? S-a făcut un anunţ de către Guvern că angajează răspunderea? S-a avansat un proiect? Ce lideri ai coaliţiei? Daţi-mi un exemplu! Domnul Pambuccian e lider al coaliţiei?", i-a întrebat, luni, Antonescu pe jurnaliştii care doreau să ştie ce va face USL dacă actuala putere va angaja răspunderea pe comasarea alegerilor.

"Eu am spus foarte clar: suntem împotriva comasării alegerilor. Asta putem să vă spunem acum şi asta v-am spus din capul locului. Mai departe, nu are niciun rost, câtă vreme domnul Igaş face exerciţii de vorbire şi de scriere - şi sunt binevenite în cazul domniei sale - apar lideri, lideraşi, lideruţi, Flutur, cine mai vreţi dumneavoastră, care spun că nu, staţi să vedem, domnul Borbely, ce trebuie să discutăm. Nu înţeleg de ce noi trebuie să spunem când vom depune moţiunea de cenzură la ceva ce nu există nici măcar ca proiect", a continuat Antonescu.

El a precizat, totuşi, că USL va depune moţiune de cenzură dacă se va ajunge la situaţia comasării alegerilor în urma unei angajări a răspunderii Guvernului în Parlament.

"De vreme ce nu suntem de acord cu comasarea, dacă va veni un proiect pe care se angajează răspunderea şi care presupune comasarea şi păstrarea sau mărirea numărului de parlamentari, bineînţeles că mijlocul parlamentar prin care noi ne opunem este depunerea unei moţiuni de cenzură, dar nu are rost să discutăm despre acest lucru cât timp nu s-a întâmplat primul element", a spus Antonescu.

El a arătat că întrebarea privind comasarea alegerilor trebuie adresată de jurnalişti celor din arcul guvernamental.

"Eu cred că atunci când îi mai prindeţi pe domnul Flutur, pe domnul Pambuccian, pe alţi lideri, pe alţi coloşi ai coaliţiei, nu mai vorbesc de domnul Igaş, că poate vă e frică, vă şi umflă, întrebaţi-i clar dacă ies cu un proiect sau dacă angajează răspunderea. Întrebaţi-i pe ei, nu ne întrebaţi pe noi ce facem dacă ei angajează răspunderea", a spus Antonescu.

Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că în coaliţia majoritară s-a hotărât sprijinirea unui proiect de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, urmând ca la sfârşitul acestei săptămâni să se decidă modul de promovare a proiectului.

"În coaliţie s-a hotărât sprijinirea unui proiect de lege referitor la organizare şi desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare simultan la sfârşitul anului 2012. Până la sfârşitul săptămânii vom stabili în coaliţie şi forma în care vom promova acest proiect extrem de important", a precizat Flutur într-o conferinţă de presă.

El a precizat că o variantă de promovare a proiectului poate fi asumarea răspunderii Guvernului.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, luni, că nu există nicio decizie, nici la nivelul Guvernului, nici al coaliţiei, privind angajarea răspunderii Guvernului pe legea prin care alegerile parlamentare şi locale se comasează.

Igaş a precizat că proiectul de lege al MAI privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare a intrat în dezbatere publică, acesta urmând să fie "îmbunătăţit" înainte de a fi discutat în Guvern.

Ministrul a spus, răspunzând unor întrebări, că până la momentul de faţă în MAI nu s-au făcut calcule privind un număr de parlamentari, criticile opoziţiei faţă de faptul că proiectul ministerului nu ia în calcul reducerea parlamentarilor fiind, potrivit lui Igaş, "interpretări" eronate.

Igaş a precizat că stabilirea numărului de parlamentari va face obiectul unui alt proiect legislativ.

Ministrul a afirmat că şi capitolul privind pedepsele pentru infracţiuni electorale poate fi modificat în urma dezbaterii publice.

"Sunteţi foarte grăbiţi să aflaţi toate dedesubturile" a replicat Igaş întrebărilor repetate ale jurnaliştilor despre scăderea pedepselor privind mita electorală.

Ministrul a afirmat că prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare se realizează o economie de fonduri bugetare, dar şi o mai bună funcţionare a instituţiilor statului.

"În campania electorală foarte multe instituţii ale statului nu au un randament foarte bun şi riscăm să le ţinem blocate tot anul viitor", a explicat el.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale şi pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ICCJ, cel mai probabil săptămâna viitoare, a declarat pentru MEDIAFAX liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.

În ceea ce priveşte proiectul de act normativ care vizează organizarea în aceeaşi zi a celor două scrutine, senatorul Uniunii a arătat că acesta va fi, în mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar "cosmetizat".

El a spus că data asumării răspunderii Guvernului va fi stabilită astfel încât să poată să fie discutată în Parlament inclusiv o eventuală o moţiune de cenzură înainte de Crăciun.

Pe de altă parte, Fekete a arătat că Ministerul Administraţiei şi Internelor va face public în cursul zilei de luni noua variantă a proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, care, susţine el, va fi analizată şi ar mai putea să sufere unele modificări.

Guvernul îşi va angaja răspunderea până la Crăciun pentru proiectul legii de comasare a alegerilor şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia fiind luată în şedinţa de luni a coaliţiei, au declarat anterior surse oficiale.

"Guvernul îşi va angaja răspunderea atât pentru proiectul legii de comasare a alegerilor, cât şi pentru legea privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în baza unei decizii politice luate în şedinţa de luni a coaliţiei. Intenţia este ca angajarea răspunderii să aibă loc până la Crăciun, iar data alegerilor comasate să fie decisă ulterior, prin hotărâre de guvern", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la şedinţa de luni a coaliţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu,despre comasare: Igaş face exerciţii de vorbire şi scriere; apar lideraşi şi spun să vedem.
 Vizualizări articol: 804 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu,despre comasare: Igaş face exerciţii de vorbire şi scriere; apar lideraşi şi spun să vedem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei