Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 dec 2011 - Anul XVI, nr. 287 (4885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Igaş: Nu s-a luat o decizie privind angajarea răspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor

Luni, 5 Decembrie 2011 (13:26:55)

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, luni, că nu există nicio decizie, nici la nivelul Guvernului, nici al coaliţiei, privind angajarea răspunderii Guvernului pe legea prin care alegerile parlamentare şi locale se comasează.

Igaş a precizat că proiectul de lege al MAI privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare a intrat în dezbatere publică, acesta urmând să fie "îmbunătăţit" înainte de a fi discutat în Guvern.

Ministrul a spus, răspunzând unor întrebări, că până la momentul de faţă în MAI nu s-au făcut calcule privind un număr de parlamentari, criticile opoziţiei faţă de faptul că proiectul ministerului nu ia în calcul reducerea parlamentarilor fiind, potrivit lui Igaş, "interpretări" eronate.

Igaş a precizat că stabilirea numărului de parlamentari va face obiectul unui alt proiect legislativ.

Ministrul a afirmat că şi capitolul privind pedepsele pentru infracţiuni electorale poate fi modificat în urma dezbaterii publice.

"Sunteţi foarte grăbiţi să aflaţi toate dedesubturile" a replicat Igaş întrebărilor repetate ale jurnaliştilor despre scăderea pedepselor privind mita electorală.

Ministrul a afirmat că prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare se realizează o economie de fonduri bugetare, dar şi o mai bună funcţionare a instituţiilor statului.

"În campania electorală foarte multe instituţii ale statului nu au un randament foarte bun şi riscăm să le ţinem blocate tot anul viitor", a explicat el.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale şi pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ICCJ, cel mai probabil săptămâna viitoare, a declarat pentru MEDIAFAX liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.

În ceea ce priveşte proiectul de act normativ care vizează organizarea în aceeaşi zi a celor două scrutine, senatorul Uniunii a arătat că acesta va fi, în mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar "cosmetizat".

El a spus că data asumării răspunderii Guvernului va fi stabilită astfel încât să poată să fie discutată în Parlament inclusiv o eventuală o moţiune de cenzură înainte de Crăciun.

Fekete Andras Levente a arătat că proiectul pentru care Guvernul îşi va asuma răspundere în faţa Legislativului va prevedea comasarea alegerilor, păstrarea normei de reprezentare prevăzută de legislaţia în vigoare şi menţinerea sistemului bicameral.

El a precizat că în acest proiect nu va fi precizat numărul de parlamentari.

Liderul senatorilor UDMR a adăugat că norma de reprezentare va fi calculată, atât pentru alegerile localem cât şi pentru cele parlamentare, în funcţie de acelaşi număr de locuitori. Acest număr ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat în urma referendumului din octombrie 2011, ale cărui rezultate ar putea fi disponibile până în iunie-iulie 2012 sau raportat la numărul de locuitori înregistraţi la evidenţa populaţiei cu trei luni înainte de alegeri.

Parlamentarul a mai declarat că în actul normativ se va stipula că delimitarea colegiilor nu va putea fi modificată în ultimele trei luni dinaintea scrutinului.

Pe de altă parte, Fekete a arătat că Ministerul Administraţiei şi Internelor va face public în cursul zilei de luni noua variantă a proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, care, susţine el, va fi analizată şi ar mai putea să sufere unele modificări.

Fekete Andras Levente a afirmat că, în acest sens, grupurile parlamentare ale organizaţiei din care face parte se vor întâlni marţi pentru a dezbate această propunere de act normativ. "Dorinţa noastră este să mergem pe un sistem mixt, care să prespună colegii şi liste. Acesta ar fi potrivit pentru toată lumea", a menţionat senatorul UDMR.

Guvernul îşi va angaja răspunderea până la Crăciun pentru proiectul legii de comasare a alegerilor şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia fiind luată în şedinţa de luni a coaliţiei, au declarat anterior surse oficiale.

"Guvernul îşi va angaja răspunderea atât pentru proiectul legii de comasare a alegerilor, cât şi pentru legea privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în baza unei decizii politice luate în şedinţa de luni a coaliţiei. Intenţia este ca angajarea răspunderii să aibă loc până la Crăciun, iar data alegerilor comasate să fie decisă ulterior, prin hotărâre de guvern", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la şedinţa de luni a coaliţiei.

În 14 noiembrie, coaliţia convenise comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 şi reducerea numărului de parlamentari la 388 - 300 de deputaţi şi 88 de senatori.

Comasarea alegerilor şi prelungirea mandatului primarilor vor fi decise prin proiect de lege înaintat Parlamentului, iar pentru această măsură va fi consultat întregul spectru politic, dar decizia va aparţine în esenţă coaliţiei majoritare, declara, în 18 noiembrie, liderul PDL, premierul Emil Boc.

"Dacă se va păstra acordul coaliţiei până la capăt, o asemenea decizie se va face prin lege în Parlament, altă soluţie nu există. Deocamdată, există acordul coaliţiei, sper să fie menţinut până la capăt şi, în acest context, comasarea alegerilor va avea loc prin lege adoptată în Parlament", spunea Boc, la postul public de radio. El preciza totodată că pentru comsarea alegerilor va fi consultat întregul spectru politic, dar că decizia "aparţine în esenţă coaliţiei majoritare".

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de comasare a alegerilor în 2012, care menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice până în 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori.

De asemenea, se specifică faptul că numărul locuitorilor care se ia în calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localităţi, corespunzător structurii administrativ-teritoriale în vigoare.

Conform cifrelor din proiect, populaţia luată în calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.

În aceste condiţii, calculele indică faptul că numărul de parlamentari nu se micşorează, aşa cum a decis populaţia la referendumul din 2009 şi cum a hotărât recent coaliţia.

Premierul Emil Boc a susţinut că proiectul Ministerului Administraţiei şi Internelor de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care va fi discutat în coaliţie şi va putea include unele modificări, şi a cerut opoziţiei să susţină revizuirea Constituţiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Igaş: Nu s-a luat o decizie privind angajarea răspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor.
 Vizualizări articol: 644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Igaş: Nu s-a luat o decizie privind angajarea răspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei