Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 nov 2011 - Anul XVI, nr. 272 (4870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studenţii şi-au scris drepturile pe piept, de ziua lor, într-un flash-mob la ASE

Joi, 17 Noiembrie 2011 (15:24:04)

Studenţii şi-au scris, de ziua lor, drepturile pe piept, supăraţi că ministrul Educaţiei refuză să le aplice prin Statutul Studentului, principala lor nemulţumire fiind că învăţământul universitar nu este centrat pe student, cum ar trebui, iar ei nu sunt reprezentaţi în forurile de decizie.

Câteva zeci de studenţi s-au luat de mâini în faţa Academiei de Studii Economice (ASE) purtând pancarde la gât pe care erau scrise mai multe dintre drepturile pe care spun că ar trebui să le aibă, dar de care nu beneficiază.

Studenţii au amintit, printre altele, "Dreptul la contestarea notelor la examen şi la o reevaluare obiectivă", "Dreptul la proprietate intelectuală", "Dreptul la un învăţământ de calitate", "Dreptul la suport de curs gratuit la toate disciplinele", "Dreptul la un transfer posibil într-o altă universitate" şi au cerut "Tabere studenţeşti de 2 X pe an".

Acţiunea de la ASE a fost doar una dintre cele organizate joi, în Capitală, de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Astfel, la Universitatea Bucureşti studenţii au făcut un alt flash-mob intitulat "Drepturile studenţilor în aer", în timp ce la Universitatea Politehnică, alţi tineri au postat afişe, bannere şi au amplasat un panou pe care studenţii îşi pot scrie drepturile.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a început joi, de Ziua Internaţională a Studentului, acţiuni de protest în toată ţara, reclamând modul în care Ministerul Educaţiei trateaza drepturile studenţilor.

În opinia acestora, "lipsa de interes" din partea ministrului Educaţiei dovedeşte că studenţii nu mai sunt un grup de interes pentru acesta.

În 26 octombrie, ANOSR solicita preşedintelui şi premierului să intervină pentru adoptarea de urgenţă a Statutului studentului, susţinând că, altfel, drepturile şi obligaţiile studenţilor nu vor fi explicit incluse în reglementările locale, aşa cum ar trebui.

ANOSR preciza că Ministerul Educaţiei a depăşit termenul limită asumat în ceea ce priveşte adoptarea Statutului studentului, "un document de o importanţă majoră".

"Am subliniat în nenumărate rânduri necesitatea acestui Statut al studentului, în forma propusă, argumentată şi susţinută, mai ales în condiţiile în care universităţile îşi modifică regulamentele interne în virtutea Legii Educaţiei Naţionale şi atenţionam MECTS că, prin neadoptarea în timp util a acestui document, drepturile şi obligaţiile studenţilor nu vor fi explicit incluse în reglementările locale, aşa cum ar trebui", susţineau reprezentanţii ANOSR.

Alianţa studenţească preciza că a realizat cel mai amplu proces de consultare a reprezentanţilor studenţilor, a transmis către MECTS prima variantă a Statutului studentului în urmă cu cinci luni, s-a întâlnit cu membri ai aparatului tehnic din Minister, pentru ca acest document să fie scris "într-un limbaj corect din punct de vedere juridic", şi a solicitat de mai multe ori Ministrului Educaţiei adoptarea de urgenţă a Statutului la începutul anului universitar.

De asemenea, ANOSR sublinia că a dezbătut cu membri ai aparatului tehnic al Ministerului amendamentele aduse de câteva universităţi, pe baza proiectului postat pe site-ul MECTS.

"Sideraţi de promisiunile în van ale domnului Funeriu în calitatea sa de ministru al Educaţiei, solicităm Preşedinţiei României, precum şi premierului, intervenţia pentru adoptarea de urgenţă a Statutului Studentului şi astfel, respectarea Pactului pentru Educaţie, Pact care la punctul 6 menţionează explicit «Adoptarea unei carte a drepturilor şi libertăţilor în educaţie, care să garanteze accesul la o educaţie de calitate. Învăţământul românesc nu are nevoie doar de un statut al personalului didactic, ci şi de un statut al elevului şi al studentului»", susţineau reprezentanţii ANOSR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii şi-au scris drepturile pe piept, de ziua lor, într-un flash-mob la ASE.
 Vizualizări articol: 400 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Studenţii şi-au scris drepturile pe piept, de ziua lor, într-un flash-mob la ASE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei