Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 nov 2011 - Anul XVI, nr. 271 (4869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul a aprobat propunerea legislativă privind managementul privat al întreprinderilor publice

Miercuri, 16 Noiembrie 2011 (15:54:33)

Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativă privind managementul privat al întreprinderilor publice, cu câteva zeci de amendamente propuse de comisii, stabilind că procentul de participare la profitul net al managerului privat nu va putea depăşi 3,2% din valoarea absolută a profitului net.

Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 66 de voturi "pentru", şapte abţineri şi 23 de voturi "împotrivă", propunerea legislativă care prevede posibilitatea ca întreprinderile publice să încheie contracte de management privat cu persoane fizice sau juridice, singure sau în asociere, pentru administrarea funcţiilor de planificare, organizare, coordonare, control şi execuţie.

La propunerea Comisiei pentru administraţie, sesizată pe fond, senatorii au acceptat câteva zeci de amendamente.

Potrivit proiectului, administrarea întreprinderilor publice de către un manager privat ar urma să se facă pe baza unor obiective şi criterii de performanţă cuantificabile, aprobate de AVAS, respectiv de ministerul de resort sau de autoritatea administraţiei publice locale, după caz, în schimbul unor indemnizaţii şi cotă din profitul net.

În textul adoptat de Senat se arată că procentul de participare la profitul net al managerului privat nu va putea depăşi 3,2 la sută din valoarea absolută a profitului net, chiar dacă din formula de calcul rezultă o valoare mai mare.

În cazul primului contract de management privat, procentul de participare se negociază pornind de la o valoare minim recomandată de 0,25 la sută, în funcţie de criteriile de performanţă pe care managerul privat şi le asumă pentru primul an de management.

Managerul privat va fi plătit prin participarea la profitul net al întreprinderii publice numai dacă în anul financiar încheiat rata profitului net este mai mare decât cea realizată în anul precedent, dacă acestă rată este cel puţin egală cu cea cuprinsă în criteriile de performanţă.

Iniţiatorii mai propun ca managerii privaţi să fie selectaţi, în urma unui concurs, de către o comisie alcătuită din reprezentanţi ai acţionarilor sau asociaţilor constituită prin decizia adunării generale a acţionarilor întreprinderii.

Candidaţii trebuie să fie absolvenți ai unor cursuri organizate de instituţii în domeniul administrării şi/sau să aibă experienţă managerială într-o societate comercială. De asemenea, candidaţii vor fi testaţi de către o societate de consultanţă, selectată de autoritatea publică tutelară, privind "aptitudinile legate de procesul decizional, precum şi cunoştinţele în domeniul relaţiilor economice".

Senatul a adoptat un amendament care stabileşte că, prin excepţie, prevederile acestei legi nu se vor aplica întreprinderilor publice aflate în derularea unui proces de privatizare.

De asemenea, senatorii şi-au însuşit şi amendamentul care prevede că, pentru întreprinderile publice care în ultimii trei ani au avut bilanțuri pozitive, cu profituri nete mai mari de 25 la sută din cifra de afaceri anuală, aceste reglementări se aplică numai în baza unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor privind necesitatea selecţiei unui management privat.

În proiectul de act normativ se arată că scopul acestei măsuri este asigurarea unui management privat al întreprinderilor publice, în condiţii de eficienţă, de reducere a arieratelor, a pierderilor şi a subvenţiilor, precum şi de asigurare a unui profit din exploatare.

Iniţiativa legislativă este semnată de senatorii Ion Ariton, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Ion Ruşeţ, Sorin Fodoreanu, Augustin Humelnicu, Dumitru Oprea (PDL), Cezar Măgureanu, Iulian Bădescu, Serioja Chivu, Ovidius Mărcuţianu (UNPR), Gheorghe Marcu şi Gavril Mîrza (PSD), Emilian Frâncu şi Liviu Titus Paşca (PNL) şi Gyorgy Frunda (UDMR).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul a aprobat propunerea legislativă privind managementul privat al întreprinderilor publice.
 Vizualizări articol: 411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul a aprobat propunerea legislativă privind managementul privat al întreprinderilor publice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei