Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 nov 2011 - Anul XVI, nr. 271 (4869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duţă:Arieratele vor fi închise odată cu intrarea în piaţă a caselor private de asigurări de sănătate

Miercuri, 16 Noiembrie 2011 (14:23:29)

Toate facturile pentru medicamentele oncologice au fost plătite şi în cel mult trei săptămâni vor fi virate şi cele 200 de milioane de lei pentru programul de diabet, dar arieratele vor fi închise odată cu intrarea în piaţă a caselor de asigurări private de sănătate, a spus preşedintele CNAS.

"Am învăţat din greşelile noastre, am început să ne promovăm din timp măsurile, atunci când putem, şi prezenţa noastră azi la acest Forumul Român pentru Sănătate, centrat pe comunicare, este dovada vie a acestei deschideri. Când am preluat CNAS în 2009, deficitul instituţiei era de 2,8 miliarde de lei, în 2010 am ajuns, prin măsurile luate, la un miliard de lei, iar în 2011 a scăzut uşor. Dar arieratele vor fi închise când vor intra în vigoare casele private de asigurări de sănătate", a declarat miercuri preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, la Forumul Român de Sănătate organizat de CNAS şi MEDIAFAX.

Lucian Duţă a spus că iniţiativele care au permis să se vorbească despre o bază de pornire solidă în clădirea "edificiului care îşi propune să fie viitorul sistem de sănătate al României" au vizat introducerea preţului de referinţă pe listele de medicamente, a preţului de referinţă pentru majoritatea serviciilor din pachetul de bază, a criteriilor de calitate la servicii, ulterior devenite criterii de eligibilitate pentru intrarea în contract cu CNAS, şi a tichetului moderator de sănătate în cadrul conceptului de coplată. De asemenea, printre aceste iniţiative au fost şi activităţile de modernizare a Sistemului Informatic şi Informaţional din asigurările sociale de sănătate, impunerea utilizării naţionale, unitare şi continue a Sistemului Informatic Unic Integrat, eforturile de introducere a cardului naţional de sănătate, a prescripţiei electronice şi a dosarului electronic al pacientului, fiind create premisele pentru folosirea predominantă a mediului electronic pentru întregul sistem, a mai spus preşedintele CNAS.

Lucian Duţă a ţinut să precizeze că deşi sistemul informatic realizează o economie sistemului de sănătate şi furnizorilor, el nu poate rezolva subfinanţarea sistemului şi nevoia de resurse.

"Sistemul a fost obişnuit să stabilească un echilibru între resurse şi consum în jurul unei valori mai mari cu un miliard de euro faţă de resursele disponibile. Acest echilibru, deşi posibil din punct de vedere funcţional şi cerut de utilizatori, era nesustenabil din punct de vedere financiar. Toate măsurile pe care le-am menţionat precedent au redus acest deficit către limita sa inferioară şi avem speranţa ca anul viitor sistemul să ajungă la un nou echilibru stabil, ce ţine seama în mod real de resursele disponibile. Au fost doi ani grei pentru noi, pentru sistem şi cu siguranţă şi pentru pacienţi, dar atingerea unui echilibru stabil ne face să fim optimişti pentru viitor. Prioritatea perioadei următoare devine controlul, dar şi creşterea calităţii serviciilor.

Preşedintele CNAS a vorbit, de asemenea, despre o strategie informaţională coerentă în sănătate, garantarea confidenţialităţii şi securităţii datelor utilizate - numai după obţinerea acordului informat al cetăţenilor - pentru cardul naţional de sănătate, pentru prescripţia electronică şi pentru dosarul electronic de sănătate.

"Alt element primordial al viitoarei reforme îl reprezintă punerea în concurenţă directă a furnizorilor şi caselor de asigurări, publice şi private, şi introducerea de tipologii diferite de management sanitar, de coordonare a furnizării serviciilor şi de mecanisme de plată stimulatoare a performanţei. În plus, banul trebuie să urmeze pacientul şi parcursul acestuia în sistem trebuie să fie cât mai drept şi mai lin, pentru protejarea şi ameliorarea capitalului său de sănătate", a mai spus Lucian Duţă.

Preşedintele CNAS a mai arătat că, odată cu intrarea în vigoare a directivei UE privind drepturile pacienţilor de acordare a asistenţei medicale transfrontaliere, furnizorii de servicii medicale din România vor trebui să se adapteze la nivelul european de calitate şi de securitate a îngrijirilor.

Duţă a revenit asupra problemei privind noua lege a sănătăţii, precizând că aceasta ar putea intra în dezbatere publică în câteva săptămâni.

Forumul Român de Sănătate este organizat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi MEDIAFAX. La lucrările Forumului sunt abordate teme precum reforma sănătăţii - în slujba creşterii calităţii serviciilor medicale, informatizarea în sănătate - instrument de modernizare a statului, dosarul electronic de sănătate şi prescripţia electronică - proiecte naţionale, componente ale strategiei e-sănătate din România.

Alte teme vizează cardul naţional de sănătate - mijloc de îmbunătăţire a gestionării resurselor financiare prin prevenirea fraudei, precum şi măsurile pentru o mai bună funcţionare a colaborării sistemului sanitar cu furnizorii de servicii medicale şi cu asociaţiile de pacienţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duţă:Arieratele vor fi închise odată cu intrarea în piaţă a caselor private de asigurări de sănătate.
 Vizualizări articol: 621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duţă:Arieratele vor fi închise odată cu intrarea în piaţă a caselor private de asigurări de sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei