Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 nov 2011 - Anul XVI, nr. 271 (4869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Însoţitorii persoanelor cu handicap au primit promisiuni că restanţele salariale vor fi plătite

Miercuri, 16 Noiembrie 2011 (14:24:39)

Reprezentanţii Ministerului Muncii au dat asigurări că restanţele salariale ale însoţitorilor persoanelor cu handicap vor fi plătite în perioada următoare, a declarat, miercuri, după discuţiile de la Ministerul Muncii, Florin Hossu, preşedintele filialei Maramureş a Confederaţiei "Cartel Alfa".

Florin Hossu, care a participat la discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Muncii, le-a spus protestatarilor că au primit promisiuni că îşi vor primi drepturile salariale restante din luna mai.

Protestul celor aproximativ 50 de însoţitori ai persoanelor cu handicap s-a încheiat în jurul orei 13.00, după ce reprezentanţii lor au ieşit de la discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Muncii.

Pichetul de la Ministerul Muncii a fost organizat de Federaţia Sindicatelor Asistenţilor Personali ai persoanelor cu handicap, Federaţia Sindicatelor din Asistenţă Socială şi filialele "Cartel Alfa" din Bucureşti, Ilfov şi Maramureş.

Protestatarii reclamă faptul că cel puţin 5.000 de asistenţi personali, angajaţi ai primăriilor din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Maramureş, nu şi-au mai primit drepturile salariale cuvenite din luna mai. Potrivit acestora, în această situaţie se află aproximativ 80 la sută din asistenţii personali din toată ţara.

Asistenţii personali reproşează conducerii Ministerului Muncii faptul că a blocat orice cale de dialog cu ei, iar promisiunile făcute după o serie de acţiuni în stradă, în cursul lunii septembrie, nu au fost onorate, deşi primăriile dispun de fonduri pentru plata salariilor lor.

"Situaţia este cu atât mai gravă cu cât primăriile, care au angajaţi asistenţi personali, nu au achitat pentru aceştia nici contribuţiile sociale, nici asigurările de sănatate", susţin reprezentaţii protestatarilor.

O situaţie similară este şi în judeţul Vaslui, unde 60 primării nu au mai achitat în ultimele şase luni salariile asistenţilor personali sau indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap din cauza lipsei fondurilor la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Potrivit unei situaţii centralizate de Consiliul Judeţean Vaslui, valoarea totală a debitelor către cei 3.328 de asistenţi sau însoţitori care au în îngrijire la domiciliu persoanele cu handicap se ridică la peste 5,3 milioane lei, în condiţiile în care contravaloarea lunară a unei indemnizaţii sau a unui salariu nu depăşeşte 550 lei.

"În mod normal, fiecare primărie trebuie să-şi gestioneze fondurile în aşa fel încât să asigure finanţarea şi pentru cele două categorii de personal care au în îngrijire persoanele cu handicap. Noi le-am mai dat nişte bani şi la rectificarea bugetară de luna trecută, dar probabil primarii au avut alte priorităţi. Desigur, am cerut fonduri suplimentare şi la Guvern, însă nu am primit nimic până acum în afară de cotele care ne revin de la bugetul de stat", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi.

Cele mai mari restanţe la plata salariilor asistenţilor personali sau a indemnizaţiilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap le au comunele Griviţa, cu 360.000 lei, Găgeşti, Fălciu şi Vinderei, fiecare cu câte 240.000 lei.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că la rectificarea bugetară se vor aloca fonduri şi pentru plata însoţitorilor persoanelor cu nevoi speciale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Însoţitorii persoanelor cu handicap au primit promisiuni că restanţele salariale vor fi plătite.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Însoţitorii persoanelor cu handicap au primit promisiuni că restanţele salariale vor fi plătite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei