Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 nov 2011 - Anul XVI, nr. 271 (4869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Conservare

„Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casa!”, campanie derulată de studenţi suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi studenţi suceveni, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, organizează, în perioada următoare, campania „Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casa!”, o continuare a unui proiect demarat în luna iunie a acestui an, proiect care s-a concretizat, la acea vreme, printr-o expoziţie de fotografie, în care au fost prezentate 30 de case tradiţionale din Bucovina.

Alina – Maria Moroşan, una dintre studentele din anul III implicate în campania „Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casa!”, ne-a spus că, împreună cu colegii ei, vor să atragă atenţia locuitorilor Bucovinei, „că o casă nouă poate fi construită fără a dărâma o casă veche”.

 

„Casele vechi spun poveşti despre Bucovina...”

Parteneri ai proiectului sunt Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Asociaţia ADER, Muzeul Satului Bucovinean şi Asociaţia pentru Turism Bucovina.

Mesajul pe care organizatorii doresc să îl transmită comunităţii locale este unul care reflectă realitatea pe care o percepem zi de zi, „casele vechi spun poveşti despre Bucovina şi vedem sub ochii noştri cum dispar una după alta, fiind înlocuite de cele cu aer de ţară străină. Acţiunile acestui proiect sunt dedicate conservării şi prezervării stilului satului tradiţional şi îşi propun sprijinirea proprietarilor în reabilitarea caselor, cu păstrarea elementelor de arhitectură existente şi folosirea materialelor tradiţionale”. Studenta Alina – Maria Moroşan ne-a povestit despre entuziasmul şi implicarea colegilor ei, afirmând că studenţii au dorit să continue proiectul, după ce pe simezele universităţii sucevene au fost expuse cele 30 de fotografii cu case vechi, motiv pentru care încearcă să atragă de partea lor oameni de afaceri, instituţii, care să se implice şi să-i spijine, sub mottoul: „Va invităm să <adoptaţi> o casă şi, astfel, să contribuiţi la păstrarea ei!”.

 

Campanii de informare, cursuri de meşteşuguri tradiţionale, concurs de arhitectură

După expoziţia de fotografie „Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casa!”, din perioada 29 iunie – 13 iulie anul acesta, studenţii i-au vizitat pe proprietarii caselor fotografiate şi i-au rugat să completeze un chestionar. Majoritatea bucovinenilor au spus că nu au bani să-şi recondiţioneze casele sau nu găsesc meşteri care să mai ştie meşteşugul construirii caselor tradiţionale.

Prin diferite mijloace, expoziţii, târguri, concerte, studenţii suceveni implicaţi în acest proiect vor să adune bani, sponsorizări, pentru a reface măcar o casă veche, care este o poveste din Bucovina. Carmen Chaşovschi, conf. univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, ne-a spus: „Alte acţiuni pe care promotorii acestui proiect doresc să le deruleze sunt campanii de informare cu administraţia publică locală, cursuri de meşteşuguri tradiţionale, concurs de arhitectură pentru clădiri noi cu caracteristici preluate din arhitectura tradiţională”.

 

Case de peste un secol

Printre casele identificate de studenţi se numără o casă din Putna, construită acum 200 de ani, casă care a fost în proprietatea a trei generaţii. În locuinţă se mai pot găsi obiecte de mobilier vechi, articole de vestimentaţie peste care timpul şi-a pus amprenta, lucruri care merită salvate.

O altă casă veche, tradiţională, construită în jurul anilor 1900, din molid şi brad, de meşteri locali, acoperită cu draniţă (între timp s-a deteriorat şi a fost pusă tablă peste draniţă), este tot în Putna. Actualul proprietar a primit-o moştenire de la bunici şi a închiriat-o pentru o perioadă. Cei care păşesc în curtea acestei case pot să descopere şi două obiecte foarte vechi, un felinar şi o potcoavă, cam de vechimea casei. O altă casă veche care aşteaptă să fie salvată este în localitatea Mănăstirea Humorului, are o vechime de 110 ani şi a fost construită de meşterul local Alexandru Jucan, cu material lemnos din zonă. Interiorul este în stil bucovinean.

Persoanele interesate de campania „Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casa!” pot să trimită mesaje pe e-mail contact@discoverbucovina.ro. Mai multe informaţii găsiţi pe facebook - Salveaza Satul Bucovinean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casa!”, campanie derulată de studenţi suceveni.
 Vizualizări articol: 1432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
„Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casa!”, campanie derulată de studenţi suceveni5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei