Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 oct 2011 - Anul XVI, nr. 243 (4841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

INS: Banatul şi Sud-Estul ţării, singurele regiuni în care producţia agricolă a crescut anul trecut

Vineri, 14 Octombrie 2011 (13:47:29)

Producţia agricolă a crescut anul trecut faţă de 2009 doar în partea de vest a României (Banat) şi în cea de sud-est, în timp ce în restul regiunilor activitatea s-a redus, în special din cauza scăderii la producţia animală, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

La nivelul întregii ţări, producţia ramurii agricole a urcat cu 1% anul trecut, pe fondul majorării cu 6,6% a valorii adăugate din culturile vegetale. Producţia animală a scăzut cu aproape 7%.

Regiunea de Vest, care include judeţele Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş, a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei agricole anul trecut, datorită unui avans puternic al sectorului vegetal.

Producţia agricolă în regiunea Banatului a fost cu 26,8% mai mare decât cea înregistrată în anul precedent şi a fost rezultatul creşterii cu 34,8% a ramurii vegetale şi cu 15% a celei vegetale. De altfel, în regiunea de Vest a fost înregistrată singura creştere a producţiei agricole.

În regiunea de Sud-Est, care include judeţele Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Vrancea, s-a înregistrat o creştere cu 7,1% a producţiei agricole, susţinută doar de sectorul vegetal.

Cele mai severe scăderi ale producţiei agricole, de 6,6%, au fost raportate în regiunea de Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj) şi în zona de Sud-Vest a Olteniei. În ambele cazuri, factorul determinant a fost reducerea producţiei animale cu 7,2% şi, respectiv, 15,3%.

În zona Bucureşti-Ilfov a fost înregistrată cea mai mare reducere a producţiei animale, de 27,6%. Scăderea a fost compensată în mare parte de creşterea sectorului vegetal cu aproape 14%.

Valoarea producţiei ramurii agricole a fost de 64,45 miliarde de lei anul trecut, respectiv 12,5% din PIB. Cele mai mari valori s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia şi Nord-Est, iar cele mai mici în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, regiune agricolă de mică importanţă.

În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2010 contribuind cu doar 0,9% la valoarea producţiei ramurii agricole la nivel naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului INS: Banatul şi Sud-Estul ţării, singurele regiuni în care producţia agricolă a crescut anul trecut.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
INS: Banatul şi Sud-Estul ţării, singurele regiuni în care producţia agricolă a crescut anul trecut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei