Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 aug 2011 - Anul XVI, nr. 187 (4785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Public: Soluţiile din dosarele privindu-i pe fii primarului din Deta, legale

Miercuri, 10 August 2011 (15:29:13)

Soluţiile date în patru dosare privindu-i pe fii primarului din Deta au fost legale, după verificările deciziilor dispuse de procurorul general al României, într-un caz Bogdan şi Călin Roman au fost trimişi în judecată, iar în alte trei s-a dispus neînceperea urmăririi penale, părţile neconstestând.

Ministerul Public informează, miercuri, că în urma "numeroaselor articole de presă şi reportaje TV, referitoare la incidentul ce a avut loc în localitatea Deta, în care au fost implicaţi mai mulţi tineri şi în care s-a acreditat ideea unor soluţii judiciare, dispuse în 2009, 2010, 2011 favorabile «fiilor primarului localităţii», în temeiul dispoziţiilor art. 65 alin.3 din Legea 304/2004 şi a dispoziţiilor art.6 lit. e din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kovesi a dispus efectuarea, prin procuror anume desemnat, a unui control al soluţiilor dispuse de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta, în perioada 2009 - semestrul I 2011, în cauzele având ca obiect fapte comise cu violenţă de către Bogdan Daniel şi Călin Roman".

Din materialul de control a rezultat că au fost soluţionate patru cauze penale, având ca obiect săvârşirea de către Roman Bogdan Daniel şi Roman Călin a infracţiunilor de loviri sau alte violenţe, ameninţare, distrugere.

"Potrivit verificării efectuate, în trei cauze penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă judecătoria Deta s-a dispus neînceperea urmăririi penale, ca urmare a existenţei unor impedimente de ordin procedural, care au împiedicat punerea în mişcare a acţiunii penale ori ca urmare a unor cauze de înlăturare a răspunderii penale (retragerea plângerii prealabile, lipsa plângerii prealabile, lipsa elementelor care să confirme existenţa faptei sesizate şi lipsa condiţiilor de fond şi formă prev. de art.279-284 Cod procedură penală). În aceste cauze, din verificările efectuate a rezultat că nu au fost exercitate căile de atac prevăzute de articolele 275-278 indice 1 Cod procedură penală, respectiv nu au fost formulate de către persoanele interesate plângeri contra soluţiilor de neurmărire penală", explică Ministerul Public.

O cauză penală înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Deta, respectiv dosarul 1253/P/2010 a fost soluţionată prin punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, prin rechizitoriul procurorilor, lui Roman Bogdan Daniel şi Roman Călin, arată sursa citată.

Soluţiile dispuse în cauzele verificate au fost legale şi temeinice, cauzele care au determinat soluţii de neurmărire penală dispuse la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Deta, fiind determinate de impedimente de ordin procedural.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a dispus, în temeiul art. 209 al.4 indice 1 Cpp, prin rezoluţia din data de 24 iulie 2011, preluarea cauzei privind pe Roman Bogdan Daniel şi Roman Călin şi alţii, cercetaţi pentru trei infracţiuni de loviri sau alte violenţe, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, respectiv portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a unor obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta.

"Considerentele care au stat la baza acestei preluări au vizat complexitatea cauzei, impactul mediatic al cauzei, numărul redus de procurori de la unitatea locală de parchet, precum şi soluţionarea cu celeritate a acesteia. În cauză a fost luată, la propunerea procurorilor, măsura arestării preventive faţă de mai mulţi inculpaţi, printre care şi Roman Bogdan Daniel şi Roman Călin", adaugă sursa citată.

Cei doi fii ai edilului din Deta, Călin şi Bogdan Roman, şi alţi trei tineri suspectaţi de implicare în scandalul de pe o terasă din oraş, în urma căruia trei persoane au fost înjunghiate, se află în arest, după ce Tribunalul Timiş a repins,în 3 august, recursurile lor împotriva arestării preventive.

Cei cinci sunt suspectaţi de implicare în conflictul de la o terasă din oraş, în urma căruia trei persoane au fost înjunghiate.

În noaptea de 23 spre 24 iulie, pe o terasă din centrul localităţii Deta a izbucnit un conflict între mai multe persoane, în urma căruia trei tineri au fost înjunghiaţi.

Agresorul a fost identificat ca fiind Bogdan Daniel Roman (31 de ani), fiul primarului din oraşul Deta, Petru Roman (PDL). Potrivit poliţiştilor, şi fratele acestuia, Călin Roman (27 de ani), a fost implicat în scandalul de la terasa din centrul oraşului Deta.

În această cauză au fost reţinuţi fiul cel mic al primarului din Deta, Călin Roman, şi alţi trei tineri, în timp ce fiul cel mare al edilului, Bogdan Roman, a fost căutat de poliţişti, el fiind dat în urmărire generală şi în consemn la frontieră în urma altercaţiei.

În 25 iulie, Judecătoria Deta a decis arestarea pentru 29 de zile a lui Călin Roman şi a lui Radu Gherghel, Daniel Vasile Bîrzan şi Valentin Pavel Strîmtu, în timp ce pe numele lui Bogdan Roman s-a emis mandat de arestare în lipsă pentru 30 de zile, el fiind suspectat că a tăiat cu sabia trei tineri în urma conflictului din Deta.

Fiul cel mare al primarului PDL din Deta, Bogdan Roman, a fost prins de anchetatori câteva zile mai târziu, în centrul Timişoarei.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş, Mădălina Mezdrea, declara că Bogdan Roman a fost capturat în urma unei operaţiuni la care au participat lucrători SRI şi ofiţeri din cadrul DGIPI, sub coordonarea şefului IGPR, Liviu Popa.

După ce a fost ridicat din Piaţa Unirii, Bogdan Roman a fost audiat de către procurorul de caz, la sediul Poliţiei Judeţene Timiş, după care a fost dus la Judecătoria Deta, care a confirmat mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile emis pe numele său în lipsă.

După confirmarea mandatului, Bogdan Roman a fost dus în arestul Poliţiei Judeţene Timiş. El este cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, vătămare corporală şi port fără drept în locuri publice a unei arme albe.

Iniţial, Camelia Ţăranu, avocata lui Bogdan Roman, afirma că tânărul s-a predat poliţiştilor, înainte de a face acest lucru el sunându-şi apărătorul şi spunându-i să se prezinte la sediul Poliţiei. "Bogdan Roman s-a predat. Există şi un proces-verbal în acest sens. Am fost contactată telefonic de el înainte de a se preda. Ca urmare a acestui telefon, m-am prezentat la Poliţie", spunea Camelia Ţăranu.

Mezdrea preciza că, din punct de vedere juridic, dacă Bogdan Roman s-ar fi predat poliţiştilor acesta ar fi trebuit să se prezinte la sediul Poliţiei Timiş sau la orice altă secţie de Poliţie însoţit de avocat.

Maşina lui Bogdan Roman fusese descoperită în spatele blocului din Timişoara unde locuieşte prietena acestuia, fiind ridicată şi supusă unei expertize criminalistice. În maşina lui Bogdan Roman au fost găsite o bară metalică, o jachetă şi mai multe pete de sânge, pe scaunul din dreapta şoferului. Maşina, cu numere de Bucureşti, avea parbrizul spart, ceea ce ar confirma declaraţiile lui Călin Roman date în faţa magistraţilor din Deta, potrivit cărora la plecarea spre Timişoara maşina în care se afla împreună cu fratele său a fost atacată de prietenii şi rudele părţilor vătămate.

În urma acestui scandal, ministrul de Interne, Traian Igaş, a dispus o anchetă la Deta, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, mergând în Timiş. Acolo, Liviu Popa anunţa că şeful Poliţiei Deta, şeful Compartimentului de Ordine Publică şi trei lucrători de Poliţie din Deta sunt cercetaţi prealabil în urma scandalului în care au fost implicaţi fiii primarului democrat-liberal din localitate.

Ulterior, ministrul Traian Igaş anunţa că şeful Poliţiei Deta, Viorel Goloşie, a demisionat din funcţie, în timp ce Liviu Popa preciza că va continua totuşi cercetarea prealabilă a acestuia. Pe de altă parte, în urmă cu o spătămână, Viorel Goloşie a ajuns la spitalul din Deta după ce i s-a făcut rău, el fiind cunoscut cu afecţiuni, între care hipertensiune arterială şi boală coronariană. În aceeaşi zi, şeful Poliţiei Române a anunţat că Goloşie şi-a depus raportul de pensionare.

Şeful IGRP, Liviu Popa, declara că poliţiştii care au intervenit în timpul incidentului de la Deta au acţionat conform procedurilor, dar verificarea privind activitatea Poliţiei de la Deta a constatat neajunsuri care vor face obiectul unor cercetări prealabile extinse în cazul a zece agenţi şi ofiţeri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Public: Soluţiile din dosarele privindu-i pe fii primarului din Deta, legale.
 Vizualizări articol: 435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Public: Soluţiile din dosarele privindu-i pe fii primarului din Deta, legale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei