Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 aug 2011 - Anul XVI, nr. 187 (4785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afaceri de sezon

Clădirea Romtelecom Suceava, pregătită pentru un mare tun financiar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cât credeţi că valorează o clădire cu patru etaje din centrul municipiului Suceava? O avere, ar spune orice analist financiar sau orice agent imobiliar. Mai nimic, ar putea fi răspunsul celor de la Romtelecom, proprietarii imobilului situat pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 6, din Suceava. Pe ce se bazează proprietarii când cred că preţul de piaţă este scăzut? Simplu, pe o expertiză tehnică cel puţin dubioasă prin care clădirea a fost inclusă în categoria de risc seismic I sau II.

Tot ceea ce se petrece în jurul Romtelecom pare învăluit într-o ceaţă totală, aşa cum a fost şi răspunsul oferit de Roxana Mihul, specialistul în comunicare la nivel central al companiei la care statul român încă mai deţine 46% din acţiuni.

La întrebarea „La cât sunt evaluate clădirile aparţinând Romtelecom din municipiul Suceava, dacă s-a realizat un studiu privind siguranţa acestora şi dacă vreuna din clădiri se încadrează în categoria cu risc seismic ridicat. Dacă da, vă rog să-mi spuneţi care dintre aceste clădiri sunt încadrate în categoria de risc seismic”, răspunsul celor de la Romtelecom a fost extrem de evaziv.  

„Suma evaluării clădirilor este confidenţială şi nu o putem furniza. În ceea ce priveşte clădirile, vă informăm că s-a urmărit în timp comportamentul acestora şi, în urma expertizării tehnice recente a clădirilor din judeţul Suceava, câteva dintre acestea au fost încadrate în clase de risc seismic I şi II”, a arătat Roxana Mihul.

Cu alte cuvinte, întrebarea se referă la categoria seismică în care sunt incluse clădirile din municipiul Suceava, iar răspunsul este despre judeţul Suceava. Tehnica de manipulare a celor de la Romtelecom pare desprinsă din manualele Securităţii, dar surse din cadrul companiei spun că, în realitate, clădirea din centrul municipiului Suceava a fost încadrată la clasa I de risc seismic.

Pentru a justifica siguranţa puţinilor salariaţi care au mai rămas pe metereze, conducerea companiei i-a anunţat deja pe oameni că urmează să fie mutaţi într-o altă locaţie. Mai exact, după ce clădirea aparţinând Romtelecom din cartierul Obcini va fi cosmetizată, aproape întreg personalul va ajunge acolo. În stilul lor, cei din conducerea Romtelecom au recunoscut acest aspect, mai ales în condiţiile în care clădirea stă să cadă la primul tremur al pământului.

„S-a luat decizia relocării angajaţilor din aceste clădiri în locaţii fără risc seismic, această acţiune urmând a se finaliza în următoarea perioadă”, a afirmat reprezentantul în comunicare al companiei.    

 

Scopul ascuns al expertizei: scăderea valorii de piaţă a imobilului

Interesant este că în municipiul Suceava nu există nici o clădire cu risc seismic din clasele I sau II. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat că potrivit datelor existente, singurele clădiri cu risc, şi acelea puţine la număr, se încadrează în clasa III de risc seismic. Nici reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii Suceava nu ştiau despre existenţa vreunei clădiri care stă să cadă, cu atât mai puţin cea aflată în proprietatea Romtelecom.

Agenţii imobiliari au o opinie interesantă vizavi de demersul celor de la Romtelecom. Mai exact, aceştia cred că includerea clădirii în clasa de risc seismic I sau II poate avea ca substrat scăderea valorii de piaţă a imobilului.

„Pentru zona centrală a municipiului Suceava, acolo unde se află amplasată şi clădirea respectivă, preţul de vânzare pleacă de la 500 de euro/mp, dar dacă imobilul este inclus în clasa de risc seismic I, spre exemplu, preţul scade chiar şi cu 40%. Mă mir să aud că în Suceava avem clădiri seismic din clasa I sau II, pentru că din toate datele de până acum nu există catalogări decât pentru clasa a III-a, şi acelea undeva în zona străzii Alexandru cel Bun, nicidecum acolo unde se află clădirea Romtelecom. Nici măcar blocul înclinat situat vizavi de Mc’Donalds nu intră în categoriile de risc cele mai expuse”, a precizat Dănuţ Constantin, reprezentantul Agenţiei Imobiliare Practic.  

 

Ce urmăresc cei de la Romtelecom

Amplasată într-o zona centrală, clădirea cu patru etaje din strada Nicolae Bălcescu, nr. 6, este deţinută într-un soi de coproprietate de cei de la Romtelecom şi Poşta Română. Faptic, reprezentanţii Poştei Române nu s-au implicat prea mult în administrarea clădirii, dovadă şi faptul că nu ştiau nimic despre expertiza tehnică întocmită de cei de la Romtelecom.

„Pe noi nu ne-a anunţat nimeni nimic despre existenţa vreunei expertize tehnice şi nici despre încadrarea clădirii în clasa I sau a II-a de risc seismic”, a spus Marian Ionescu, directorul Poştei Române din Suceava. Cu alte cuvinte, Romtelecom îşi mută salariaţii în Obcini pentru a-i proteja de cutremur, dar îi lasă pe cei de la Poşta Română să moară ca muştele.

Un motiv în plus pentru a constata că lucrurile nu sunt tocmai în regulă. În aceste condiţii, se pune întrebarea firească: Ce urmăresc mai marii Romtelecom? Răspunsul vine tot din partea unor persoane din cadrul companiei care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Acestea afirmă că totul este un joc din partea acţionarilor majoritari ai companiei, care doresc să diminueze artificial valoarea de piaţă a clădirilor, pentru a le putea cumpăra apoi la preţuri derizorii de la statul român, care deţine încă 46% din acţiuni. Odată cumpărate clădiri din toată ţara, firma OTE ar deveni majoritară şi apoi şi-ar putea renegocia singură vânzarea activelor, evident la preţurile pieţei.

 

Mii de metri pătraţi din zona centrală, „devalorizaţi” din condei

Clădirea deţinută de Romtelecom în zona centrală a municipiului Suceava este o adevărată mină de aur. Suprafaţa pentru care compania plăteşte impozit către administraţia locală însumează câteva mii de metri pătraţi, undeva între 3.100 – 5.000 mp. La un preţ minimal de 500 de euro/mp rezultă că imobilul din strada Nicolae Bălcescu valorează între 1,5 – 2,5 milioane de euro. Prin încadrarea în clasa I de risc seismic, valoarea clădirii se diminuează drastic. Dintr-un condei, totul devine accesibil pentru investitorii de la OTE în privinţa unei eventuale achiziţii. Iar dacă luăm în calcul oportunităţile de afaceri pentru această zonă, ne dăm seama despre interesul sporit pentru acest imobil. În plus, oamenii cu state vechi de plată în cadrul Romtelecom spun că structura clădirii este extrem de rezistentă şi a fost executată cu simţ de răspundere, cu materiale de cea mai bună calitate, pentru a putea adăposti echipamente grele. De altfel, de-a lungul timpului, cutremurele nu au clintit mai deloc clădirea, iar încadrarea în clasa I de risc a stârnit uimirea tuturor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clădirea Romtelecom Suceava, pregătită pentru un mare tun financiar.
 Vizualizări articol: 8014 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.53/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 17 voturi
Clădirea Romtelecom Suceava, pregătită pentru un mare tun financiar4.5517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(10 aug 2011, 11:02:45
Îi vezi , îi vrei .. nu sunt ai tăi ( încă )
Dar .. ai un plan pentru ei ( şi privirea fixă )
Oricâţi ar fi , oricum , n-or să-ţi ajungă
Şi asta ( poate) îţi fixează a ta uniaxă

Te fascinează cuvântul ,,bani’’ (după ... ,,mulţi’’ )
Îţi permiţi să visezi cam cum ţi-ar sta bogat
D-aia orice , oricând ( orbit ) accepţi
Fiindcă lăcomia demuuult te’a îngenuncheat

Vezi doar cu ochii , d’aia nu-nţelegi
Cei din jur râvnesc la aceeaşi bani .. şi tac
D’aia eşti pus acolo ( demult nu mai negi )
Şi oricât de mulţi ( în final ) tot nu-ţi vor fi pe plac

Ai salariu’ mic ( înţeleg )
Tre’ să furi şi tu ( doar nu eşti mai bleg )
1.1  RE: * trimis de
(10 aug 2011, 12:53:26
Draga abcdar tratamentul unui bolnav psihic este destul de elevat din punct de vedere material.Un glont este mult m-ai rentabil
2.   De ce va mirati?? trimis de
(10 aug 2011, 12:00:59
Eu nu inteleg de ce toata lumea se mira. N-ar fi nici prima si cu siguranta nici ultima afacere paguboasa pentru statul roman. Suntem cei mai buni la asta. Am vandut Petromul unei companii austriece mai mica decat Petromul,am platit peste 1 miliard de euro pt doar 52 de km de autostrada, avem tone de aur la Rosia Montana, pe care ni-l extrag canadienii. Ce mai vreti?? Normal ca si cladirea Romtelecom va fi vandut pe banni de caramele. De anchetat cei din conducerea Romtelecom, ma refer la romani, pt ca nu cred ca ideea asta le-a venit grecilor. Ei n-aveau de unde sa stie manevrele de genul acesta.
3.   Ilona trimis de
(10 aug 2011, 12:06:48
inca mai este si se mai fura, in voie, de oriunde si orice......
cum pot fi lasati acesti snapani, hoti, sa faca ce vor?
ce fac reprezentantii statului? unde sunt? cum permit asa ceva?
4.   Bun pontul trimis de
(10 aug 2011, 12:07:04
Ba ABCDAR, lasa-ne cu timpeniile astea ale tale! Fa rost de un pistol si suie-te pe un stil pentru a aduna timpitii ca tin din oras sa le reciti cretinatatile tale.
Vis-a-vis de cladirea Romtelecom trebuie remarcat ca sunt isteti cei care vor sa vinda cladirea in acest mod. Da , cineva acolo sus vegheaza si cred ca le va sari in cap!
Nu ne mai mira nimic, nici daca vom afla ca e vinduta de citiva ani si au stat cu chirie pina acu!
Cine stie! Poate cretinul poet semnat ABCDAR! Spinzura-te in piata publica cit mai ai timp ca vine iar criza! B O U L E !
5.   /.,/.,.. trimis de
(10 aug 2011, 17:34:01
ba, lasati posta in pace si mai bine daramati primaria, ca si asa nu face mare branza.
6.   Jmtnhgbrafdgrn trimis de
(10 aug 2011, 17:37:08
primarul si cu flutur: 2 porci. no, serios. trebuie doar sa te uiti la ei. is atat de umflati, incat zici ca asteapta tepusa anala si apoi invartiti deasupra focului.
6.1  RE: Jmtnhgbrafdgrn trimis de
(10 aug 2011, 22:38:11
doamne,ma bucur ca mai sint suflete care vad realitatea.BRAVOOOOOOO
7.   Alex12.... trimis de
(10 aug 2011, 18:58:38
Cel putin ABCDAR sunt convins ca are ma multa scoala ca tine. El stie cand cuvantul MAI se scrie despartit . M-ai spart analfabetule! Aici e corect scris!
7.1  RE: Alex12.... trimis de
(11 aug 2011, 17:42:23
corect m-ai supt happy
8.   VINDEM trimis de
(11 aug 2011, 10:12:08
Domnule si asa romtelecomu este cumparat de niste escroci si numarul clientilor a scazut la 1 milion,greci sunt mai rau ca moldoveni,adica au cumparat pe degeaba romtelecomu si au impus niste tarife la internet,televiziune si internet unele dintre cele mai scumpe tarifde din UE,adica sa fiu mai concret prea putina lume mai foloseste romtelecomu si serviciile lor,doar la tara aproximativ 50% mai folosesc serviciile romtelecom,mai ales cei din mediu rural unde nu este semnal de mobil,asa ca-l vand si sediul romtelecom pe degeaba sa se imbogateasca vreun director de romtelecom suceava,pe care nu dau nume ca nu-i tiu numele,adica vindem si futem cea mai ramasa din tara asta saraca

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei