Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 aug 2011 - Anul XVI, nr. 187 (4785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

13 – 15 august

Festivalul Naţional al Păstrăvului, ediţia a VIII-a, la Ciocăneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 13 – 15 august, la Ciocăneşti va avea loc cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului, manifestare inclusă în cadrul Proiectului Pelerin în Bucovina.

Festivalul este organizat de Primăria comunei Ciocăneşti, Consiliul Local, împreună cu ANTREC România – Filiala Suceava.

Sâmbătă, 13 august, în prima zi a festivalului, la ora 12:00, vor fi primiţi invitaţii, turiştii şi pescarii care se înscriu la Concursul de pescuit păstrăv pe apele Bistriţei Aurii – faza naţională. Grupurile de turişti vor fi îndrumate să viziteze comuna muzeu Ciocăneşti, Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, bisericile de lemn din comună, Muzeul etnografic de la biserica satului Botoş.

La ora 17:00, organizatorii au pregătit un simpozion tematic, care se va desfăşura în odaia meşterilor populari din incinta Muzeului Naţional al Ouălor Încondeiate. Temele propuse pentru simpozion sunt „Bistriţa Aurie – izvor de apă curată, izvor de aur, casă a păstrăvului, lostriţei şi lipanului, aşternut alunecos pentru călătoria cu plutele tradiţionale, dar mai ales în economia turismului”; „Păstrăvul – pasiune, ştiinţă, afacere, gastronomie, tradiţia la ea acasă, nisipurile aurifere, istoria festivalurilor din Ciocăneşti, turismul, o şansă reală, odă străbunilor”; Concurs de pescuit păstrăv - manşa I. Tot în prima zi, turiştii pot participa la slujbele de Vecernii la mănăstirile Sfânta Cruce - Suhard, Sfântul Ştefan cel Mare - Ciocăneşti, Sfinţii Apostoli Pentru şi Pavel - Botoş.

 

Parada portului popular, concurs de gastronomie

Duminică, 14 august, între orele 7:30 – 10:30, este programat concursul de pescuit păstrăv – manşa a doua. Oaspeţii pot să participe la Sfânta Liturghie oficiată la bisericile şi mănăstirile din Ciocăneşti şi Botoş, dar pot vizita şi muzeele din comună, care vor fi deschise toată ziua.

La ora 11:30, va începe concursul cu plutele pe Bistriţa Aurie, etapa a II-a, de la Orata la Oiţa, urmat de river rafting – Clubul Eco Dorna. La ora 12:00, va începe parada portului popular (mascota festivalului, căruţa cu păstrăv – de la Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, la Stadionul Ciocăneşti).

Oficialităţile locale vor da startul oficial al celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Naţional al Păstrăvului, după care va fi lansat puiet de păstrăv în apele Bistriţei Aurii – zona centrală a localităţii, în prezenţa dr. Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.

Pe parcursul zilei de duminică, în localitate va putea fi admirată expoziţia-concurs de gastronomie cu produse vegetariene bucovinene. De asemenea, turiştii vor putea asculta, dar şi un recital al preotului Marius Cristian Pop, alături de alţi artişti care vor interpreta muzică patriotică.

Tot duminică, vor fi desemnaţi câştigătorii concursului de pescuit şi gastronomie vegetariană. Seara, după slujba Prohodului Maicii Domnului oficiată la bisericile şi mănăstirile din Ciocăneşti şi Botoş, turiştii vor participa la un moment inedit al serii “Primirea lui Bogdan Vodă – plăieşii cu făclii”.

 

Invitaţi: Irina Loghin, Ansamblul “Brăduleţul”, Ansamblul “Bistriţa Aurie”

În cea de-a treia zi de festival, luni, 15 august, toată suflarea, turişti şi săteni, este chemată cu doba la Sărbătoarea Sfânta Maria Mare, când se sărbătoreşte hramul la Ciocăneşti.

În jurul amiezii, pe Stadionul Ciocăneşti vor avea loc concursurile “Cel mai mare păstrăv” şi “Cea mai mare mămăligă”, pe locul în care va fi amenajată o stână tradiţională. Cei mai vârstnici gospodari din Ciocăneşti, cu peste 50 de ani de căsnicie, vor fi sărbătoriţi şi onoraţi de oficialităţi, după care vor fi invitaţi să deguste bunătăţi preparate din păstrăv, după reţete tradiţionale. Va continua concursul “Plutele pe Bistriţa Aurie” – manşa a III-a, de la Oiţa, la Ciocăneşti.

Plutaşii vor fi cinstiţi direct din butoiul cu bere, după care toţi invitaţii şi localnicii sunt aşteptaţi la un spectacol extraordinar cu Irina Loghin, Ansamblul “Brăduleţul” Botoş şi Ansamblul “Bistriţa Aurie” Ciocăneşti.

“Ca în fiecare an, va fi aleasă şi premiată cea mai frumoasă gospodărie tradiţională din Ciocăneşti, cea mai frumoasă grădină de flori, cea mai frumoasă păstrăvărie, cel mai frumos costum popular. Seara se va încheia cu balul festivalului, tombola Păstrăvul de aur, se va alege regina balului, totul culminând cu un impresionant foc de artificii”, a spus primarul Gheorghe Tomoiagă. În zilele de 14 şi 15 august, se organizează şi Târgul Meşterilor Populari la Ciocăneşti. Festivalul va fi prezentat de Gheorghe Şoană, de la Radio Iaşi. Întreaga manifestare de la Ciocăneşti este susţinută de Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Ciocăneşti, ANTREC România, Ape Minerale Poiana Negri, Bergenbier – bere Noroc, crescătorii de păstrăv din Ciocăneşti, Romsilva, Păstrăvăria “Păstrăvul Auriu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional al Păstrăvului, ediţia a VIII-a, la Ciocăneşti.
 Vizualizări articol: 2068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Festivalul Naţional al Păstrăvului, ediţia a VIII-a, la Ciocăneşti4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Deh, criza neica, criza! trimis de
(10 aug 2011, 20:29:43
Mai pune Flutur de-o tuica si-un rachiu. Asa mai la separeu sa nu-l ghileasca muritorii de rand ca baga la ghiozdan ca un nehalit pe vreme de criza si mare necaz. Sper ca organizatorii au trimis deja invitatiile si pentru Leana Tare-n Frunza, Baselu minciunelu si alte aratari din ferma porcina a PD-Laturilor. Trocile sa fie mari ca mancatori la rahat vor fi destui, doar este criza, si nu una oarecare, ci una mondiala, nationala, judeteana si comunala. Toate trebuiesc trecute cu cantec, joc si voie buna, bineinteles, cu fonduri europene. Sa nu creada cineva ca la judet se cheltuiesc bani moaca. Din partea lui Stan: sa va stea oasele-n gat si sa dea cufureala-n toti nehalitii portocalii. Bombalailor.
2.   CHEF DE CHEF trimis de
(10 aug 2011, 21:05:56
PE GRATARE VOR SFARAI HOLBATURI CONGELATE DIN MAGAZINELE DORNENE,SAU IN CEL MAI BUN CAZ DIN IAZURILE CU PATRON DE LA DSVA.
DACA PATRONUL AR FACE PUBLICE REZULTATELE CELOR PESTE 120 DE ANALIZE LA SOL SI APA S-AR LASA CU MARE DAR,SI ASA STA TOTUL PE UN,,BUTOI CU PULBERE''.
LASA-I SA SE MAI DISTREZE PUTIN,CINE STIE ,CAND VOR ZACE IN FUNDUL OCNELOR TACUTE,DACA O SA LE MAI ARDA DE CHEF.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei