Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 aug 2011 - Anul XVI, nr. 187 (4785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un clujean a gătit 800 porţii de mâncare pentru copiii unei grădiniţe cu jumătate de litru de ulei

Miercuri, 10 August 2011 (17:54:14)

Un blogger clujean a gătit 800 de porţii de mâncare pentru copiii de la o grădiniţă din Cluj-Napoca folosind mai puţin de o jumătate de litru de ulei, experimentul făcând parte dintr-un program iniţiat de Primărie privind alimentaţia sănătoasă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Profesorul Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că experimentul militează pentru înlocuirea alimentelor nesănătoase cu mâncăruri la fel de gustoase, dar care nu conţin coloranţi, conservaţi şi alte substanţe nocive.

Bloggerul Adrian Hădean a reuşit să gătească 800 de porţii de mâncare pentru copiii de la o grădiniţă din Cluj-Napoca, folosind mai puţin de jumătate de litru de ulei. Mâncarea - ciorbe, ştrudel, fursecuri - le-a fost oferită copiilor în mai multe zile.

"Proiectul a fost început în luna noiembrie, când a avut loc un control al specialiştilor în grădiniţele clujene, în urma căruia s-au constatat destul de puţine nereguli. La una sau două grădiniţe se foloseau în meniu crenvurştii şi, de asemenea, erau câteva nereguli la raportul de dulciuri rafinate. În sfârşit, acum, site-ul este aproape gata, acolo se pot găsi toate reţetele culinare, iar părinţii care nu ştiu ce să gătească pot găsi meniuri adecvate. Acţiunea noastră este foarte bine conturată şi reprezintă o premieră în România şi în ţările din jurul nostru", a declarat Hâncu.

Medicul clujean a explicat că aportul caloric al meselor pe care le consumă un copil de grădiniţă trebuie să fie între 1.400 şi 1.800 de calorii, dar aceste repere sunt valabile doar dacă micuţii fac mişcare.

La rândul său, bloggerul Adi Hădean a spus că se poate mânca foarte sănătos şi cu şapte lei pe zi.

Unul dintre secrete este însă buna organizare, în sensul că bucătarii trebuie să ştie din timp ce vor găti pe o perioadă destul de lungă de timp, pentru ca apoi să folosească această previziune în beneficiul lor şi să poată negocia preţurile cele mai bune.

El a reuşit să compună 100 de reţete, care vor fi postate pe un site unde pot fi accesate de oricine.

"În acest fel se poate găti timp de 40 de zile consecutiv fără să repeţi meniul. Uneori, copiii mai fac nazuri, deşi mâncarea este la fel de gustoasă ca aceea care le place lor şi eu cred că ar trebui să procedăm deştept. Copiii sunt păcăliţi cu poveşti să mănânce tot felul de lucruri nesănătoase. Atunci să le spunem poveşti pentru a-i convinge să mănânce şi sănătos. Am reuşit să conving un copil să dea gata o porţie întreagă de brânză cu fructe de pădure, deşi el spusese clar că lui nu-i plac fructele, după ce i-am spus că au fost culese de piticii Albei-ca-Zăpada", a spus Adi Hădean.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a adăugat că programul va cuprinde şi o serie de demonstraţii în cadrul cărora bucătarii grădiniţelor clujene vor încerca reţetele compuse de Adi Hădean.

"Am reuşit să demonstrăm că, din mai puţin de şapte lei, copiii pot fi hrăniţi în grădiniţe cu reţete sănătoase, cu un număr de calorii echilibrat. Este foarte important să promovăm acest tip de alimentaţie în grădiniţe, pentru că boala cea mai gravă care-i ameninţă pe cei mici este obezitatea. Grădiniţele de stat vor fi monitorizate în ce priveşte tipul de alimentaţie", a spus Sorin Apostu.

Nicolae Hâncu a avertizat că, în prezent, bolile de nutriţie şi metabolism, alături de patru boli netransmisibile - cele cardio-vasculare, cerebro-vasculare, cancerul şi bolile cronice pulmonare - produc cea mai mare mortalitate în lume. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un clujean a gătit 800 porţii de mâncare pentru copiii unei grădiniţe cu jumătate de litru de ulei.
 Vizualizări articol: 952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un clujean a gătit 800 porţii de mâncare pentru copiii unei grădiniţe cu jumătate de litru de ulei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei