Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 iul 2011 - Anul XVI, nr. 162 (4760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu către membrii CSM: Nu insulţi o persoană şi apoi o inviţi la ceai

Marţi, 12 Iulie 2011 (13:36:08)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a cerut membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să renunţe la dublul discurs - în particular cooperant, în comunicate de presă contondent - subliniind că amendează abordarea CSM, pe care a calificat-o ca fiind "cel puţin ciudată".

În cadrul şedinţei CSM de marţi, a fost pus în discuţie comunicatul Consiliului din ziua precedentă, referitor la întâlnirea de vineri, 8 iulie, potrivit căruia "reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor profesionale ale magistraţilor au stabilit că modificările Ministerului Justiţiei privind titularii acţiunilor disciplinare împotriva judecătorilor şi procurorilor încalcă principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat".

Unii membri ai CSM au spus că a fost o întâlnire între magistraţi, urmând ca punctele de vedere exprimate să fie discutate cu Ministerul Justiţiei, deşi CSM a emis un comunicat în care sunt consemnate neregulile pe care le-ar conţine proiectul de lege al MJ privind răspunderea disciplinară a judecătorilor şi procurorilor.

Ministrul Justiţiei a arătat, marţi, că, înainte ca dezbaterea pe proiect să înceapă, se comunică faptul că propunerea "este viciată, încalcă principii fundamentale, independenţa justiţiei, inducând în mod prematur o anumită concluzie", după care se spune că CSM vrea "să discute, să dezbată". "O abordare cel puţin ciudată, să spun aşa. Nu vreau să fiu prea neelegant", a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul Predoiu a subliniat faptul că a respectat punctul de vedere de a se organiza întâlniri în sistem, că nu critică acest aspect, dar consideră că "ar fi fost inspirat" ca la întâlnirea de vineri să fie invitaţi şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei pentru a explica de ce s-a iniţiat proiectul de lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor.

Predoiu a declarat că în discuţia instituţională este necesar a fi un dialog real, "nu un dublu discurs".

"Dacă a fost vorba de o întâlnire în urma căreia s-a emis un punct de vedere pe baza căruia să se discute cu iniţiatorul, e ok. Însă, în momentul în care faci acest efort de analiză, cu concluzii severe faţă de proiect, de iniţiator ... hmm. Voi fi disponibil, Ministerul Justiţiei este disponibil, dar nu pentru exerciţiul demagogic", a declarat Predoiu, subliniind că nu mai înţelege să continue discursul de dragul discursului.

Predoiu a mai spus că nu a contestat pe fond comunicatul CSM, ci doar modalitatea de abordare, respectiv că CSM "în particular este cooperant, iar în comunicat contondent".

Ministrul a precizat că "până la urmă decizia este în Parlament", iar dacă procedural faptele se vor petrece ca până acum, atunci "se vor vedea la Parlament", unde fiecare îşi va susţine punctul de vedere.

Vineri, 8 iulie 2011, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a avut loc o întâlnire comună a reprezentanţilor Consiliului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Procurorilor din România şi Inspecţiei Judiciare de pe lângă Plenul CSM, unde reprezentanţii Ministerului Justiţiei nu au fost invitaţi.

În cadrul întâlnirii, participanţii au analizat propunerile legislative ale Ministerului Justiţiei, aflate în dezbatere publică, pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

"Dezbaterile au permis conturarea unui punct de vedere unitar în legătură cu aspectele care au constituit obiectul propunerilor de modificare a reglementărilor privind abaterile disciplinare, procedura disciplinară, organizarea Inspecţiei Judiciare şi statutul inspectorilor judiciari. Reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor profesionale participante au subliniat faptul că, prin aceste propuneri legislative, în eventualitatea în care vor fi adoptate în forma elaborată de Ministerul Justiţiei, se vor produce efecte care aduc grave atingeri principiilor constituţionale privind independenţa sistemului judiciar şi separaţia puterilor în stat. Astfel, prin modificarea art. 44 alin. (3) şi (4) din Legea 317/2004, care propune ca titulari ai acţiunii disciplinare Ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, se încalcă principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, întrucât un reprezentant al Executivului ar deveni titular al acţiunii disciplinare împotriva unor magistraţi, în pofida faptului că nu există nicio altă situaţie în care unui membru ce reprezintă una din puterile constituţionale în stat i se recunoaşte prin lege prerogativa promovării acţiunii disciplinare împotriva unei persoane ce reprezintă o altă putere", se arată într-un comunicat de luni al CSM.

Marţi, la şedinţa CSM, judecătoarea Livia Stanciu, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a susţinut că întilnirea de vineri "a avut ca obiectiv principal stabilirea unui punct de vedere comun al sistemului judiciar cu privire la eventuale observaţii".

"Pe buletinul de vot este menţionată concluzia la care au ajuns colegii participanţii la această întâlnire, respectiv transmiterea observaţiilor formulate, opiniilor cu privire la proiectul de lege supus dezbaterii. Nu avizarea actului normativ", a spus Stanciu.

Ministrul Justiţiei le-a spus membrilor CSM: "Să fim oneşti. Abdicaţi de la comunicatul de ieri (luni-n.r.). Ceea ce e un pas inainte".

"Nu insulţi o persoană şi apoi o inviţi la ceai. E o regulă de bun simţ", a adăugat Predoiu.

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a intervenit spunând că "în comunicatul de presă sunt sintetizate punctele de vedere exprimate de magistraţi".

La rândul său, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat că dezbaterea a fost foarte bună, precizând însă că la nivel instituţional pare a fi un "război aparent".

Kovesi a susţinut că trebuie discutat proiectul, pentru că poate sunt articole care încalcă independenţa justiţiei, principii constituţionale, că poate sunt prevederi ce trebuie scoase. "Lumea s-a săturat de circ", a spus Kovesi.

Procurorul general a declarat că, în toate angajamentele noilor membri ai CSM, aceştia au susţinut că vor să scape sistemul judiciar de acei magistraţi care nu au ce să caute în magistratură şi trebuie găsite pârghiile pentru excluderea acestora.

"O să mergem la Parlament. Şi dacă o să ne certăm acolo, vor zice că nu suntem în stare să facem o lege şi atunci o vor face ei", a susţinut Kovesi.

În acest context, Kovesi a amintit susţinerea unei magistrate la întâlnirea de vineri, potrivit căreia, dacă dimineaţa nu se trezeşte cu o idee creatoare pentru sistem, de ce să meargă la birou, iar pentru aceasta să fie sancţionată.

"Trebuie să stabilim ce e de schimbat, să discutăm. De trei luni parcă suntem într-un război şi îmi vine să-mi iau puşca să mă apăr. Nu văd o reacţie a CSM atunci când sunt criticaţi magistraţii, când sunt jigniţi în conferinţe de presă susţinute pe treptele Parchetului", a mai spus Kovesi.

În continuare, judecătoarea Stanciu a afirmat că "poate practica comunicatelor de presă ar trebui practicate cu mare atenţie", susţinere ce a generat reacţii pro şi contra din partea membrilor CSM.

MJ a propus modificarea legilor magistraţilor, printre prevederile propuse fiind şi cea ca titularii acţiunii disciplinare să fie, în cazul răspunderii disciplinare a judecătorilor, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, preşedintele ICCJ şi ministrul Justiţiei. În cazul răspunderii disciplinare a procurorilor, titularii acţiunii să fie inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, inspectorii, procurorul general şi ministrul Justiţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu către membrii CSM: Nu insulţi o persoană şi apoi o inviţi la ceai.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu către membrii CSM: Nu insulţi o persoană şi apoi o inviţi la ceai0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei