Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 iul 2011 - Anul XVI, nr. 162 (4760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IPP: Rata de absorbţie a fondurilor structurale este foarte mică

Marţi, 12 Iulie 2011 (15:57:21)

Institutul pentru Politici Publice (IPP) critică rata redusă de absorbţie a fondurilor structurale, adică "banii cheltuiţi efectiv" de către România, ineficienţa în cheltuirea acestor bani şi lipsa majoră de transparenţă la nivelul autorităţilor de management.

"Rata de absorbţie este foarte mică, banii efectiv cheltuiţi de beneficiari sunt foarte puţini. Suntem departe în spatele Bulgariei şi diferenţa între ceea ce se vehiculează public şi ceea ce este în realitate este foarte mare în anumite cazuri", susţin semnatarii studiului "Fonduri structurale, de la oportunităţi de dezvoltare la buget de pradă", dat publicităţii marţi.

Reprezentanţii IPP au invocat, de asemenea, "lipsa gravă" de viziune şi, corelativ, o incapacitate de negociere a bugetelor adecvate obiectivelor de dezvoltare în sectoarele cheie.

O altă critică se referă la faptul că agenţiile de monitorizare nu prezintă periodic informaţii explicite despre stadiul de atingere a obiectivelor stabilite prin Programele Operaţionale.

"Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale nu are, practic, niciun rol în coordonarea şi uniformizarea practicilor de lucru la nivelul autorităţilor de management, nici măcar în materia comunicării de informaţii despre banii accesaţi", mai susţin autorii studiului.

IPP reclamă, pe de altă parte, faptul că aparatul administrativ din instituţiile înfiinţate pentru coordonarea şi implementarea proiectelor cu fonduri structurale este "unul masiv, consumator de resurse financiare din fonduri europene, asistenţa tehnică pentru aceste autorităţi ridicându-se la aproape 450 de milioane de euro, "bani care sunt folosiţi, în cea mai mare parte, pentru a externaliza aproape toate atribuţiile către firme sau a plăti personalul".

Potrivit raportului, multe autorităţi publice, în special ministere, accesează proiecte europene de miliane de euro pentru a duce la îndeplinire ceea ce în mod legal ar trebui să facă prin statutul de funcţionare, IPP arătând că un exemplu relevant în acest sens sunt proiectele accesate de Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a scrie legi.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IPP: Rata de absorbţie a fondurilor structurale este foarte mică.
 Vizualizări articol: 412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IPP: Rata de absorbţie a fondurilor structurale este foarte mică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei