Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 iul 2011 - Anul XVI, nr. 162 (4760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ieri

Intervenţie ortopedică în premieră, la Spitalul Judeţean de Urgenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Intervenţie ortopedică în premieră, la Suceava, în Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde o echipă de specialişti a montat în cursul zilei de ieri o proteză de şold de ultimă generaţie. Operaţia a fost suportată de un bărbat de 41 ani, din zona Vatra Dornei, care a suferit o fractură de col femural după ce a căzut de la înălţime.

În decurs de o oră şi jumătate de la efectuarea inciziei, pacientului i-a fost implantată o proteză necimentată, care reprezintă ultima tehnologie în domeniu şi este singura recomandată în cazul bolnavilor cu vârsta sub 60 de ani. Astfel de intervenţii chirurgicale se mai efectuează în clinici universitare ca Iaşi, Târgu Mureş, Bucureşti, iar medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava speră să devină o rutină şi pe plan local.

 

Şeful secţiei de Ortopedie: „Sperăm ca acest tip de operaţii să devină de rutină”

Şeful secţiei Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Răzvan Bandac, a explicat ieri că pentru şold există două tipuri de proteze: cimentate, fixate cu ajutorul unui ciment, şi necimentate, care se fixează direct pe os. Protezele cimentate sunt indicate persoanelor de peste 60 de ani, la care calitatea osului este mai slabă şi nu permite fixarea directă. În plus, potrivit specialistului, proteza cimentată se schimbă foarte greu după ce se uzează, motiv pentru care persoanelor tinere, care trebuie să înlocuiască de mai multe ori proteza pe parcursul vieţii, li se recomandă proteza necimentată, cum este cea montată ieri.

„La acest pacient am optat pentru o endoprotezare cu proteză bipolară sau intermediară necimentată, în premieră la Suceava, deoarece acest mijloc de implantare este cel mai modern şi cel mai folosit pentru pacienţii de această vârstă, până în 60 de ani. Implantul este scump, iar trusele sunt şi ele destul de costisitoare, însă ne-au fost date în custodie de o firmă specializată. Această operaţie, ca şi grad de dificultate, nu este mai complicată decât o intervenţie pentru o proteză bipolară cimentată, doar că instrumentarul este diferit. Sperăm, însă, ca acest tip de operaţii să devină de rutină. Dacă vom efectua mai multe intervenţii, firma producătoare ne va da instrumentarul, care să stea permanent la noi în secţie”, a spus dr. Răzvan Bandac.

 

Vor să implanteze şi proteze de genunchi, după ce noul bloc operator va fi gata

El a precizat că după ce noul bloc operator va fi dat în funcţiune, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava se vor monta şi proteze de genunchi, mai ales că secţia de Ortopedie dispune de un specialist cu experienţă în acest sens, dobândită în străinătate, dr. Marius Grămadă.

Intervenţia chirurgicală de ieri a fost efectuată de medicii Răzvan Bandac, Marius Bălan şi Mircea Macovei.

De menţionat că, în urmă cu trei săptămâni, ortopezii suceveni au efectuat o altă operaţie în premieră. Atunci, unui pacient în vârstă de 28 ani, grav rănit în urma unui accident rutier, i s-a fixat fractura de bazin prin fixator extern, procedură destul de dificilă din cauza conformaţiei speciale a oaselor bazinului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Intervenţie ortopedică în premieră, la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
 Vizualizări articol: 2782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 7 voturi
Intervenţie ortopedică în premieră, la Spitalul Judeţean de Urgenţă4.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei