Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 iul 2011 - Anul XVI, nr. 162 (4760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Longevitate

Credinţa şi cumpătarea au ţinut-o în viaţă 104 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Născută aproape odată cu Răscoala de la 1907, o femeie din cartierul Burdujeni şi-a primit ieri musafirii cu prăjituri, suc, vişinată şi vorbe bune. Maria Hamburdă va împlini mâine cei 104 ani de viaţă, dar Asociaţia Pensionarilor CFR Suceava, vecinii şi rudele au ţinut s-o serbeze încă de luni. Deşi vârsta şi-a lăsat patina, femeia şi-a propus să doboare un record al unui unchi care a trăit 106 ani şi pe care vrea să-l detroneze din vârful ierarhiei longevităţii familiale.

Spune că tot secretul este credinţa şi cumpătarea de care a dat dovadă toată viaţa, obiceiuri de care nu se poate despărţi nici acum.

„Eu vreau să trăiesc, îmi place să am grijă de grădina mea, să culeg pietrele din grădină, să merg la biserică. Şi îmi place să mă descurc singură, să nu mă duc la megieşi”, a mărturisit Maria Hamburdă.

Născută la Dolina, comuna Leorda, judeţul Botoşani, femeia s-a mutat în Suceava în urmă cu aproximativ zece ani. La scurt timp a devenit membră de onoare a Asociaţiei Pensionarilor CFR din Suceava ca urmare a faptului că singurul ei fiu a lucrat în sistem. Acum, Maria Hamburdă locuieşte într-o locuinţă CFR, ridicată cam pe vremea când se năştea ea, dar grădina în care trebăluieşte de dimineaţă până seară o face să se simtă ca în satul natal.

 

Merge singură la cumpărături

Cu o pensie de 350 de lei, bătrâna se descurcă binişor. Rudele şi vecinii o mai ajută cu mâncarea, dar asta nu înseamnă că nu merge în fiecare zi la cumpărături. De la magazin îşi ia cele necesare, dintre care nu lipsesc laptele, iaurtul, fructele şi pâinea. Sunt alimentele de bază care au dus-o peste pragul celor 100 de ani. Băuturile alcoolice le-a ocolit, la fel cum a făcut şi ieri. Din vişinata pregătită pentru musafirii care i-au trecut pragul a servit pe toată lumea, mai puţin pe ea.

„Mai vreau să trăiesc vreo două zile şi de asta nu beau”, a spus Maria Hamburdă. Haina grea a bolilor şi bătrâneţilor a atins-o şi pe ea, dar nu prea are obiceiul să se plângă. Medicamente ia, dar mai rar, iar posturile le ţine cu sfinţenie pe toate.

 

Flori, bani şi „La mulţi ani!”

Ieri, cu două zile înainte de aniversarea de 104 ani, conducerea Asociaţiei Pensionarilor CFR a dorit să-i facă o mică surpriză. „Înarmaţi” cu flori şi un plic cu ceva bani, câţiva pensionari ceferişti au pornit spre casa Mariei Hamburdă. Femeia i-a întâmpinat în curte, iar preşedintele Asociaţiei Pensionarilor CFR, Vasile Palaghiu, i-a oferit buchetul cu flori şi plicul cu bani şi i-a urat „La mulţi ani!”. „Din partea Asociaţiei Pensionarilor CFR Suceava, la care eşti membru de onoare, îţi oferim un mic ajutor şi îţi dorim să ai parte de multă sănătate”, au fost cuvintele cu care Vasile Palaghiu i-a păşit în curte.

Ca o gazdă primitoare, Maria Hamburdă a ţinut să-i sărute pe toţi musafirii care i-au trecut pragul casei şi să le ofere câte un scaun pentru a fi sigură că se simt bine.

Unul dintre vecinii cu care femeia este în legătură aproape permanent, Gheorghe Maximiuc, a avut doar cuvinte de laudă la adresa ei. „Este foarte ambiţioasă, pretenţioasă la mâncare, iar dacă nu ţinea toate posturile nu cred că ajungea vârsta asta”, a opinat Gheorghe Maximiuc.

 

A votat la 102 ani

Pe lângă faptul că îşi poartă singură de grijă, Maria Hamburdă a dat dovadă şi de un simţ civic ridicat. La ultimele alegeri, cele prezindenţiale din 2009, s-a prezentat la urne pentru a-şi exprima opţiunea. Dovadă stă ştampila din buletin, dar şi amintirile care-i sunt încă proaspete. Mai puţin cele despre candidatul pe care l-a preferat în turul doi al alegerilor pentru funcţia de şef al statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credinţa şi cumpătarea au ţinut-o în viaţă 104 ani.
 Vizualizări articol: 937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Credinţa şi cumpătarea au ţinut-o în viaţă 104 ani5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei