Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 iun 2011 - Anul XVI, nr. 138 (4736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kelemen: Dacă PDL insistă cu reorganizarea va fi o problemă în Parlament, nu va mai fi majoritate

Marţi, 14 Iunie 2011 (15:31:16)

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut", neexistând argumente suficiente pentru asta, şi avertizează că dacă PDL va insista pe acest proiect va exista o problemă în Parlament şi nu va mai fi majoritate.

Kelemen a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că nicio organizaţie judeţeană sau teritorială a UDMR nu susţine o astfel de variantă, iar acest punct de vedere a fost transmis în şedinţa coaliţiei

"Noi am spus, marţi, în coaliţie că nu putem accepta varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe-mamut. Nicio organizaţie judeţeană sau teritorială a UDMR nu susţine o astfel de variantă. Din punctul nostru de vedere, nu este posibilă o susţinere faţă de un astfel de proiect. Noi am spus că pentru noi punctul de plecare este proiectul nostru de reorganizare cu 16 regiuni de dezvoltare şi că o reformă administrativă se poate construi pe 16 regiuni, nu pe opt. Nu avem cum să susţinem un astfel de demers, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic. Noi considerăm că nu există argumente suficiente pentru a crea opt judeţe-mamut", a declarat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, într-un astfel de proiect de reorganizare este nevoie întâi de o decizie politică, urmând ca apoi să se ia în calcul şi aspectele tehnice.

"E nevoie întâi de o decizie politică, apoi de chestiunile tehnice privind serviciile deconcentrate, oficiile şi competenţele care sunt la nivel judeţean. Până nu avem o decizie politică nu putem merge mai departe cu aspectele tehnice", a spus Kelemen.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care PDL va insista cu proiectul de reorganizare, iar Guvernul îşi va asuma răspunderea, Kelemen a spus că fără o susţinere în coaliţie nu va mai exista majoritate în Parlament.

"Nu ştiu dacă PDL şi premierul Emil Boc doresc să-şi asume răspunderea. Fără o susţinere în coaliţie, nu va avea majoritate în Parlament. Fără o majoritate în Parlament, nu există Guvern. Lucrurile sunt foarte clare. Încă nu ştiu dacă va insista PDL pe acest proiect cu opt regiuni transformate în opt judeţe, dar, să fie clar, nu va exista o susţinere din partea noastră pe un astfel de proiect. Dacă va merge mai departe premierul, sau PDL, fără susţinerea noastră, înseamnă că vom avea o problemă în Parlament, nu va exista o majoritate. Dacă PDL vine să insiste cu asumarea răspunderii, nu va exista susţinerea noastră şi dacă nu există susţinere nici coaliţia nu funcţionează, dar nu vreau să intru în speculaţii. Important este că, dacă fără sprijinul nostru se va iniţia o asumare pe acest proiect, UDMR nu va susţine şi dacă nu va susţine înseamnă că nu face parte din majoritatea parlamentară", a precizat Kelemen Hunor.

El a subliniat că în zilele următoarele partidele din coaliţie vor continua discuţiile pe tema reorganizării "la nivel politic".

Preşedintele UDMR şi-a exprimat uimirea, în contextul dezbaterilor din România privind reorganizarea administrativ-teritorială, faţă de lipsa oricărei reacţii pe această temă din partea Guvernului Ungariei.

"Deocamdată nu ne-a întrebat nimeni nimic. Nu ştiu dacă Guvernul Ungariei este interesat de acest proiect sau are o poziţie. M-am şi mirat un pic pentru că ei, în astfel de chestiuni care privesc viitorul comunităţii maghiare din România, reacţionează, dar până acum nu au reacţionat", a conchis Kelemen Hunor.

Şi liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras, declara, marţi, după şedinţa coaliţiei, că PDL a insistat pe varianta propusă pentru reorganizarea administrativ-teritorială, iar UDMR a transmis clar că nu este de acord cu acest proiect.

"Nu suntem de acord cu reorganizarea propusă de PDL. Am spus foarte clar în şedinţa coaliţiei că nu suntem de acord cu această reorganizare pentru că este făcută în aşa fel încât nu va ajuta la dezvoltarea economică coerentă a acestor regiuni. S-a gândit cineva ce se va întâmpla, de exemplu, cu tribunalele judeţene? Nu s-a gândit. Trebuie făcut înainte un studiu de impact. Cei de la PDL au insistat pe varianta lor, iar noi am spus clar «nu şi nu»", a spus deputatul UDMR.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe proiectul reorganizării, Mate a apreciat că se va merge pe această variantă "doar în situaţia în care se doreşte o schimbare de Guvern".

Potrivit acestuia, partenerii de coaliţie au convenit să mai aibă întâlniri pe tema proiectului de reorganizare administrativ-teritorială.

Liderii PDL şi cei ai UDMR, reuniţi în şedinţa coaliţiei, nu au ajuns la un acord privind proiectul de reorganizare administrativă a ţării, reprezentanţii formaţiunii maghiare spunând în timpul discuţiilor că nu au susţinere din teritoriu pentru modificarea propusă de către PDL, declarau agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că unii democrat-liberali consideră că s-a făcut o greşeală atunci când secretarul general al partidului, Ioan Oltean, a declarat că Executivul ar dori să-şi asume răspunderea pe un astfel de act normativ.

Reprezentanţi ai PDL consideră că, dacă s-ar asuma răspunderea, ar exista riscul ca Guvernul să cadă la o eventuală moţiune de cenzură a opoziţiei.

Atât premierul Emil Boc, cât şi alţi lideri ai PDL au refuzat să facă vreo declaraţie în legătură cu concluziile şedinţei de luni a coaliţiei. Conducerea PDL s-a reunit în şedinţa BPN la ora transmiterii acestei ştiri. La sosirea la sediul partidului, atât premierul Emil Boc, cât şi secretarul general al partidului, Ioan Oltean, au refuzat să dea vreo declaraţie presei.

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că a discutat cu premierul Emil Boc despre propunerea de reorganizare administrativă făcută publică de Ioan Oltean şi a aflat că "nu este vorba despre o poziţie a PDL", ci probabil de o propunere a lui Oltean.

"Noi n-am fost consultaţi, l-am întrebat pe premierul Emil Boc dacă s-a corelat PDL. Am aflat că nu este vorba de o poziţie a PDL, domnul Oltean a transmis propria propunere, probabil. În coaliţie nu ne-am corelat, nici în PDL nu există o astfel de concepţie. Există o intenţie, cu care suntem de acord, că actuala împărţire administrativă a României trebuie schimbată, că este nevoie de una nouă. Deocamdată, avem nevoie de dezbateri pentru cristalizarea unei anumite concepţii", a spus Marko Bela.

El a precizat că reprezentanţii UDMR susţin propunerea înfiinţării a 16 entităţi administrative, subliniind că în coaliţie nu este cristalizat la ora actuală "un proiect bine închegat şi corelat".

Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, sâmbătă, că viziunea partidului său pentru reorganizarea administrativă a ţării porneşte de la comasarea judeţelor şi a precizat că forma finală a proiectului va fi decisă în coaliţie.

Ioan Oltean a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora.

Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Oltean a mai anunţat că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, precizând că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kelemen: Dacă PDL insistă cu reorganizarea va fi o problemă în Parlament, nu va mai fi majoritate.
 Vizualizări articol: 557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kelemen: Dacă PDL insistă cu reorganizarea va fi o problemă în Parlament, nu va mai fi majoritate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei