Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 iun 2011 - Anul XVI, nr. 128 (4726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein: Românii au crezut că americanii aveau să vină; acum suntem împreună pentru totdeauna

Joi, 2 Iunie 2011 (15:16:07)

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a vorbit, joi, într-o conferinţă de presă, despre prezenţa SUA în România, precizând că românii şi americanii, după ani de aşteptare, într-un parteneriat extraordinar şi "împreună pentru totdeauna".

"Românii au crezut că americanii aveau să vină în România în timpul întunecatelor zile ale celui de-al Doilea Război Mondial şi după ce Cortina de Fier s-a lăsat peste Europa. Noi, americanii, n-am putut să venim atunci, dar, de la căderea comunismului, recuperăm timpul pierdut. Cred că acum suntem parteneri extraordinari şi vom continua să fim şi pe viitor. Suntem împreună, pentru totdeauna", a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti într-o conferinţă pe tema prezenţei SUA în România.

Ambasadorul a mai spus că toate călătoriile prin România i-au oferit "o apreciere mult mai complexă a amplorii prezenţei americane".

"Am văzut nivelul extraordinar de colaborare şi parteneriat ca pe o mărturie a forţei relaţiei noastre bilaterale. Am văzut numeroasele legături de afaceri, cooperare militară şi proiecte umanitare care unesc laolaltă naţiunile noastre în cursul acţiunii comune pentru a atinge ţelurile împărtăşite ale unei societăţi deschise, o democraţie vibrantă şi respectul pentru drepturile omului", a spus el.

Ambasadorul a povestit despre evoluţia prezenţei americane ţn România. "Am început prin a consemna prezenţa noastră oficială în România, Ambasada şi Colţurile Americane (American Corners), răspândite în întreaga ţară. I-am rugat apoi pe colegii noştri militari să ne dea date despre proiectele lor de asistenţă umanitară prin care au fost reutilate şcoli şi spitale. Ne-am îndreptat atenţia spre voluntarii din Corpul Păcii, care îşi dăruiesc doi ani din viaţă pentru a veni să locuiască şi să muncească în satele şi oraşele din întreaga Românie. Am căutat companii deţinute şi administrate de americani şi americani de origine română. Am vorbit cu organizaţiile neguvernamentale americane care încearcă să propage idealurile democratice, să-i ajute pe săraci sau să ofere calculatoare bibliotecilor de pe tot cuprinsul României. Am luat toate aceste informaţii şi le-am pus pe o hartă, pentru a ilustra amploarea activităţilor noastre şi forţa prieteniei dintre noi", a relatat el.

Gitenstein a precizxat că şi la ambasadă americanii şi românii lucrează împreună. „Aproximativ 100 de americani şi 300 de români lucrează în ambasada de aici, din Bucureşti, şi, după cum ştiţi, ne pregătim să ne mutăm în septembrie într-o nouă clădire aproape de Băneasa Mall. Colaborăm cu oficiali guvernamentali, presă şi ONG-uri pentru a promova interesele americane şi a oferi servicii consulare pentru români şi americani", a spus el.

"Avem opt Colţuri Americane (American Corners) amplasate de-a lungul şi de-a latul României, majoritatea în biblioteci publice. Aceste Colţuri servesc drept centre de resurse pentru ca românii să afle informaţii despre Statele Unite. Anual peste 30.000 de români le vizitează. Încurajăm pe toată lumea să profite de informaţiile şi programele oferite de Colţurile americane", a mai spus ambasadorul.

El a menţionat de asemenea că armata SUA oferă fonduri de dezvoltare comunitară, pentru a fi un bun vecin. "De exemplu, comunităţile care se învecinează cu unităţi militare au beneficiat de şcoli şi spitale reutilate. În zonele afectate de inundaţii în 2010 au fost oferite pompe de apă. Proiectele de asistenţă umanitară ale armatei SUA continuă să se extindă, anul acesta fiind planificate unsprezece astfel de proiecte", a spus el.

Ambasadorul a mai vorbit despre activităţile Corpului Păcii, cu douăzeci de ani de activitate în România şi cincizeci de ani de la înfiinţare. "În România, au activat 1.040 de voluntari care au predat limba engleză, au lucrat la proiecte de mediu sau au ajutat ONG-urile şi administraţiile locale să se dezvolte. La ora actuală, sunt 87 de voluntari în 31 de judeţe", a spus el.

Totodată, Gitenstein a vorbit despre Fundaţia Bill şi Melinda Gates. "Ei au dat 27 milioane de dolari prin proiectul lor intitulat Biblionet, care va oferi calculatoare unui număr de 1.600 biblioteci publice din toată România. În plus, proiectul Biblionet oferă instruire pentru bibliotecari astfel încât românii din cătunuri izolate să poată profita de avantajul de a fi conectaţi cu lumea prin internet. Aş adăuga că aceştia vor putea participa direct la programele e-guvernare derulate de Guvernul României", a spus el.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein: Românii au crezut că americanii aveau să vină; acum suntem împreună pentru totdeauna.
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein: Românii au crezut că americanii aveau să vină; acum suntem împreună pentru totdeauna0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei